Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Gazoductul Norvegia-Polonia, construit doar dacă generează cerere pentru cel puțin 7,5 miliarde mc
18.06.2017 - Internaţional
Amalia Ionescu

Gazoductul Norvegia-Polonia, construit doar dacă generează cerere pentru cel puțin 7,5 miliarde mc

O conductă destinată transportului de gaze naturale din Norvegia și Polonia, cu costuri estimate la două miliarde de euro, va fi construită doar dacă există cerere pentru cel puțin 75% din cantitatea de gaze naturale pe care o poate transporta, a declarat, vineri, unul dintre partenerii din acest proiect, informează Reuters.

Polonia, țară care consumă aproximativ 16 miliarde de metri cubi (mc) de gaze naturale pe an, vrea să construiască o conductă cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an până în Norvegia și să își reducă dependența de gazul natural rusesc. Dacă acest proiect va fi demarat, atunci primele livrări prin noua conductă sunt estimate să aibă loc în 2022, scrie Agerpres.

Pentru a putea fi demarat, noul gazoduct trebuie să primească oferte pentru contracte de livrare pe termen lung pentru 7,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, sau 75% din capacitatea conductei, a declarat Soeren Juel Hansen, consultant șef la operatorul danez "Energinet".

În data de 6 iunie, Polonia și Danemarca, principalii parteneri în acest proiect, au demarat așa-numita procedură Open Season, care constă în două faze de licitație pentru rezervarea capacității gazoductului. Prima fază de licitație se încheie la 25 iulie.

"Energinet" va continua cu testele economice care să conducă la acorduri de construcție "numai dacă există cereri pentru cel puțin 7,5 miliarde de metri cubi" în prima fază a procesului Open Season, a spus Soeren Juel Hansen, adăugând că majoritatea ofertelor va trebui să acopere contracte pe 15 ani.

Grupul polonez de stat "PGNiG", care anterior a anunțat că va rezerva cea mai mare parte din capacitatea gazoductului, urmează să depună oferte în următoarele șase săptămâni.

"Ne așteptăm să fim principalul actor în acest proiect", a declarat directorul subsidiarei din Norvegia a "PGNiG", Marek Woszczyk, adăugând că un factor crucial îl vor reprezenta costurile cu transportul.

Pe lângă Polonia, gazoductul va putea aproviziona Ucraina și alte state prin infrastructura terestră de transport din Polonia. Costurile, estimate la două miliarde de euro, includ și sumele necesare pentru extinderea capacității de transport a rețelei din Polonia.

"Actualele extinderi planificate pentru sistemul polonez sunt suficiente pentru a permite exporturile spre Ucraina", a spus Hansen, adăugând că Germania, Suedia și Danemarca iau în calcul să primească și ele gaze naturale de la acest gazoduct.

Pe de altă parte, grupul rus "Gazprom" a livrat Poloniei o cantitate de 11 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2016 și are un contract de furnizare care expiră în 2022.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro