Ziarul Bursa pe mobil
 
 
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6-13 IUNIE
Certinvest BET-FI Index, cel mai rentabil dintre fondurile de investiții
15.06.2017 - Investiţii Personale
Andrei Iacomi

Certinvest BET-FI Index, cel mai rentabil dintre fondurile de investiții

Titlurile fondului Certinvest BET-FI Index, care s-au apreciat cu 0,64% în perioada 2-12 iunie, au avut cea mai mare rentabilitate dintre toate fondurile de investiții analizate, raportată la moneda euro.

Certinvest BET-FI Index este un fond deschis de acțiuni de tip index, ce urmărește reproducerea structurii indicelui BET-FI. Astfel, fondul are la bază dispersia riscului pe cele cinci societăți de investiții financiare (SIF-uri) și acțiunile Fondului Proprietatea (FP), tranzacționate pe piața reglementată a Bursei de Valori București (BVB), investind în proporție de peste 90% în cele șase titluri componente ale indicelui societăților de investiții financiare, având un grad de risc ridicat.

Potrivit informațiilor prezentate de SAI Certinvest, administratorul fondului, la data de 12 iunie, aproape 93,7% din activele fondului erau plasate în acțiuni cotate, restul fiind reprezentat de depozite bancare și certificate de depozit, precum și alte valori mobiliare.

Conform datelor de pe site-ul Bursei de Valori București (BVB), în perioada 31 mai - 12 iunie, titlurile Fondul Proprietatea (FP), emitentul cu cea mai mare pondere în BET-FI, a scăzut cu 4,82%.

Acțiunile SIF Banat Crișana (SIF1) s-au apreciat, în perioada menționată, cu 0,31%, în timp ce titlurile SIF Oltenia (SIF5) au crescut cu 0,11%.

Tot în aceeași perioadă, acțiunile SIF Moldova (SIF2) au urcat cu 2,66%, cele ale SIF Muntenia (SIF4) cu 0,75%, iar titlurile SIF Transilvania (SIF3) au stagnat.

Pe locul al doilea în topul fondurilor de investiții s-au situat titlurile FDI MONOLITH, care au crescut cu 0,32%, în timp ce Fortuna Gold, cu o apreciere de 0,28%, s-a poziționat pe poziția a treia, în perioada 2 - 12 iunie.

Acțiunile producătorului de armături pentru instalații Armătura (ARM) s-au apreciat cu 13,93%, în perioada 6-13 mai 2017, reprezentând titlurile cu cea mai mare rentabilitate de la BVB, raportată la moneda europeană.

Ponderea cea mai mare în cazul acestei aprecieri este dată de creșterea de 12,99% din data de 12 iunie, când s-a tranzacționat doar o singură acțiune ARM. Pe data de 13 iunie, cotația titlurilor producătorului de armături a scăzut cu 0,35%, pe fondul unui rulaj de 2000 de acțiuni.

Astfel, lichiditatea redusă a acțiunilor emitentului reprezintă unul dintre principalele motive pentru oscilațiile mari de preț pentru acțiunile ARM.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acțiunilor Oltchim (OLT), cu o rentabilitate de 12,26%, în timp ce poziția a treia a fost ocupată de titlurile Farmaceutica Remedia (RMAH), cu o creștere de 9,08%.

În perioada 6-13 iunie, toți indicii analizați ai Bursei de Valori București au suferit scăderi.

Dintre aceștia, cea mai mică depreciere a avut-o indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, care a coborât, în perioada menționată, cu 0,34%, raportat la moneda euro.

În cadrul acestuia, cea mai bună evoluție au avut-o titlurile SIF2, ce s-au apreciat cu 3,39%, în intervalul de timp 6-13 iunie.

Marți, 13 iunie, acțiunile SIF2 s-au apreciat cu 3,52%, pe fondul unui rulaj de peste 11 milioane de titluri, fiind emitentul cu cel mai mare volum tranzacționat în sedița din ziua respectivă. Prețul de închidere a fost de 1 leu/unitate, similar cu cel din oferta publică demarată de către SIF2 pe data de 7 iunie pentru răscumpărarea unui număr de 25 milioane de acțiuni. Oferta se va închide pe data de 27 iunie.

Ponderea titlurilor SIF2 în indicele societăților de investiții financiare este de 17,17%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componența sa cele mai lichide 25 de acțiuni listate la BVB, a scăzut cu 2,24%, în perioada menționată.

Cea mai bună evoluție din cadrul indicelui extins au avut-o acțiunile emitentului Teraplast (TRP), care s-au apreciat cu 6,86%.

Ponderea companiei în indice este de 0,5%.

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate BVB, s-a depreciat cu 3,01%, raportat la moneda euro, în perioada menționată, reprezentând indicele cu cea mai mare scădere, dintre cei analizați.

În cadrul principalului indice al pieței de acțiuni autohtone, cea mai mare creștere au avut-o titlurile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), care au urcat cu 3,84%.

Marți, 13 mai, titlurile BRD au suferit o depreciere de 0,3%, pe fondul unui rulaj de peste 175 de mii de titluri.

Ponderea titlurilor BRD în principalul indice al pieței de acțiuni autohtone este de 11,18%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada 6-13 iunie, a fost pentru cele în lei, de 0,03%, la Bancpost, în timp ce depozitele în euro au avut o rentabilitate de 0,02%.

Cotația aurului a scăzut cu 1,7%, în timp ce moneda națională s-a depreciat cu 0,01% față de euro.

Cotația monedei digitale Bitcoin și-a continuat deprecierea din ultimele zile, scăzând, în perioada 6-13 iunie, cu 5,44%. După corecția suferită luni, 12 iunie, de aproximativ 400 de dolari pe unitate, ce a urmat depășirii nivelului de 3000 de dolari, prețul criptovalutei a început să crească, tranzacționându-se, ieri, în jurul nivelului de 2.750 de dolari (aproximativ 11.207 lei, la cursul de schimb de miercuri, de 4,0752 lei, pentru un dolar), potrivit "coinmarketcap.com".

Capitalizarea de piață a criptomonedei era, ieri, de aproximativ 45 miliarde de dolari, conform aceleiași surse.
*  Precizare:

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacțiilor. Piața AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiții.


inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro