Ziarul Bursa pe mobil
 
 
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 MAI-6 IUNIE
Randamentul Bitcoin îl depășește, din nou, pe cel al activelor tradiționale
08.06.2017 - Investiţii Personale
ANDREI IACOMI

Randamentul Bitcoin îl depășește, din nou, pe cel al activelor tradiționale

Cu o rentabilitate de 31,42% în perioada 30 mai - 6 iunie, criptomoneda Bitcoin a reprezentat cea mai bună investiție în perioada menționată, depășind câștigurile pe care le¬-ar fi adus activele tradiționale.

Potrivit site-ului "cointelegraph.com", unul dintre elementele principale ce au dus la aprecierea prețului criptomonedei este dat de creșterea volumului de tranzacționare a monedei digitale pe piața de Bitcoin din China (n.r. săptămâna trecută, cele mai mari burse de criptomonede din China au permis clienților să efectueze din nou retrageri, după o perioadă de aproape patru luni). Cu doar o lună în urmă, volumul zilnic de tranzacționare și cota pieței de Bitcoin din China se situa sub cea a Coreei de Sud. Luni, 5 iunie, piața chineză, reprezenta aproximativ 18,6% din piața globală de Bitcoin, procesând zilnic tranzacții cu moneda digitală în valoare de aproape 100 de milioane de dolari, fiind depășită doar de cea din Statele Unite, a cărei pondere era de aproape 37%.

De asemenea, și piața japoneză a cunoscut o revenire puternică, după ce, la începutul săptămânii trecute, fusese depășită de cea din Coreea de Sud.

Cea mai mare piață valutară din Japonia a deschis o bursă de Bitcoin, care a crescut și mai mult cererea investitorilor locali față de criptomonedă, se mai specifică în sursa menționată.

Conform "coinmarketcap.com", miercuri, 7 iunie, capitalizarea de piață a criptomonedei era de aproximativ 46,5 miliarde de dolari. Prețul de tranzacționare se situa, pe 7 iunie, în jurul nivelului de 2.850 de dolari (aproximativ 11.550 lei, la cursul de schimb de ieri, de 4,0528 lei, pentru un dolar), conform aceleiași surse.

Marți, 6 iunie, prețul criptomonedei a atins un nou maxim istoric, de 2.911,86 dolari (conform CoinDesk Bitcoin Price Index - indice ce reprezintă o medie a prețurilor criptomonedei la principalele exchange-uri din lume).

La Bursa de Valori București, cea mai mare rentabilitate, de 15,09%, în perioada 30 mai - 6 iunie 2017, a fost înregistrată de titlurile Fondului închis de investiții BET FI INDEX INVEST (BTF).

Creșterea menționată în perioada analizată a apărut pe fondul efectuării a două tranzacții, în valoare de 215.200 lei, la un preț unitar de 538 de lei, în data de 31 mai.

Principalele plasamente ale fondului sunt în acțiuni listate din domeniul financiar, care fac parte din indicele BET-FI, fiind vorba despre cele cinci Societăți de Investiții Financiare și Fondul Proprietatea.

Conform datelor publicate pe site-ul Bursei de Valori, fondul a întregistrat, în primul trimestru din 2017, un profit de 0,89 milioane lei, față de o pierdere de 0,86 milioane lei pentru aceeași perioadă a anului 2016.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acțiunilor Armătura (ARM), cu o rentabilitate de 5,86%, în timp ce poziția a treia a fost ocupată de titlurile SIF Moldova (SIF2), cu o creștere de 4,51%.

Indicele BET- FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a urcat, în perioada 30 mai - 6 iunie, cu 0,65%, raportat la moneda euro, depășind ceilalți indici importanți ai pieței de acțiuni locale.

Cea mai bună evoluție din componența sa au avut-o acțiunile companiei SIF Moldova (SIF2).

Pe data de 30 mai, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat oferta publică de cumpărare de acțiuni proprii derulată de societatea de investiții financiare.

Numărul de acțiuni care fac obiectul ofertei este 25 milioane, reprezentând 2,4081% din capitalul social, la valoarea nominală de 0,10 lei/acțiune, prețul de cumpărare fiind 1 leu/acțiune.

Oferta se va derula în perioada 7-27 iunie 2017.

Ponderea titlurilor SIF2 în indicele societăților de investiții financiare este de 16,12%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componența sa cele mai lichide 25 de acțiuni listate la BVB, s-a apreciat cu 0,26%, în perioada menționată.

Ca și în cazul BET-FI, cea mai mare creștere din cadrul indicelui extins au avut-o acțiunile emitentului SIF Moldova. Ponderea companiei în indice este de 2,7%.

În aceeași perioadă, indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate BVB, s-a apreciat cu 0,18%, raportat la moneda euro.

În cadrul principalului indice al pieței, cea mai mare creștere au avut-o titlurile Electrica (EL), care au urcat cu 1,33%.

În acest an, compania va distribui dividende în valoare totală de 251,4 milioane lei, dividendul brut fiind de 0,7415 lei/unitate. Data ex-dividend (prima zi după care cei care vor cumpăra acțiuni nu vor mai beneficia de dividende) este de 7 iunie, plata acestora fiind stabilită pe 22 iunie 2017.

Societatea energetică Electrica SA (EL) a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 51,217 milioane lei, față de un profit de 141,805 milioane lei raportat la finele lunii martie 2016.

În perioada ianuarie-martie 2017, grupul a înregistrat o pierdere operațională de 46,9 milioane lei. Aceasta reprezintă o scădere cu 143 milioane lei față de trimestrul I din anul trecut, excluzând efectul excepțional al câștigului obținut din deconsolidarea Societății de Servicii Energetice Moldova, în valoare de 74 milioane lei, înregistrat în T1 2016.

În primul trimestru, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 4,6 TWh (o creștere de 3,9%) la aproximativ 3,68 milioane de utilizatori.

Statul român prin Ministerul Economiei, deține 48,78% din acțiuni.

Ponderea companiei Electrica în principalul indice al pieței de acțiuni autohtone este de 7,49%.

Topul fondurilor de investiții, în perioada 22-29 mai, este condus de titlurile ERSTE Equity Romania, cu o apreciere de 2,18%.

Pe locul al doilea în acest clasament s-a situat OTP AvantisRO, a cărui creștere a fost de 2,1%, în timp ce poziția a treia a fost ocupată de titlurile fondului ETF-BET Tradeville, ce au urcat cu 1,82%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada 30 mai - 6 iunie, a fost pentru cele în euro, de 0,02%, la Bancpost.

Cotația aurului a crescut cu 1,19%, iar moneda națională s-a depreciat cu 0,04% față de euro.
*  Precizare:

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacțiilor. Piața AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiții.


inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro