Ziarul Bursa pe mobil
 
 
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 18-25 MAI
Analiștii "Admiral Markets": "Cotația aurului - posibil să ajungă în zona de 1278-1280 de dolari pe uncie"
29.05.2017 - Investiţii Personale
ANDREI IACOMI

Analiștii "Admiral Markets": "Cotația aurului - posibil să ajungă în zona de 1278-1280 de dolari pe uncie"

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate la BVB, s-a apreciat cu 2,42% în perioada 18-25 mai, depășind ceilalți indici importanți ai pieței de acțiuni locale.

În cadrul acestuia, cea mai mare creștere au avut-o titlurile Conpet (COTE), care au urcat cu 6,58%, în perioada menționată.

Compania a realizat un profit net de 19,55 milioane lei în primul trimestru, în creștere cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care scăderea afacerilor a fost compensată de reducerea investițiilor, se arată în raportul transmis bursei.

În primul trimestru din 2016, compania a obținut un profit net de 18,44 milioane lei.

Conpet a înregistrat în primele trei luni din 2017 o cifră de afaceri de 91,06 milioane lei, în scădere cu 3% față de perioada similară a anului trecut, și a transportat 1,53 milioane tone de țiței, față de 1,79 milioane tone în perioada ianuarie-martie 2016. Compania a realizat investiții de 6,55 milioane lei în primul trimes¬tru, cu 18% mai mici față de nivelul din trimestrul I 2016. Conpet a avut anul trecut un profit net de 76,3 milioane lei.

Acționarii "Conpet" au aprobat dis¬tribuirea unor dividende cumulate de 16,58 lei/acțiune, în acest an. Cele trei dividende propuse și aprobate au fost: 8,06657559 lei/ acțiune, din profitul pe anul trecut, 1,97734501 lei/ acțiune, din rezultatul reportat din corectarea unor elemente care au afectat profitul anilor anteriori, și 6,53844261 lei/ acțiune, din surplusul realizat din rezerve din reevaluare recunoscut în rezultatul reportat.

Ponderea companiei Conpet în principalul indice al pieței de acțiuni autohtone este de 1,82%.

La polul opus, cotația aurului, a scăzut cu 1,31%, în perioada 18-25 mai, a avut cea mai slabă evoluție dintre activele avute în vedere.

Analiștii Admiral Markets ne-au explicat: "Prețul aurului a rămas într-o zonă de consolidare după cele cinci zile consecutive de apreciere care au urmat după prima decadă a lunii mai, pe fondul apetitului ridicat pe care l-au manifestat investitorii pentru activele de refugiu, ca răs¬puns la instabilitatea de natură politică din Statele Unite".

În opinia lor, există posibilitatea ca sfârșitul săptămânii trecute să marcheze o perioadă de apreciere pentru activele de refugiu. Aceștia au adăugat: "După prelungirea acordului de reducere a producției de țiței semnat de către membrii organizației OPEC (n.r. Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol), în data de 25 mai, și care se pare că a dezamăgit investitorii, finalul acestei săptămâni (n.r. săptămâna trecută) ar putea marca începutul unei noi runde de apreciere pentru metalul prețios, care și-ar putea extinde câștigurile până în zona de 1278-1280 de dolari pe uncie în condițiile în care vânzarea masivă a activelor energetice (în special a petrolului) ar putea determina o scădere semnificativă a apetitului investitorilor pentru activele de risc (risk-off) și, implicit, o reorientare a acestora către activele "safe-haven" (n.r. active de refugiu), cele mai importante în acest sens fiind aurul și Yenul".

Acțiunile producătorului de materiale de construcții Cemacon (CEON) s-au apreciat cu 26,29%, în perioada 18-25 mai 2017, reprezentând titlurile cu cea mai mare rentabilitate de la "Bursa de Valori București" (BVB), raportată la moneda europeană.

Pe data de 22 mai, compania a anunțat printr-un comunicat remis bursei că Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat, prin PIF Industrial, 4,24 milioane de acțiuni Cemacon. Astfel, cumulând participațiile deținute prin Dedeman și PIF Industrial, frații Pavăl au ajuns la o deținere de 32,72% din emitent, puțin sub pragul de 33%, deasupra căruia demararea ofertei publice de cumpărare pentru întregul pachet de acțiuni devine obligatorie.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acțiunilor Armătura (ARM), cu o apreciere de 17,70%, în timp ce poziția a treia a fost ocupată de titlurile Impact Developer & Contractor (IMP), cu o creștere de 11,53%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componența sa cele mai lichide 25 de acțiuni listate la BVB, s-a apreciat cu 2,33%, în perioada menționată.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat, în perioada 18-25 mai, cu 1,19%, raportat la moneda euro.

În cadrul acestuia, cea mai bună evoluție au avut-o titlurile companiei SIF Oltenia (SIF5), cu o apreciere de 2,05%.

Ponderea titlurilor SIF5 în indicele societăților de investiții financiare este de 16,90%.

Topul fondurilor de investiții, în perioada 17-24 mai, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, cu o apreciere de 2,9%. Pe locul al doilea s-au situat fondurile ETF-BET Tradeville și Certinvest BET Index, ambele având aceeași creștere, de 2,26%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada analizată, a fost pentru cele în lei, de 0,55%, la Bancpost.

Depozitele în euro au avut un randament mai scăzut, de 0,02%.

Moneda națională s-a apreciat cu 0,51% față de euro, în perioada 18-25 mai.

După creșterile spectaculoase ce au dus Bitcoin până aproape de 2800 de dolari/unitate, criptomoneda a suferit o corecție scăzând, joi, până aproape de 2220 dolari. După această retragere, prețul monedei digitale și-a reluat aprecierea, tranzacționându¬-se în jurul valorii de 2500 de dolari (aproximativ 10.160 lei, la cursul de schimb de vineri, 26 mai, de 4,064 lei pentru un dolar).

În perioada 18-25 mai, aprecierea criptomonedei a fost de 24,35%.

Conform site-ului "news.bitcoin.com" în piață se aștepta ca, după creșterea exponențială din ultimele zile, prețul Bitcoin să sufere o coreție, dar fără a i se cunoaște magnitudinea. Nu au existat știri negative, sau alte elemente care să ducă la scăderea prețului. Traderii cred că a fost o corecție tipică, ce apare înaintea sfârșitului de săptămână, situație ce se petrece cu regularitate de peste o lună și jumătate. În plus, fiind sfârșit de lună, unii traderi consideră că, probabil, multe persoane își marchează profitul, se mai arată în sursa amintită.

Conform site-ului "coinmarketcap.com", vineri, capitalizarea de piață a criptomonedei era de aproximativ 40 de miliarde de dolari.
Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacțiilor. Piața AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiții.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro