Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Un gazoduct Norvegia-Polonia - posibil doar dacă există cerere pentru minim 75% din capacitatea sa
19.06.2017 - Internaţional
A.P.

O conductă destinată transportului de gaze naturale din Norvegia și Polonia, cu costuri estimate la două miliarde euro, va fi construită doar dacă există cerere pentru cel puțin 75% din cantitatea de gaze naturale pe care o poate transporta, a declarat, vineri, unul dintre partenerii din acest proiect, informează Agerpres, citând Reuters.

Polonia, țară care consumă aproximativ 16 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, vrea să construiască o conductă cu o capacitate de 10 miliarde metri cubi pe an până în Norvegia și să își reducă dependența de gazul natural rusesc. Dacă acest proiect va fi demarat, atunci primele livrări prin noua conductă ar putea avea loc în 2022.

Pentru a putea fi demarat, noul gazoduct trebuie să primească oferte pentru contracte de livrare pe termen lung pentru 7,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, sau 75% din capacitatea conductei, a declarat Soeren Juel Hansen, consultant șef la operatorul danez Energinet, adăugând că majoritatea ofertelor va trebui să acopere contracte pe 15 ani.

În data de 6 iunie, Polonia și Danemarca, principalii parteneri în acest proiect, au demarat așa-numita procedură Open Season, care constă în două faze de licitație pentru rezervarea capacității gazoductului. Prima fază de licitație se încheie la 25 iulie.

Grupul polonez de stat PGNiG, care anterior a anunțat că va rezerva cea mai mare parte din capacitatea gazoductului, urmează să depună oferte în următoarele șase săptămâni.

Pe lângă Polonia, gazoductul ar putea aproviziona Ucraina și alte state, prin infrastructura terestră de transport din Polonia. Costurile, estimate la două miliarde de euro, includ și sumele necesare pentru extinderea capacității de transport a rețelei din Polonia.

"Actualele extinderi planificate pentru sistemul polonez sunt suficiente pentru a permite exporturile spre Ucraina", a spus Hansen, adăugând că Germania, Suedia și Danemarca ar putea să primească și ele gaze naturale de la acest gazoduct.

În același timp, rupul rus Gazprom a livrat Poloniei o cantitate de 11 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2016 și are un contract de furnizare care expiră în 2022.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro