Ziarul Bursa pe mobil
 
 
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 22-29 MAI
Ovidiu Șerdean, IFB Finwest: "Creșterea prețului acțiunilor Armătura, de natură speculativă"
31.05.2017 - Investiţii Personale
ANDREI IACOMI

Ovidiu Șerdean, IFB Finwest:  "Creșterea prețului acțiunilor Armătura, de natură speculativă"

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate la Bursa de Valori București (BVB), s-a apreciat cu 1,91%, în perioada 22-29 mai, raportat la moneda euro, depășind ceilalți indici importanți ai pieței de acțiuni locale. Mai mult decât atât, în perioada menționată, cotația BET a crescut în fiecare zi de tranzacționare.

Ovidiu Șerdean, broker în cadrul SSIF "IFB Finwest", este de părere că evoluția indicelui este dată, în principal, de dividendele mari acordate de către societățile din BET și de raportările financiare ale acestora pentru primul trimestru. De asemenea, în opinia brokerului, creșterea indicelui este susținută și de evoluția piețelor externe. Domnul Șerdean ne-a declarat: "Parcursul bun al indicelui BET se datorează, în primul rând, specificității pieței din această perioadă, care este dată de generozitatea dividendelor acordate de către emitenții care-l compun. Randamentele dividendelor acordate de către principalele companii din BET, depășesc cu mult media celor acordate de către emitenții din piețele mature. Un alt aspect încurajator îl constituie raportările companiilor pentru primul trimestru, care au fost pozitive, dacă nu chiar excepționale (de exemplu Transgaz). Nu în ultimul rând, evoluția externă a piețelor vine să susțin acest trend (n.r. ascendent)".

Jumătate din companiile din BET au ca acționar statul român care a decis în acest an să distribuie 90% din profituri sub formă de dividende și prin repartizarea rezervelor acumulate în timp. Analiștii susțin că anul acesta este profitabil pentru investitori datorită acestei măsuri, însă, de la anul, companiile ar putea fi nevoite să apeleze la împrumuturi de la bănci, în contextul în care se prefigurează creșterea dobânzilor.

În cadrul principalului indice al pieței, cea mai mare creștere au avut-o titlurile Banca Transilvania (TLV), care au urcat cu 5,16%, în perioada menționată.

Vineri, 26 mai, cotația acțiunilor TLV a atins maximul ultimilor nouă ani ca valoare, respectiv maximul istoric, având în vedere prețurile ajustate ca urmare a majorărilor de capital efectuate de-a lungul timpului.

Banca Transilvania a raportat un profit net de 246 milioane lei, în primele trei luni ale anului, cu 7,73% mai mare față de perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

Acționarii băncii au decis, în aprilie, acordarea unor dividende de 0,06 lei/acțiune din profitul pe anul trecut, dar și majorarea capitalului social din rezerve.

De asemenea, acționarii au mai aprobat un program de răscumpărare a maxim 25.000.000 acțiuni (0,6856% din totalul acțiunilor care compun capitalul social) cu valoarea nominală de 1 leu/acțiune, la un preț minim egal cu prețul de piață de la BVB din momentul efectuării achiziției și un preț maxim de 3,5 lei, pentru o perioadă de maximum 18 luni de la data publicării Hotărârii AGEA în Monitorul Oficial, în cadrul unui program stock option plan în vederea implementării unui sis¬tem de remunerare și derularea unui program de fidelizare a personalului pe o perioadă de cel puțin 3 ani.

BT deține cea mai mare pondere în principalul indice al pieței de acțiuni autohtone, de 19,19%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componența sa cele mai lichide 25 de acțiuni listate la BVB, s-a apreciat cu 1,84%, în perioada menționată.

În cadrul acestuia, cea mai mare creștere, de 9,91%, au avut-o titlurile Impact Developer & Contractor (IMP), a căror pondere în indice este 0,19%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a urcat, în perioada 22-29 mai, cu 1,34%, raportat la moneda euro.

Cea mai bună evoluție din componența sa au avut-o acțiunile companiei SIF Oltenia (SIF5), cu o apreciere de 3,52%.

Ponderea titlurilor SIF5 în indicele societăților de investiții financiare este de 17,03%.

Acțiunile producătorului de armături pentru instalații Armătura (ARM) s-au apreciat cu 38,7%, în perioada 22-29 mai 2017, reprezentând titlurile cu cea mai mare rentabilitate de la BVB, raportată la moneda europeană.

Domnul Șerdean, ne-a explicat: "În opinia mea, evoluția pozitivă din ultimele zile ale acțiunilor companiei Armătura este, mai degrabă, de natură speculativă, în lipsa unor știri concrete. Nu este neobișnuit ca, în perioade de creștere ale piețelor de capital, să vedem aprecieri ale acțiunilor unor companii cu rezultate financiare slabe. În primul trimestrul din 2017, Armătura a raportat o pierdere de 893.694 lei comparativ cea din perioada similară a anului 2016, de 507.833 lei. De asemenea și în anul 2016, societatea a suferit o pierdere de 2,9 milioane lei. Ultimul an în care Armătura a acordat dividende a fost 2004".

Trebuie menționat că volatilitatea mare a prețului acțiunilor ARM, apare și pe fondul lichidității reduse a emitentului, ceea ce determină oscilații mari ale cotației.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acțiunilor Cemacon (CEON), cu o apreciere de 32,32%, în timp ce poziția a treia a fost ocupată de titlurile Turism Felix (TUFE), cu o creștere de 15,53%.

Topul fondurilor de investiții, în perioada 19-26 mai, este condus de titlurile ETF-BET Tradeville, cu o apreciere de 2,47%. Pe locul al doilea s-a situat Certinvest BET Index, a cărui creștere a fost de 2,42%, în timp ce poziția a treia a fost ocupată de titlurile fondului Certinvest XT Index, ce au urcat cu 2,23%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în 22-29 mai, a fost pentru cele în euro, de 0,02%, la Banc¬post.

Depozitele în lei au avut un randament negativ, de -0,04%.

Cotația aurului a crescut cu 0,9%, în timp ce moneda națională s-a depreciat cu 0,08% față de euro.

Moneda digitală Bitcoin a avut, în perioada menționată, o apreciere de 7,78%, cu mult mai redusă față de creșterile spectaculoase din ultimul timp.

În opinia lui Jason Cassidy, președintele Crypto Consultant, corecția suferită de criptomonedă în ultima perioadă reprezintă ceva normal. Acesta a declarat, pentru "cointelegraph.com", că asistăm la nașterea unui nou sistem financiar, fiind natural să existe și activități speculative. Traderii care se află de mult timp în piață se concentrază pe marcarea profiturilor după creșterea bruscă a prețului, a explicat președintele Crypto Consultant.

De asemenea, Cassidy a subliniat că toate piețele au o astfel de dinamică, doar că în cazul celor de criptomonede, care sunt foarte noi, volatilitatea este mai mare. În timp, oscilațiile prețului monedei Bitcoin se vor atenua, potrivit președintelui Crypto Consultant.

Pe de altă parte, Dana Coe, fondator și CEO BitLox, vede efectul de rețea (fenomenul prin care valoarea unui bun sau serviciu devine mai mare pe măsură ce tot mai multe persoane îl folosesc) privind adopția criptomonedelor ca având un efect important asupra fluctuațiilor prețului. Coe a explicat, pentru sursa amintită, că în ciuda faptului că multe persoane au auzit de Bitcoin, foarte puține înțeleg cu adevărat mecanismul de funcționare.

Fondatorul BitLox a adăugat că specula nu reprezintă un lucru rău în sine, piața criptomonedelor fiind una liberă și, ca în orice astfel de sistem, există câștigători și pierzători. Creșterea organică a unei piețe apare prin sporirea numărului de utilizatori, atractivitatea acesteia fiind cea mai bună reclamă în acest sens.

Conform site-ului "coinmarketcap.com", marți, 30 mai, capitalizarea de piață a criptomonedei era de aproximativ 37,4 miliarde de dolari. Prețul de tranzacționare se situa, pe 30 mai, în jurul nivelului de 2.300 de dolari (aproximativ 9.407 lei, la cursul de schimb de ieri, de 4,09 lei, pentru un dolar), conform aceleiași surse.
*  Precizare:

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacțiilor. Piața AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiții.


inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro