Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Spania amenință că va bloca acordarea de noi ajutoare Greciei
17.06.2017 - Internaţional
A.C.

Spania amenință că va bloca acordarea de noi ajutoare Greciei

Autoritățile de la Madrid au amenințat vineri că își vor exprima dreptul de veto față de acordarea de noi tranșe din programul de asistență convenit cu Grecia, dacă justiția elenă nu pune capăt unei anchete ce vizează trei experți europeni, dintre care unul spaniol, care au fost implicați în programul de privatizări al statului elen, transmite AFP, citată de Agerpres.

În 2015, un procuror grec i-a acuzat pe trei experți (din Italia, Spania și Slovacia), care lucrau în calitate de consilieri la Agenția pentru Privatizare din Grecia (Taiped), de delapidare și nereguli în legătură cu vânzarea unui număr de 28 de proprietăți imobiliare. Dosarul nu a fost încă soluționat. Începând din 2016, o lege garantează imunitate pentru experții străini care ajută Grecia, dar această lege nu are caracter retroactiv.

"Dacă nu se va găsi soluție definitivă la situația celor trei experți, Eurogrupul va bloca eliberarea ultimei tranșe", a declarat, vineri, ministrul spaniol Luis de Guindos, cu ocazia reuniunii miniștrilor europeni de Finanțe.

În replică, un oficial guvernamental elen a declarat că Grecia va face tot ceea ce este necesar pentru soluționarea imediată a acestui dosar.

La rândul său, comisarul european pentru afaceri economice și monetare, Pierre Moscovici, s-a declarat încrezător că problema va fi soluționată, adăugând că va discuta acest subiect cu autoritățile spaniole, cu prilejul vizitei sale la Madrid, de săptămâna viitoare.

Joi seară, miniștrii de Finanțe din zona euro au ajuns la un acord privind un ajutor de 8,5 miliarde de euro pentru Grecia. Însă, eliberarea celor 8,5 miliarde de euro trebuie să fie aprobată și de consiliul guvernatorilor Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul de salvare al zonei euro. Grecia are nevoie de noi acești bani pentru a rambursa datorii de peste șapte miliarde de euro, care ajung la maturitate în luna iulie.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro