Ziarul Bursa pe mobil
 
 
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 MAI - 8 IUNIE
Oltchim, cea mai mare creștere de la BVB
12.06.2017 - Investiţii Personale
ANDREI IACOMI

Oltchim, cea mai mare creștere de la BVB

Acțiunile combinatului chimic Oltchim (OLT) s-au apreciat cu 8,39%, în perioada 31 mai - 8 iunie 2017, reprezentând valorile mobiliare cu cea mai mare rentabilitate de la BVB, raportată la moneda europeană.

Domnul Marcel Murgoci, director de operațiuni în cadrul societății de brokeraj Estinvest Focșani, pune aprecierea prețului acțiunilor Oltchim pe seama zvonurilor legate de posibila privatizare a companiei. Domnia sa ne-a declarat: "În opinia mea, creșterea prețului acțiunilor se datorează, în principal, situației societății. Pentru multe persoane care sunt în afara bursei, Oltchim pare a se afla într¬-o situație incertă. Pentru cei ce se află în interiorul fenomenului, toată miza este în funcție de știrile, de zvonurile care apar în legătură cu viitorul societății privind situația sa financiară. Au fost câteva demersuri legate de privatizarea Oltchim".

De asemenea, directorul de operațiuni al Estinvest a mai identificat volumul redus de tranzacționare cu titluri OLT drept element ce a dus la aprecierea prețului. Domnul Murgoci a adăugat: "Ținând cont de lichiditatea scăzută a emitentului, cei care au plusat pe acțiunile acestei societăți au trebuit să urce prețul, ajunându¬-se, astfel, la o creștere considerabilă a titlurilor Oltchim din ultima perioadă".

Tribunalul Vâlcea a decis, miercuri, 7 iunie, să amâne judecarea cererii de modificare a planului de reorganizare a Oltchim pentru 21 iunie, chiar înainte de expirarea termenului pentru depunerea ofertelor angajante pentru activele combinatului, din data de 26 iunie.

Astfel, noua metodă de vânzare a Oltchim, prin împărțirea în nouă pachete de active, anunțată de autorități și de companie, vara trecută, nu are încă aprobarea Tribunalului.

Reprezentanții "Oltchim" au transmis, vineri: "Reamintim că modificarea planului de reorganizare privește exclusiv metoda de vânzare a Oltchim SA (toate celelalte prevederi ale planului rămânând în vigoare), în sensul în care se va face ofertarea și vânzarea activelor pe pachete de active funcționale și nu prin metoda transferului activelor și activității actuale pe Oltchim SPV, întrucât metoda inițial aprobată nu observă, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuității economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărător(i)".

Recent, Chimcomplex Borzești a anunțat că va depune oferta de achiziționare a combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea, dorind astfel să creeze, împreună cu Oltchim, Compania Română de Chimie (CRC), un proiect demarat acum trei ani, din care cele două companii ar putea face parte, alături de alte firme din domeniul producției chimice.

Profitul net al combinatului "Oltchim", aflat în insolvență, a fost, în primul trimestru al acestui an, de 1,68 milioane de euro, în creștere cu 76% față de profitul afișat pentru perioada similară din 2016.

Combinatul a raportat pentru anul trecut un profit net de 11,37 milioane lei (2,5 milioane euro), după pierderi de 48,46 milioane lei în 2015.

În prezent, compania este controlată de Statul Român, prin Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, ce deține 54,81% din acțiunile Oltchim.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acțiunilor Armătura (ARM), cu o rentabilitate de 5,92%, în timp ce poziția a treia a fost ocupată de titlurile Farmaceutica Remedia (RMAH), cu o creștere de 4,34%.

Cu o rentabilitate de 15,31% în perioada 31 mai - 8 iunie, criptomoneda Bitcoin a reprezentat, din nou, cea mai bună investiție în perioada menționată, dintre toate activele analizate.

Conform "coinmarketcap.com", vineri, capitalizarea de piață a criptomonedei era de aproximativ 46,3 miliarde de dolari. Prețul de tranzacționare se situa, pe 9 iunie, în jurul nivelului de 2.830 de dolari (aproximativ 11.545 lei, la cursul de schimb de vieneri, de 4,0795 lei, pentru un dolar), conform aceleiași surse.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a fost singurul dintre indicii Bursei de Valori analizați care a înregistrat o creștere în perioada 31 mai - 8 iunie, de 0,24%, raportată la moneda euro.

În cadrul acestuia, cea mai bună evoluție au avut-o titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce s-au apreciat cu 0,66%, în perioada menționată.

Conform unui comunicat trimis Bursei de Valori în data de 8 iunie, Franklin Templeton, administratorul FP, informa acționarii cu privire la stadiul distribuției către acționari a sumei de 0,05 lei/acțiune prin reducerea capitalului social ca urmare a diminuării valorii nominale a acțiunilor. Data ex-divided (n.r. prima zi în care cei care vor cumpăra acțiuni nu vor mai beneficia de dividende) este de 9 iunie, iar data plății 30 iunie. Pentru ca reducerea capitalului să își producă efectele este necesar avizul primit de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și înregistrarea la Registrul Comerțului, se specifică în raport.

În perioada 30 mai - 2 iunie, fondul și-a răscumpărat 649.462 de acțiuni și 86.730 de GDR-uri (echivalentul a 4.336.500 de acțiuni), în valoare de 4.622.186,22 lei.

Pentru primul trimestru din 2017, FP a raportat un rezultat global pozitiv de 368,3 milioane lei, după ce, în aceeași perioadă a anului precedent înregistrase o pierdere de 616,5 milioane lei.

Ponderea titlurilor FP în indicele societăților de inves¬tiții financiare este de 29,75%, cea mai mare dintre toți emitenții care¬-l compun.

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate BVB, s-a depreciat cu 1,08%, raportat la moneda euro, în perioada menționată.

În cadrul principalului indice al pieței, cea mai mare creștere au avut-o titlurile OMV Petrom (SNP), care au urcat cu 2,18%.

Societatea controlată de grupul austriac OMV va dis¬tribui dividende de 0,015 lei/acțiune, ceea ce înseamnă alocarea pentru acționari a 850 milioane lei, sau 82% din profitul net realizat anul trecut, de circa 1,04 miliarde lei.

Ponderea titlurilor SNP în principalul indice al pieței de acțiuni autohtone este de 16,51%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componența sa cele mai lichide 25 de acțiuni listate la BVB, a scăzut cu 0,92%, în perioada menționată.

Cea mai bună evoluție din cadrul indicelui extins au avut-o acțiunile emitentului Teraplast (TRP), ce au crescut cu 3,8%.

Ponderea companiei în indice este de 0,48%.

Trebuie menționat că volatilitatea mare a prețului acțiunilor TRP apare și pe fondul lichidității reduse a emitentului, ceea ce determină oscilații mari ale cotației.

Topul fondurilor de investiții, în perioada 29 mai - 7 iunie, este condus de titlurile FDI Transilvania, cu o apreciere de 1,01%.

Pe locul al doilea în acest clasament s-a situat Certinvest Dinamic, a cărui creștere a fost de 1%, în timp ce poziția a treia a fost ocupată de titlurile fondului BRD Acțiuni, ce au urcat cu 0,96%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada 31 mai - 8 iunie, a fost pentru cele în lei, de 0,05%, la Bancpost, în timp ce depozitele în euro au avut o rentabilitate de 0,02%.

Cotația aurului a crescut cu 1,1%, în timp ce moneda națională s-a apreciat cu 0,01% față de euro.
Precizare:

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacțiilor. Piața AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiții.


inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro