Ziarul Bursa pe mobil
 
 
LUC FRIEDEN, FOST MINISTRU DE FINANȚE ÎN LUXEMBURG
Băncile britanice nu vor putea avea aceleași drepturi după Brexit
19.06.2017 - Internaţional

Firmele de servicii financiare din Marea Britanie cu siguranță nu vor putea să-și desfășoare afacerile ca de obicei în cadrul Uniunii Europene după Brexit, a afirmat vineri Luc Frieden, fostul ministru de Finanțe al Luxemburgului, într-un interviu acordat CNBC.

"Avem nevoie de un parteneriat solid cu Marea Britanie, este vecina noastră și va rămâne un centru important de servicii financiare. Dar, în același timp, «afară» nu este «înăuntru» și, prin urmare, cred că Regatul Unit trebuie să știe că nu va mai beneficia de drepturile de pașaport pe care le are în prezent", a explicat Luc Frieden, care a deținut diverse portofolii în Guvernul din Luxemburg.

"Deci, cu aceste două elemente de bază, cred că poate fi încheiat un acord, dar va fi foarte dificil și va necesita mult timp", a adăugat oficialul, precizând că perioada de 18 luni rămasă pentru finalizarea negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar este complet nerealistă, potrivit Agerpres.

În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip "pașaport", considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieței unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.

Drepturile de pașaport sunt un factor important care stă la baza poziției Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din PIB-ul Marii Britanii. Aproape 5.500 de firme înregistrate în Marea Britanie folosesc drepturile de pașaport pentru a opera în alte state.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro