Ziarul Bursa pe mobil
 
 
MIRCEA CĂRTĂRESCU:
"Autorii contemporani ar trebui să fie consultați sau să indice ce texte ar dori să fie în manuale"
08.05.2017 - Cultură
Adi Iacob

"Autorii contemporani ar trebui să fie consultați sau să indice ce texte ar dori să fie în manuale"

Scriitorul Mircea Cărtărescu consideră că autorii de manuale trebuie să consulte scriitorii contemporani în privința textelor care apar deoarece poate fragmentele alese nu se potrivesc cu vârsta copiilor sau psihologia lor, precizând și că multe manuale sunt conservatoare și că textele propuse din literatura clasică nu au legătură cu lumea copiilor, spunând că ar trebui realizată o combinație între textele clasice și cele ale unor autori contemporani.

Mircea Cărtărescu a declarat, luni, într-o conferință de presă susținută la Constanța, că nu i s-a cerut părerea în privința textelor sale care intră în manuale, dar crede că ar fi putut fi consultat.

Mircea Cărtărescu a afirmat, citat de News.ro: "Nimeni nu mi-a cerut vreodată, dintre cei care alcătuiesc manuale, să-mi dau cu părerea în privința textelor care intră. Sigur că acordul mi l-au cerut. Au ales ce au vrut ei și cu unele dintre textele care sunt în manualele școlare, din ce am scris eu, sincer vă spun, nu mă mândresc, puteau fi alese texte mai bune. Unele dintre ele au fost, de fapt, bucăți din scrieri mai lungi și aici ar fi trebuit să fiu consultat pentru că dacă se ia o bucată din Levantul, de pildă, cum există în unele manuale de liceu, în afara unui anume context, dacă nu îi dai, dacă nu decupezi un fragment cu o anumită rotunjime, vă spun sincer că nu se înțelege nimic și de multe ori se întâmplă acest lucru".

El consideră că toți autorii contemporani care au texte în manuale trebuie consultați.

"Autorii contemporani ar trebui să fie consultați sau să indice ei ce texte ar dori să fie în manuale pentru că sunt texte care nu se potrivesc cu vârsta copiilor câteodată, nu se potrivesc cu psihologia lor, nu sunt cele mai interesante pentru vârstele respective", a precizat scriitorul.

El a mai spus că multe manuale sunt conservatoare și că multe texte propuse copiilor din literatură clasică nu au legătură cu lumea acestora.

"Cele mai multe manuale sunt extrem de conservatoare în sensul că multe dintre textele propuse copiilor nu mai au o legătură evidentă cu lumea lor. Copiii nu mai înțeleg cu ușurință ce se întâmplă în aceste zone rurale pe care le descrie literatura mai clasică, zone rurale, lumi ciudate, obiecte care nu mai există, mentalități care nu mai există. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să apelăm cu măsură, cu bun simț la clasici pentru că clasicii de asta sunt clasici, că au rezistat de-a lungul timpului",a spus Mircea Cărtărescu.

El consideră că nu toată opera lui Mihail Sadoveanu, de exemplu, poate fi prezentată astăzi copiilor, sau că toată opera lui Mihai Eminescu le poate spune ceva elevilor, dar de acești autori pot fi selectate texte minunate.

"Nu tot Sadoveanu se mai poate prezenta copiilor de astăzi, dar anumite texte din Sadoveanu, inteligent alese ar fi minunate. Nu tot Eminescu poate să le spună ceva elevilor, dar anumite texte, tot așa, nu neapărat cele mai cunoscute, pot fi alese de un profesor sau de un alcătuitor de manuale, care știe într-adevăr despre ce e vorba", a afirmat scriitorul.

Mircea Cărtărescu spune că aceste texte clasice trebuie mixate cu cele moderne.

"Aceste texte clasice trebuie mixate cu texte moderne, după părerea mea, cu texte contemporane, de scriitori contemporani. Câți scriitori sub 50 de ani, mă întreb, există în aceste manuale? Cred că nici nu există sub 50 de ani", a afirmat Mircea Cărtărescu, precizând că sunt mulți autori români în jurul vârstei de 40 de ani care au texte minunate și care le-ar plăcea copiilor.

El a fost întrebat și de ce copiii din zilele noastre nu mai sunt atât de mult atrași de lectură, oferind ca răspuns ceea ce i-a spus fiul său legat de cărți.

"Fiul meu, de 14 ani, spune întotdeauna: «tată, încerc să citesc cărți, dar sunt mult prea lente, sunt extraordinar de lente, eu sunt obișnuit cu filmele, cu jocurile pe computer, tot ce are un ritm mult mai susținut»., a declarat Mircea Cărtărescu.

El crede că tinerii din zilele noastre sunt copiii ecranelor, dacă citesc o fac pe diverse device-uri și că este mai dificil pentru ei să asimileze texte literare.

"Pentru tinerii din acest moment este mai dificil să asimileze texte literate, nu vreau să-i condamn, cei mai mulți sunt foarte inteligenți și foarte drăguți, am lucrat toată viața mea cu oameni tineri și astăzi fac același lucru însă percep altfel și timpul și textele și tot ce ține de formarea de sine. (...) Copiii de azi sunt copiii ecranelor. Pentru ei pagina nu mai semnifică foarte mult fiindcă nu seamănă cu un ecran. Dacă sunt tentați să citească, citesc tot pe device-uri, citesc pe telefon sau pe tabletă. E foarte bine și așa, numai să o facă", a afirmat Mircea Cărtărescu.

El a mai spus că aceste cărți reprezintă o alergare la maraton, nu la 100 de metri, cer răsuflare, iar imaginile trebuie create din mintea cititorului, pe baza cuvintelor.

"Cărțile cer răsuflare. Este ca o alergare la maraton, nu la 100 de metri. Ele îți cer participare, sunt interactive, nu stai și te uiți la niște imagini, ci le creezi tu din mintea ta. Tu vezi niște cuvinte, dar totul se recompune de cititor", a mai spus Cărtărescu.

El a primit luni, titlul de Doctor Honorius Causa al Universității Ovidius din Constanța, apoi a susținut în fața studenților conferința cu titlul "Liniile de forță ale poeziei de azi", după care a dat autografe cititorilor săi.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro