Ziarul Bursa pe mobil
 
 
CEL MAI BUN PLASAMENT, ÎN PERIOADA 12 - 19 MAI
BET - liderul principalilor indici ai BVB, în săptămâna trecută
23.05.2017 - Investiţii Personale
ANDREI IACOMI

BET - liderul principalilor indici ai BVB, în săptămâna trecută

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate la "Bursa de Valori București" (BVB) s-a apreciat, săptămâna trecută, cu 0,54%, raportat la moneda euro, devansând creșterile celorlați indici importanți ai pieței autohtone de acțiuni.

Lucian Isac, director general în cadrul societății de brokeraj "Estinvest Focșani", ne-a declarat: "Aprecierea se poate pune pe seama evoluției bune, în această săptămână (n.r. săptămâna trecută), a principalilor constituenți ai indicelui, mai ales OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG) și BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au avut creșteri importante, datorate rezultatelor bune raportate pentru primul trimes¬tru sau dividendelor/așteptărilor de dividende. Fără corecțiile Electrica (EL) și Transelectrica (TEL), aprecierea ar fi fost mai mare".

De asemenea, și emitenții cu o pondere mai mică în cadrul indicelui au avut rezultate bune în perioada avută în vedere. Astfel, cea mai bună evoluție din coșul principalului indice al pieței românești, au avut-o titlurile companiei "MedLife" (M), cu o apreciere de 7,72%, Acțiunile M au o pondere de 1,09% în indice.

Conform rezultatelor financiare trimestriale pulicate pe site-ul BVB, Grupul "MedLife" a înregistrat un profit net de 4,23 milioane lei, în primul trimestru al acestui an, în creștere cu 15,5% comparativ cu perioada similară din 2016.

Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 146,92 milioane de lei, urcând cu 26,4% față de 31 martie 2016.

La data de 31 martie 2017, "MedLife" avea active de 481,595 milioane lei și datorii totale de 384,565 milioane lei, din care 144,528 milioane lei datorii curente.

Consiliul Concurenței a autorizat marți, 16 mai, tranzacția prin care "MedLife" preia "Anima Speciality Medical Services" și "Anima Promovare și Vânzări".

Din punct de vedere tehnic, principalul indice al pieței românești se află pe un trend ascendent atât pe termen scurt cât și pe termen mediu.

Pe grafic se observă că poziția cotației indicelui se află deasupra mediei mobile simple (instrument de identificare a trendului) de 20 de zile, a cărei pantă este ascendentă. Această configurație indică faptul că, pe termen scurt, BET s-a înscris pe trend ascendent.

La rândul său, media de 20 de zile se găsește deasupra mediei mobile simple de 50 de zile, ceea ce semnifică tendința ascendentă pe care se află BET pe termen mediu.

De asemnea, se observă și volumul în creștere din ultima săptămâ¬nă, peste media ultimelor 20 de zile, cu panta în urcare.

Indicele extins BET-XT, ce are în componența sa cele mai lichide 25 de acțiuni listate la BVB, s-a apreciat cu 0,43%. Ca și în cazul indicelui BET, creșterea cea mai mare din cadrul indicelui extins au avut-o titlurile "MedLife".

Spre deosebire, creșterea indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus "Fondul Proprietatea", pentru aceeași perioadă, a fost de doar 0,08%, raportată la moneda euro, semnificativ sub aprecierile consemnate de ceilalți indici importanți ai BVB.

În cadrul indicelui societăților financiare, cea mai bună evoluție au avut-o titlurile "Fondul Proprietatea", emitentul cu cea cea mai mare pondere în indice, de 30,24%, care s-au apreciat cu 0,62%, în perioada menționată.

FP a obținut un rezultat global pozitiv de 368,3 milioane lei, în primele trei luni din acest an, după o pierdere de 616,5 milioane lei, în aceeași perioadă a anului precedent.

În primul trimestru din 2017, fondul a vândut integral participația în "Oil Terminal" (OIL) și o parte din deținerea în "Banca Transilvania" (TLV). Câștigul net din vânzarea acestor participații a fost de 6.316.210 lei reprezentând diferența dintre prețul de vânzare, de 10.781.733 lei și valoarea netă contabilă a participațiilor la data vânzării, de 10.576.044 lei la care se adaugă câștigul net nerealizat aferent aces¬tor instrumente vândute, transferat din capitalurile proprii (alte elemente ale rezultatului global) în contul de profit sau pierdere, la data recunoașterii lor, de 6.110.521 lei.

În primele trei luni din 2017, comisioanele de administrare și management al investițiilor includ comisionul de bază de 12,2 milioane lei (trimestrul încheiat la 31 martie 2016: 11,8 milioane Lei) și comisionul de distribuție de 21,8 milioane lei (trimestrul încheiat la 31 martie 2016: 0,8 milioane lei). Valoarea comisionului de distribuție în primele trei luni din 2017 a fost mai mare comparativ cu valoarea comisionului de distribuție din primele trei luni din 2016 datorită comisioanelor facturate în legătură cu distribuțiile efectuate în beneficiul acționarilor în primul trimestru din 2017, respectiv prin oferta publică de răscumpărare acțiuni în cadrul celui de-al șaptelea program de răscumpărare și returnarea de capital specială de 0,05 lei pe acțiune a cărei plată a început în data de 27 martie 2017.

Pe 16 mai, "Franklin Templeton" a anunțat că "Fondul Proprietatea" a demarat o procedură competitivă ce poate conduce la posibile vânzări ale participațiilor fondului în filialele "Electrica" (SDEE Distribuție Muntenia Nord SA, SDEE Distribuție Transilvania Sud SA, SDEE Distribuție Transilvania Nord SA și Electrica Furnizare SA).

În perioada 16-19 mai, Manches¬ter Securities a vândut în total aproximativ 47,3 milioane de acțiuni FP, pentru 43,22 milioane de lei.

Topul creșterilor prețului acțiunilor companiilor listate la BVB a fost condus de acțiunile "Alro" (ALR), ce au avut o apreciere de 8,56%, în perioada menționată.

Compania a înregistrat în primul trimestru din acest an un profit net de 78 milioane de lei, de aproape trei ori mai mare comparativ cu nivelul din perioada similară a anului trecut, ce a fost de 27 milioane de lei.

Cifra de afaceri a companiei s-a situat la 634 milioane de lei în primul trimestru, în creștere cu 12% față de perioada similară din 2016.

Rezultatul trimestrial pozitiv este explicat în principal prin tendința de creștere a cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME), început în a doua parte a anului 2016.

În primele trei luni ale acestui an, veniturile din vânzările de aluminiu primar au crescut cu 9% față de perioada similară a anului 2016, în timp ce vânzările de aluminiu procesat au înregistrat o creștere și mai accentuată, de 16%, în linie cu strategia companiei pe termen mediu și lung.

"Alro" va accelera anul acesta investițiile pentru modernizarea tehnologică și creșterea eficienței operaționale, cu un buget total de 41 milioane dolari pentru 2017.

În 2016, combinatul "Alro" a trecut pe profit, după patru ani consecutivi de pierderi, afișând un profit net de 67 milioane de lei. Cifra de afaceri a companiei a înregistrat anul trecut o ușoară scădere, la 2,1 miliarde lei.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acțiunilor "MedLife", în timp ce poziția a treia a fost ocupată de titlurile "Oil Terminal" (OIL), cu o creștere de 5,74%.

Topul fondurilor de investiții, în perioada 11-18 mai este condus de titlurile "Active Dinamic", cu o apreciere de 3,93%. Pe locul al doilea s-a situat "BRD Acțiuni", a cărui creștere a fost de 1,09%, în timp ce titlurile "Certinvest BET-FI Index", ce au urcat cu 0,65%, s-au situat pe poziția a treia.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada analizată, a fost pentru cele în euro, de 0,02%.

Depozitele în lei au înregistrat un randament negativ, de -0,34%.

Cotația aurului a scăzut cu 0,79%, iar moneda națională s-a depreciat cu 0,38% față de euro.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro