Ziarul Bursa pe mobil
 
 
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 19-26 MAI
Marius Pandele, "Prime Transaction": "Banca Transilvania - una dintre cele mai subevaluate acțiuni"
30.05.2017 - Investiţii Personale
ANDREI IACOMI

Marius Pandele, "Prime Transaction": "Banca Transilvania - una dintre cele mai subevaluate acțiuni"

Acțiunile "Banca Transilvania" (TLV) au avut o evoluție spectaculoasă, săptămâna trecută, cotația ajungând la maximul ultimilor nouă ani, ca valoare, respectiv maximul istoric, având în vedere prețurile ajustate ca urmare a majorărilor de capital efectuate de-a lungul timpului.

Titlurile TLV au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii trecute la un preț de 2,915 lei/unitate, pe fondul unui rulaj semnificativ, de 10,42 milioane de lei.

Marius Pandele, analist financiar în cadrul firmei de brokeraj "Prime Transaction", ne-a explicat: "Prețul nominal al acțiunilor Banca Transilvania este la maximul ultimilor nouă ani, însă, dacă luăm în calcul majorările de capital cu acțiuni gratuite realizate în această perioadă, prețul este, de fapt, la un maxim istoric, fiind peste nivelul din 2008".

Analistul Prime Transaction a menționat că se aștepta la această evoluție, ținând cont de faptul că acțiunile băncii erau printre cele mai subevaluate titluri dintre principalii emitenți de la BVB. Domnul Pandele a punctat: "E greu de spus exact care este motivul pentru care acțiunile TLV au crescut atât de mult săptămâna trecută. Având în vedere rezultatele financiare și perspectivele de viitor, se poate spune ca ele erau deja subevaluate, cu unul dintre cei mai mici indicatori P/E (n.r. durata, în ani, de recuperare a investiției) din rândul emitenților mari. Prin urmare, ne puteam aștepta mai demult la aceasta creștere. Faptul că a venit mai târziu poate avea legatură cu mobilizarea unor fonduri pentru oferta publică a Digi Communications sau cu faptul că data de înregistrare pentru majorarea de capital a Băncii Transilvania este după datele de înregistrare pentru dividendele majorității emitenților mari, investitorii fiind mai preocupați de acestea deocamdată".

Unii brokeri pun aprecierea prețului acțiunilor TLV la maximul istoric pe seama unui interes crescut al fondurilor străine, după un eveniment dedicat României, ținut la Londra. Totodată, în piață, există așteptări ca Banca Transilvania să mai preia o bancă - Bancpost sau Banca Românească.

Banca Transilvania a raportat un profit net de 246 milioane lei, în primele trei luni ale anului, cu 7,73% mai mare față de perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

Acționarii Băncii Transilvania au decis, în aprilie, acordarea unor dividende de 0,06 lei/acțiune din profitul pe anul trecut, dar și majorarea capitalului social din rezerve.

De asemenea, acționarii au mai aprobat un program de răscumpărare a maxim 25.000.000 acțiuni (0,6856% din totalul acțiunilor care compun capitalul social) cu valoarea nominală de 1 leu/acțiune, la un preț minim egal cu prețul de piață de la BVB din momentul efectuării achiziției și un preț maxim de 3,5 lei, pentru o perioadă de maximum 18 luni de la data publicării Hotărârii AGEA în Monitorul Oficial, în cadrul unui program stock option plan în vederea implementării unui sis¬tem de remunerare și derularea unui program de fidelizare a personalului pe o perioadă de cel puțin 3 ani.

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate la Bursa de Valori București (BVB), s-a apreciat cu 2% în perioada 19-26 mai, depășind ceilalți indici importanți ai pieței de acțiuni locale.

În cadrul acestuia, cea mai mare creștere au avut-o titlurile Romgaz (SNG), care au urcat cu 5,05%, în perioada menționată.

Conform raportului remis bursei în data de 23 mai, Consiliul de Administrație al companiei a aprobat o nouă propunere de repartizare a profitului net aferent exercițiului financiar 2016 și o nouă valoare a dividendului brut pe acțiune, de 3,82 lei.

Profitul net al anului 2016 conform situațiilor financiare este de 1,024 miliarde lei. Propunerea de repartizare a profitului s-a făcut luând în considerare Memorandumul Ministerului Finanțelor Publice, trans¬mis de Ministerul Energiei prin adresa nr. 260176/1 februarie 2017, respectiv procentul de "minim 90% din profitul net realizat al anului 2016", se menționează în raport.

Ponderea companiei Romgaz în principalul indice al pieței de acțiuni autohtone este de 11,49%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componența sa cele mai lichide 25 de acțiuni listate la BVB, s-a apreciat cu 1,83%, în perioada menționată.

În cadrul acestuia, cea mai mare creștere, de 16,82%, au avut-o titlurile Impact Developer & Contractor (IMP), a căror pondere în indice este 0,20%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a urcat, în perioada 19-26 mai, cu 1,51%, raportat la moneda euro.

Cea mai bună evoluție din componența sa au avut-o acțiunile companiei SIF Muntenia (SIF4), cu o apreciere de 2,73%.

Ponderea titlurilor SIF4 în indicele societăților de investiții financiare este de 10,54%.

Acțiunile producătorului de materiale de construcții Cemacon (CEON) s-au apreciat cu 28,73%, în perioada 19-26 mai 2017, reprezentând titlurile cu cea mai mare rentabilitate de la BVB, raportată la moneda europeană.

Pe data de 22 mai, compania a anunțat printr-un comunicat remis bursei că Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat, prin PIF Industrial, 4,24 milioane de acțiuni Cemacon. Astfel, cumulând participațiile deținute prin Dedeman și PIF Industrial, frații Pavăl au ajuns la o deținere de 32,72% din emitent, puțin sub pragul de 33%, deasupra căruia demararea ofertei publice de cumpărare pentru întregul pachet de acțiuni devine obligatorie.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acțiunilor Armătura (ARM), cu o apreciere de 21,17%, în timp ce poziția a treia a fost ocupată de titlurile Impact Developer & Contractor (IMP), cu o creștere de 16,82%.

Topul fondurilor de investiții, în perioada 18-25 mai, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, cu o apreciere de 3,63%. Pe locul al doilea s-a situat ETF-BET Tradeville, a cărui creștere a fost de 2,64%, în timp ce poziția a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest BET Index, ce au urcat cu 2,6%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada analizată, a fost pentru cele în lei, de 0,13%, la Bancpost.

Depozitele în euro au avut un randament mai scăzut, de 0,02%.

Cotația aurului a crescut cu 0,66%, în timp ce moneda națională s-a apreciat cu 0,09% față de euro, în perioada 19-26 mai.

Moneda digitală Bitcoin a avut, în perioada analizată, o apreciere de 14,56%, mai mică față de creșterile foarte mari din ultima perioadă.

Conform site-ului "coinmarketcap.com", ieri, capitalizarea de piață a criptomonedei era de aproximativ 35,85 miliarde de dolari. Prețul de tranzacționare se situa, ieri, în jurul nivelului de 2.200 de dolari (aproximativ 8.8890 lei, la cursul de schimb de ieri, de 4,082 lei pentru un dolar).
*  Precizare:

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacțiilor. Piața AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiții.


inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro