Ziarul Bursa pe mobil
 
 
LA ALEGERILE DE DUMINICĂ, DIN FRANȚA,
Macron a obținut cea mai mare majoritate parlamentară din istoria Republicii a V-a
19.06.2017 - Internaţional
Mina Irina

Macron a obținut cea mai mare majoritate parlamentară din istoria Republicii a V-a

Emmanuel Macron are libertate deplină să își pună în aplicare programul electoral, a doua zi după un scrutin legislativ ce i-a oferit cea mai mare majoritate parlamentară din Republica a V-a, transmite AFP.

Potrivit rezultatelor definitive - cu excepția celor 11 mandate pentru francezii din străinătate - La Republique en Marche (REM) și aliatul său, MoDem, au obținut 351 de mandate - cu mult peste majoritatea absolute de 289 de mandate.

Însă, cu un nou record de absenteeism (57%, față de 51,3% în primul tur de scrutin), alegătorii au refuzat să ofere un "cec în alb" noului președinte, scrie luni presa.

Liberation scrie: "Numai absenteismul record umbrește o victorie pe care niciun analist nu a anticipat-o la începutul campaniei. Venit de nicăieri, Macron este acum peste tot".

Le Figaro comentează: "În două alegeri și patru tururi de scrutin, revoluția En Marche!, în care nimeni nu voia să creadă, a lovit Franța ca un tsunami".

Așa cum cere tradiția, după un scrutin legislativ, premierul Edouard Philippe va trebui să prezinte luni sau marți demisia Guvernului său și să formeze imediat unul nou, ce nu va include, probabil, mari schimbări.

Toți cei care miniștri care au candidat în alegeri au fost aleși. Este vorba despre Christophe Castaner, Richard Ferrand (în pofida problemelor judiciare), Bruno Le Maire, Annick Girardin, Mounir Mahjoubi și Marielle de Sarnez.

Din totalul de 351 de mandate obținute de majoritatea prezidențială, MoDem, formațiunea de centru a lui Francois Bayrou, are 41 și ar urma, în concluzie, să formeze un grup independent.

Alianța dintre Les Republicains (LR) și UDI a obținut 131 de mandate, dintre care 113 LR.

Partidul Socialist (PS) nu a câștigat decât 29 de mandate, foarte departe de cele 284 de mandate pe care le avea înalte de alegeri în Adunarea Națională, însă mai puțin catastrofal decât anticipau unii analiști. O "înfrângere incontestabilă", a admis prim-secretarul Jean-Christophe Cambadelis, înainte de a-și anunța demisia.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro