Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Google riscă să fie amendat cu 1 miliard de euro de Comisia Europeană
17.06.2017 - Internaţional
Cristina Radu

Google riscă să fie amendat cu 1 miliard de euro de Comisia Europeană

Google riscă să încaseze o amendă de peste 1 miliard de euro de la Comisia Europeană, deoarece Bruxellesul se pregătește să ia prima dintre cele trei decizii antitrust referitoare la practicile grupului de căutare.

Aceasta ar putea fi prima sancțiune a unui lider de reglementare a concurenței în ceea ce privește modul de operare, conform Financial Times.

Oficialii UE sunt așteptați să se pronunțe referitor la compania care a abuzat de poziția dominantă pe piața de căutare pentru a construi serviciul Google Shopping.

Amenda ar putea să depășească pedeapsa record de 1 miliard de euro pe carem a plătit-o Intel în 2009, potrivit sursei. Comisia Europeană și Google au refuzat să comenteze afirmația.

Marii rivali tehnologici europeni și politicienii de rang înalt de la Paris și Berlin au încurajat-o pe Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență, să adopte o poziție dură. Doamna Vestager este puțin probabil să fie descurajată de potențialele furori. Ea a încălcat recordurile pentru amenzi vara trecută în două tipuri de cazuri antitrust: cu o amendă de 3 miliarde de euro împotriva a cinci producători europeni de camioane și în cazul celui mai mare ajutor de stat acordat, potrivit facturii pentru impozite a Apple.

O decizie împotriva companiei amenință însă să reaprindă tensiunile transatlantice care au izbucnit în vara anului trecut, cu amenda de 13 miliarde de euro pentru Apple. Amenda pentru Google este așteptată să depășească recordul pentru abuz în caz de monopol. Aceasta este limitată la maximum 10% din totalul veniturilor de 90 miliarde dolari de anul trecut și trebuie calculată până în limita de 30% din veniturile obținute prin cumpărăturile Google în anii în care s-a consemnat abuz.

Potențialele implicații sunt mai importante pentru modul în care Google funcționează online și își construiește serviciile dincolo de căutările generale, conform sursei. Firma va avea un timp prestabilit pentru a propune o soluție, lui Microsoft dându-i-se 90 de zile într-un caz similar. În cazul în care nu reușește să fie de acord cu Comisia în termen, amenda ar putea urca cu până la 5% pentru fiecare zi de întârziere.

Investigarea de șapte ani a Europei asupra Google este un punct de referință, concentrându-se asupra faptului dacă grupul tehnologic și-a exploatat dominanța în căutarea generală pentru a acorda prioritate altor servicii (cum ar fi cumpărăturile, călătoriile și căutările locale) în detrimentul concurenților săi.

Decizia autorității de reglementare în vederea abuzului de putere al companiei care deține monopolul ar deschide calea pentru concurenți sau clienți să depună cereri de despăgubire împotriva Google. Cazul comisiei vizează doar serviciul de cumpărături, dar o decizie prin s-ar statua că societatea de căutare nu își favorizează propriile produse poate avea implicații mai largi.

Reclamanții din acest caz se tem că decizia ar putea fi amânată până în toamnă, însă speră că Vestager va încheia celelalte două cazuri Google în acest an. Cea de-a doua investigație analizează dacă Google a interzis în mod corect concurenții de pe site-urile web care au folosit bara de căutare și anunțurile. Cel de-al treilea caz examinează modul în care Google plătește și limitează furnizorii de telefonie mobilă care utilizează software-ul Android și care se ocupă de magazinul de aplicații.

Kent Walker, consilier general Google, a scris într-un post pe blog în noiembrie că dosarul comisiei "nu are dovezi" și a susținut că "sunt greșite ca urmare a faptelor, legii și economiei". Probabil că acesta va contesta o decizie negativă în instanțele europene, amânând o rezoluție finală pentru ani de zile, potrivit sursei.

Google a declarat că este încrezător că poate câștiga un recurs în fața instanțelor europene și s-a consolat cu decizia comisiei din 2014 pentru a se concentra asupra propriul caz referitor strict la cumpărături, neincluzând și alte servicii de căutare.

Bruxellesul a respins sugestiile potrivit cărora se lansează o campanie împotriva companiilor americane de tehnologie, potrivit Financial Times. Cu toate acestea, începând cu 2000, autoritățile europene de reglementare au investigat Microsoft, Intel, Apple, Google, Facebook și Amazon într-o serie de probleme antitrust.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro