Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Prin fum de mici și sangloturi de manele
03.05.2017 - Editorial
CORNEL CODIȚĂ

... A mai trecut o dată pe lîngă noi prilejul de a ne ridica bucuria Primăverii la rang de trăire spirituală, colectivă. Așa cum au făcut-o oamenii și marile lor comunități, din zorii știuți ai istoriei și pînă de curînd, pînă cînd viața publică a lumii moderne a fost scufundată de valurile vomei ideologice secretată incontinent de politica dornică să făurească, cu orice preț, "Omul Nou". Primăvara ni s-a mai arătat o dată, doar în chip de fost "1 Mai muncitoresc", metamorfozat de false pudori și sensibilități marxisto-leninist-staliniste în "Ziua Muncii". În realitate, trăit, alături de celelalte "praznice" de peste an, doar ca o altă preabinecuvîntată crăpelniță veselă, "națională", de partid și de stat.

Desigur, nuanțele și diferențierile sunt de rigoare! Lumea bună a parveniților tranziției trebuia să-și etaleze ultimele achiziții în materie de automobile de lux, de ținute și fițe, de "însoțitoare/însoțitori de bord", așa că a dat buluc "la mare", nu ca să prindă răsăritul de soare, ci ca să cadă lată din beție, ori pe dușumelele, parchetul sau dalele de piatră nobilă ale cluburilor "de șic", ori pe nisipul generos și ud al "Vămii". Căci, nu-i așa, ce fel de petrecere mai e și aia, dacă a doua zi dimineață ești mai treaz ca pustnicul de la Mînăstirea Locuri Rele, la slujba de Utrenie!? De bună seamă, "media" noastră, grijulie cu propria audiență și cu nevrozele noastre de sezon, ne-a informat pe larg, în aceste zile, la toate jurnalele de știri, plus cupoanele de starea vremii, cu privire la mersul evenimentelor și faptele remarcabile ale personajelor glossy retrase pentru petrecerile sărbătorii muncii pe răpănoasa noastră "Riviera".

Lumea subțire, (nu mitocanii, de!) s-a suit care în ce avion a nimerit și s-a retras o zi, două, la vreo reședință de pe "insule", ori de prin pădurea tropicală, departe de ochii invidioși ai lumii și ai presei de scandal, pentru că, la urma urmei, un grătar se poate pune oriunde și nu s-a dărîmat încă lumea dacă dimpreună cu specialitățile de mare rafinament aduse la comandă din Franța și Japonia s-au rumenit și cîțiva mici, ori cîrnăciori!

Dar, poporul? Ca de obicei, cu prilejul acestor zile, poporul a fost luat în arendă de marii binefăcători, samariteni și filantropi ai lumii noastre politice, cu precădere cea "de stînga". Chiar dacă, strîns de grijile zilei de mîine, ca orice om, Vanghelie nu mai face risipă de mici și bere pe sub umbrelele psd-iste, pe ici pe colo, fiecare primar, de la București, la ultima comună a țării, a găsit măcar un prilej de sărbătoare și cheltuială cîmpenească. O investiție politică generoasă și bine plasată, căci consumatorul de mic cu bere, pe de-a moaca, ori cu discount, la zi de sărbătoare, nu uită și nici nu iartă pe cei care i-au răpit bucuria exuberantelor manifestații de altădată, a parăzilor cu lozinci, care alegorice și steaguri mîndru fluturate, cu tribune oficiale animate de cordialele zîmbete ale "tovarășilor" și "bravilor conducători". O tempora...!

În sfîrșit, ca în orice distribuție standard de roluri și poziționări sociale în lumea post-modernă de azi, această "Zi de Sărbătoare" a trebuit să dea ochi în ochi și cu "majoritatea mută". Tot felul de amploaiați fără carieră și perspectivă, de nehotărîți și mofturoși, de familiști fără rezerve bugetare, ori corporatiști ratați de depresiile de sezon, de pierde vară și gură cască fără para în pungă, ori de răscopți cărora nu le mai intră nimeni, nicicum, în voie; mă rog, o armată de anonimi fără nici o strălucire, fără ideal sau aspirație, incapabili să înțeleagă ce va să zică aceea Primăvară, necum să se mai bucure de ea, ori de altceva, pe lumea asta.

Doar n-o să-mi spuneți, acum, că ați stat acasa, doar așa, de-un pamplezir, ca să ascultați Anotimpurile lui Vivaldi (Primăvara!), suita cu același nume a lui Ceaikovski sau varianta lui Ravel la Rondourile de primăvară ale lui Debussy, ca să nu mai vorbesc despre Le sacre du printemps a lui Stravinsky.

Mă rog, părerea mea!

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro