Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Negocierile de Brexit au fost lansate oficial
20.06.2017 - Internaţional
A.V.

Uniunea Europeană și Marea Britanie au lansat ieri, la Bruxelles, în mod oficial, negocierile pe marginea ieșirii acestei țări din blocul european (Brexit).

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat că dorește să creeze "un parteneriat puternic și special cu Uniunea Europeană, cum nu a mai existat în istorie". Oficialul britanic a subliniat: "Începem negocierile pe un ton pozitiv și constructiv".

Subiectele negocierilor includ, în această etapă, statutul expaților din Regatul Unit, "factura divorțului" de UE și situația de la granița cu Irlanda de Nord. UE a insistat că, deocamdată, acordul comercial nu poate fi luat în discuție.

Negociatorul-șef al UE pentru brexit, Michel Barnier, a declarat: "Obiectivul nostru este clar. Mai întâi trebuie să abordăm incertitudinile cauzate de Brexit: cele pentru cetățeni, dar și cele pentru beneficiarii politicilor UE, respectiv impactul asupra granițelor, în special cu Irlanda. Sper că putem identifica prioritățile și calendarul care să îmi permită să raportez Consiliului European, săptămâna aceasta, că am avut un start constructiv".

Negocierile dintre Marea Britanie și UE aunt așteptate să dureze aproape doi ani, timp în care va fi stabilită viitoarea relație a țării cu UE, respectiv condițiile în care aceasta va ieși din blocul comunitar.

Părăsirea UE va avea loc la sfârșitul lui martie 2019, iar până atunci Regatul Unit și blocul comunitar trebuie să ajungă la un acord care să permită continuarea relațiilor comerciale.

Ieri, moneda britanică (lira) a fluctuat, investitorii fiind atenți la detaliile privind părăsirea UE de către Regatul Unit. Lira sterlină avea un curs de 1,2754 dolari la ora 10.51, pe piața din New York, cu 0,2% mai mic față de vineri. Pe parcursul zilei însă, lira a atins 1,28 dolari. Fluctuația monedei s-a produs și în condițiile în care duminică noaptea a avut loc, la Londra, un atac terorist în care multe persoane au fost rănite, iar una ucisă.

Tot ieri, euro a coborât cu 0,2%, la 1,1172 dolari.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro