Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Vînare de vînt
09.06.2017 - Editorial
Cornel Codiță

Vînare de vînt

De îndată ce a pus piciorul la Cotroceni, Președintele post-decembrist al României, oricum s-ar numi el, e bîntuit de un vis! Se face că este primit, la Casa Albă, de "omologul său" cu care dă mîna prietenos, spre încîntarea înaltei asistențe diplomatice aflată la fața locului și a fotografilor/cameramanilor profesioniști arși de nerăbdare să imortalizeze încărcătura grea de semnificații care plutește în tensiunea palpabilă a momentului, pentru a ieși apoi pe iarba din fața odăilor, mai mult sau mai puțin ovale ale semi-bojdeucii din Pennsilvania Avenue, (păi ce, se compară cu Casa Poporului?!), rostind în fața microfoanelor și a camerelor de luat vederi, acel ceva piramidal, ceul negrăit încă, "oul dogmatic" care lipsea pînă acum Istoriei și Eternității. Veni, vidi, vici! Niciunul nu a înțeles că poartă în băț nu doar traista orgoliului propriu, nu doar încărcătura de ambiție și nevoia de realizare, pînă la un punct, umane aspirații de recunoaștere și acceptare, cît mai ales povara uneia dintre cele mai triste, păgubitoare și ridicole moșteniri ale megalomaniei ceaușiste: "Vizita la Washington". Funcția principală a acestui simbol-fetiș se consuma nu pe scena internațională, ci în România. Era materia primă cea mai valoroasă, de calitatea diamantului, din care se șlefuiau apoi șiragurile, ghirlandele interminabile de laude și prea¬măriri aduse "omului politic universal", cel pentru care nimic nu este imposibil, căruia i se deschid porți oriunde pe mapamond, chiar și acolo unde nu este neapărat iubit, nici admirat, dar infailibil necesar, cel care grație "geniului" său face și desface ițele încîlcite ale politicii de pe Marea tablă de șah a lumii. El și numai El poate face acest miracol să se întîmple aevea! Prostimii i se ridica în drum un nou altar, la care era obligată să cadă în genunchi și se-nchine, camarila avea din nou sacul plin din care să culeagă osanalele ce însoțeau tămîierea fără de odihnă a "marelui și providețialului conducător", iar trepădușii, bucuria răsplății primite din mîna "Stăpînului", plus ce își mai luau și singuri, pe de lături! Toate, dar absolut toate plimbările prezidențiale românești la Washington au stat în acest tipar, iar actuala preumblare a lui Iohannis nu face în niciun fel excepție, dipotrivă, face aproape tot ceea ce nu ar trebuie să facă pentru a ne aduce aminte rădăcina paradigmei în care s-a așezat atît de confortabil și de găunos plin de închipuirea propriei importanțe.

Misterele acestei promenade washingtoniene se risipesc, așadar, fără prea mult efort. Ce caută, ce speră să obțină Președintele României de la Casa Albă? Nimic altceva decît firmanul pentru o nouă domnie, pe care logica internă a raporturilor de putere din politica românească și dezamăgirile electoratului nu i-l mai promite, ba chiar îl interzice cu desăvîrșire. Unde îl plasează această vizită pe Iohannis, pe radarul politicii americane? Nicăieri! Americanii știu unde le sunt interesele, unde se află trupele și bazele lor, nu cum se cheamă și ce înălțime are localnicul și vremelnicul deținător al unei atît de slabe funcții prezidențiale, cum este cea din România. Dacă au nevoie de ceva de pe la noi își iau singuri, ori tratează direct cu cine "poate livra", indiferent în ce termeni o fac, mai diplomatici, ori mai puțin diplomatici.

Preferă, ca mai toată lumea celor puternici, să lucreze direct cu "oamenii lor", nu cu intermediari, oricît de împăunați ar fi ei de importanța funcțiilor de stat pe care le dețin. Și atunci, de ce l-au adus, totuși, pe Iohannis pînă la Casa Albă? Cu siguranță, nu ca să îi dea mandatul la care rîvnește. De altminteri, actuala Administrație nu poate da garanții prea solide nici măcar pentru propria supraviețuire, pînă la sfîrșitul mandatului! Răspunsurile nu au nimic de a face cu Iohannis, ci cu România și interesele Americane proiectate în această parte de lume. Fără să înțelegem nici măcar pe departe ceea ce ni se întîmplă, România a devenit în ultimul deceniu avanpostul unei joc de confruntare și competiție de importanță strategică, dintre Rusia și Statele Unite. Unul care nu se desfășoară nici pe departe în parametri "războiului rece", ci în cei ai unor structuri conflictuale mult mai complexe și mult mai pline de pericole pentru noi. România este avanpostul și terenul de înfruntare într-un joc din care fac parte simultan Ucraina, Republica Moldova și Caucazul de Sud, mai larg, Țările Baltice, Turcia și Polonia. Pe această placă turnată care leagă inima Europei de Asia mică și Orientul Mijlociu, liniile de forță ale jocului de putere dintre Moscova și Washington sunt încă departe de a fi așezate, competiția a fost redeschisă și nici un mijloc nu este lăsat de o parte pentru a decide victoria. Statele Unite au nevoie de acest avanpost, iar dacă s-au străduit să îl aducă pe Iohannis pînă la Washington este doar pentru a se încredința că înțelege acest lucru, fie și la modul cel mai general cu putință, că are măcar o parte din reacțiile necesare, impuse de o asemenea situație!

Unde îl plasează vizita de la Washington, pe Președintele României, în raport cu dinamica evenimentelor din Uniunea Europeană? Nicăieri! Poziția de extremă slăbiciune în care România a fost pusă în sistemul politic al UE și din care este incapabilă să iasă, nu fac credibilă nici postura de "mediator" între Washington și Berlin, nici de "mesager" al unui viziuni noi de cooperare între Bruxelles și Washington. Nimeni nu este dispus, nici la Bruxelles, nici în marile capitale ale Europei, să încredințeze României un asemenea rol.

Dacă Iohannis nu are cădere ori sorți de izbîndă să pledeze nici cauza politică proprie, nici altă cauză, europeană, ce ne mai rămîne?

Ne răspunde Președintele României, cel care a găsit chichirezul cu care să îl facă knock out pe Trump: o să-i împărtășească președintelui american "povestea noastră de succes"!!!!! Poate nu ați citit bine.....repet "povestea de succes a României"!!!! Încă nu ați priceput? Mai spun/scriu o dată: Președintele României aflat la Casa Albă pentru o întîlnire politico-diplomatică unicat, cu Președintele Statelor Unite, îi va spune acestuia povestea de succes a României!!!!!! Și mai terminați o dată cu frecatul la ochi...asta e și gata!

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro