Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Spania amenință că blochează tranșa de ajutor financiar destinat Greciei
19.06.2017 - Internaţional
A.V.

Oficialii de la Madrid au amenințat, vineri, că vor bloca, prin dreptul lor de veto, acordarea unei noi tranșe din programul de asistență financiară destinat Greciei, dacă justiția elenă nu renunță la o anchetă care îi privește pe trei experți europeni (dintre care unul spaniol) implicați în programul de privatizări al statului elen.

În 2015, un procuror grec i-a acuzat pe trei experți - din Italia, Spania și Slovacia -, care erau consilieri la Agenția pentru Privatizare din Grecia, de delapidare și nereguli în legătură cu vânzarea a 28 de proprietăți imobiliare. Cazul nu a fost încă soluționat.

Începând din 2016, o lege garantează imunitate pentru experții străini care oferă consultanță Greciei, dar actul normativ nu se aplică retroactiv.

"În lipsa unei soluții definitive pentru situația celor trei experți, Eurogroup va bloca eliberarea ultimei tranșe", a declarat, vineri, ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos.

Ca răspuns, un oficial guvernamental elen a declarat că Grecia va face tot ceea ce este necesar pentru soluționarea imediată a acestui caz.

Amintim că, joi seara, miniștrii de Finanțe din zona euro (Eurogroup) au ajuns la un acord pentru acordarea unei tranșe de 8,5 miliarde de euro Greciei. Însă, eliberarea banilor trebuie aprobată de Mecanismul European de Stabilitate (ESM), fondul de salvare al zonei euro.

Grecia are nevoie de bani ca să poată rambursa datorii de peste șapte miliarde de euro, care ajung la maturitate luna viitoare.

Decizia de deblocare a tranșei a fost luată după examinarea progreselor realizate de autoritățile de la Atena în programul de reforme.

* "FMI nu finanțează Grecia până când nu obține clarificări privind restructurarea datoriei țării"

Datoria Greciei trebuie să devină mai sustenabilă înainte ca Fondul Monetar Internațional (FMI) să se implice financiar în programul de asistență destinat Greciei, conform directorului general al FMI, Christine Lagarde.

"Pentru ca noi să ne angajăm și să participăm din punct de vedere financiar, trebuie să existe mai multă claritate a condițiilor restructurării datoriei. Este nevoie de extinderea scadenței împrumuturilor și de noi negocieri", a spus Lagarde, într-un interviu acordat CNBC.

FMI a participat la precedentele programe de asistență financiară, dar a refuzat să se alăture actualului acord, cerând în schimb zonei euro să reducă datoria Atenei.

Săptămâna trecută, FMI a acceptat să-i ofere Greciei un aranjament standby de aproape două miliarde de euro, dar a avertizat că nu va elibera fondurile până când zona euro nu oferă mai multe detalii privind măsurile de reducere a datoriei publice a Greciei, în 2018.

Pe de altă parte, conform unor surse citate de Reuters, Banca Centrală Europeană susține că este nevoie de mai multă claritate privind măsurile de reducere a datoriei pe care le-ar putea obține Grecia de la creditorii internaționali pentru ca BCE să includă bondurile elene în programul său de achiziții de active.

În opinia analiștilor, Grecia ar putea lansa una sau două emisiuni de obligațiuni după includerea titlurilor sale în programul de relaxare cantitativă al BCE.

Moneda unică europeană (euro) s-a apreciat după ce Atena a obținut acordul pentru o nouă tranșă de împrumut. Euro a urcat cu 0,4% vineri, la ora 12.13, pe piața din New York, ajungând la 1,1188 dolari.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro