Ziarul Bursa pe mobil
 
 
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 MAI-7 IUNIE
Miliardarul Mark Cuban nu dă mari șanse criptomonedei Bitcoin în viitor
09.06.2017 - Investiţii Personale
ANDREI IACOMI

Miliardarul Mark Cuban nu dă mari șanse criptomonedei Bitcoin în viitor

Cu o rentabilitate de 15,57% în perioada 31 mai - 7 iunie, criptomoneda Bitcoin a reprezentat cea mai bună investiție în perioada menționată, depășind, din nou, câștigurile pe care le¬-ar fi adus activele tradiționale. Totuși, această creștere este inferioară celei avute de moneda digitală în perioada 31 mai - 6 iunie, de 31,42%.

Potrivit site-ului "cointelegraph.com", prețul criptomonedei a suferit o corecție abruptă, după ce miliardarul Mark Cuban a afirmat, într-o postare pe o rețea de socializare, că, în opinia sa, prețul Bitcoin se află într-o bulă speculativă.

Într¬-o postare ulterioară, Cuban a declarat că nu pune la îndoială valoarea monedei digitale, ci mai degrabă valoarea de piață la care acesta se tranzacționează.

Miliardarul a recunoscut faptul că tehnologia utilizată pentru crearea și monitorizarea Bitcoin, cunoscută drept tehnologia blockchain (lanț de blocuri), este foarte puternică și foarte valoroasă pentru tranzacțiile ce vor fi folosite în viitor, în industrii precum cea financiară, medicală și multe altele. Cu toate acestea, el nu acordă prea multe șanse criptomonedei Bitcoin și altor token¬-uri digitale în viitor.

Conform "coinmarketcap.com", ieri, capitalizarea de piață a criptomonedei era de aproximativ 45,9 miliarde de dolari. Prețul de tranzacționare se situa, pe 8 iunie, în jurul nivelului de 2.800 de dolari (aproximativ 11.385 lei, la cursul de schimb de ieri, de 4,066 lei, pentru un dolar), conform aceleiași surse.

Marți, 6 iunie, prețul criptomonedei a atins un nou maxim istoric, de 2.911,86 dolari (conform CoinDesk Bitcoin Price Index - indice ce reprezintă o medie a prețurilor criptomonedei la principalele exchange-uri din lume).

Toți cei trei indici ai Bursei de Valori București analizați s-au depreciat în perioada 31 mai - 7 iunie.

Dintre aceștia, cea mai mică scădere a suferit-o indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, care a coborât cu 0,07%.

În cadrul acestuia, cea mai bună evoluție au avut-o acțiunile SIF Banat-Crișana (SIF1), ce s-au apreciat cu 0,67%, în perioada menționată, raportat la moneda euro.

Conform datelor existente pe site-ul BVB, societatea de investiții a realizat un profit net de aproape 5,4 milioane lei, în primul trimestru din acest an, în creștere cu 26,5% comparativ cu perioada similară din 2016.

Valoarea activului net (VAN) al SIF1 a fost de 2.114 milioane lei la data de 31 martie 2017, cu 17% peste valoarea de 1.805 milioane lei înregistrată la 31 martie 2016, în timp ce valoarea activului net pe acțiune (VUAN) a fost de 4,0813 lei la 31 martie 2017, în creștere cu 24% față de valoarea înregistrată la 31 martie 2016, de 3,2894 lei.

Veniturile SIF1 la finalul primului trimestru din acest an s-au ridicat la 8,7 milioane lei, cu 22% peste nivelul perioadei similare a anului precedent.

Cheltuielile realizate la data de 31 martie 2017, în sumă de 3,3 milioane lei, sunt ușor peste nivelul celor realizate în perioada corespunzătoare a anului 2016.

SIF1 nu va distribui dividende în acest an, urmând să păstreze profitul de 81,36 milioane de lei din anul trecut pentru surse proprii de finanțare.

Ponderea titlurilor SIF 1 în indicele societăților de investiții financiare este de 17,79%.

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate BVB, s-a depreciat cu 0,89%, raportat la moneda euro, în perioada menționată.

În cadrul principalului indice al pieței, cea mai mare creștere au avut-o titlurile Transgaz (TGN), care au urcat cu 2,96%.

Acționarii "Transgaz" vor discuta, la Adunarea generală, din 19 iunie, și distribuirea sub formă de dividend a sumelor existente în contabilitate la alte rezerve și rezultatul reportat la data de 31.12.2016, punctul fiind adăugat pe ordinea de zi la solicitarea Ministerului Economiei.

Anterior, acționarii "Transgaz" au aprobat distribuirea ca dividend a 90% din profitul net din 2016, adică 545,5 milioane lei. Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 46,33 lei.

Transgaz a afișat un profit net de 320,13 milioane de lei în primul trimestru din acest an, în creștere cu 86% față de perioada similară a anului trecut.

Ponderea Transgaz în principalul indice al pieței de acțiuni autohtone este de 7,67%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componența sa cele mai lichide 25 de acțiuni listate la BVB, s-a depreciat cu 0,78%, în perioada menționată.

Ca și în cazul BET, cea mai mare creștere din cadrul indicelui extins au avut-o acțiunile emitentului Transgaz.

Ponderea companiei în indice este de 7,66%.

Acțiunile producătorului de armături pentru instalații Armătura (ARM) s-au apreciat cu 5,97%, în perioada 31 mai - 7 iunie 2017, reprezentând valorile mobiliare cu cea mai mare rentabilitate de la BVB, raportată la moneda europeană.

Compania a raportat o pierdere de 893.694 lei comparativ cea din perioada similară a anului 2016, de 507.833 lei. În anul 2016, societatea a suferit o pierdere de 2,96 milioane lei.

Trebuie menționat că volatilitatea mare a prețului acțiunilor ARM apare și pe fondul lichidității reduse a emitentului, ceea ce determină oscilații mari ale cotației.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acțiunilor Oltchim (OLT), cu o rentabilitate de 4,41%, în timp ce poziția a treia a fost ocupată de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), cu o creștere de 3,83%.

Topul fondurilor de investiții, în perioada 26 mai - 2 iunie, este condus de titlurile Certinvest XT Index, cu o apreciere de 1,39%.

Pe locul al doilea în acest clasament s-a situat Certinvest BET Index, a cărui creștere a fost de 1,34%, în timp ce poziția a treia a fost ocupată de titlurile fondului FDI PLUS Invest, ce au urcat cu 1,32%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada 31 mai - 7 iunie, a fost pentru cele în lei, de 0,1%, la Bancpost, în timp ce depozitele în euro au avut o rentabilitate de 0,02%.

Cotația aurului a crescut cu 1,49%, iar moneda națională s-a depreciat cu 0,06% față de euro.
* Precizare:

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacțiilor. Piața AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiții.


inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro