Ziarul Bursa pe mobil
 
 
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7-14 IUNIE
Farmaceutica Remedia, cea mai mare creștere de la BVB
16.06.2017 - Investiţii Personale
ANDREI IACOMI

Farmaceutica Remedia, cea mai mare creștere de la BVB

Acțiunile grupului de companii specializate în vânzări și servicii de promovare în domeniul sănătății Farmaceutica Remedia (RMAH), s-au apreciat cu 11,03%, în perioada 7-14 iunie 2017, reprezentând titlurile cu cea mai mare rentabilitate de la Bursa de Valori București (BVB), raportată la moneda europeană.

Domnul Ovidiu Șerdean, broker în cadrul SSIF Finwest, pune aprecierea titlurilor RMAH pe seama tranzacției prin care joi, 8 iunie, Ionica Pavel a cumpărat un pachet de 16,5% din grup de la AHG Vermogensverwaltungs GMBH, pentru 3,9 milioane de lei. Dominia sa ne-a declarat: " În opinia mea, tranzacția de la finele săptămânii trecute, prin intermediul căreia a avut loc schimbarea proprietarului unui pachet de aproximativ 16% din capitalul societății, a fost principalul factor declanșator, care a mutat interesul investitorilor către titlurile acestui emitent".

Pe data de 8 iunie, prețul a crescut cu 10,62% (calculat pe baza valorilor de închidere) pe fondul unui rulaj de 26.173 de acțiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 8.900 de titluri, reprezentând cea mai mare creștere pe care au avut-o titlurile companiei în perioada analizată.

De asemenea, brokerul mai vede rezultatele companiei și guvernanța corporativă a grupului ca fiind elemente importante pentru creșterea foarte mare a prețului din ultima perioadă. Domnul Șerdean ne¬-a mai trasmis: "Nu este mai puțin important faptul că rezultatele companiei au înregistrat o evoluție pozitivă. De la un profit de 242.000 lei pe întregul an 2016, Farmaceutica Remedia a raportat un profit de un milion de lei pentru primul trimestru din 2017. De asemenea, și politica continuă de distribuire de dividende face ca acest emitent să fie atrăgător. Cred că Farmaceutica Remedia a înțeles exact rolul și obligațiile pe care le are o companie care este listată pe piața de capital. De ani buni, Remedia este un exemplu în ceea ce privește guvernanța corporativă. Ceea ce vedem acum, o companie fără acțiuni la vânzare (ask-0), este rezultatul unor ani de muncă și a unei atitudini pozitive,deschise și transparente către investitori și piață".

Anul acesta, compania va distribui dividende de 700.927 de lei, suma fiind compusă din dividendele din profitul anului 2016 de 227.613 lei, la care se adaugă dividendele din profitul nerepartizat al anului 2015, în sumă de 473.317 lei. Dividendul brut pe acțiune este de 0,0066 lei, data ex-dividend (prima zi în care cei care vor cumpăra acțiuni nu vor mai beneficia de dividend) fiind de 9 septembrie.

Farmaceutica Remedia este deținută, în proporție de 66,5%, de Valentin-Norbert Țăruș.

Ieri, în jurul orei 17.15, prețul acțiunilor RMAH cunoscuse o nouă creștere, de 14,9%, neexistând acțiuni la vânzare, conform datelor prezentate pe site-ul BVB.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acțiunilor Bermas (BRM), cu o rentabilitate de 9,27%, în timp ce poziția a treia a fost ocupată de titlurile Prefab (PREH), cu o creștere de 8,62%.

Dintre toți indicii Bursei de Valori București analizați, în perioada 7-14 iunie, cea mai bună evoluție a avut-o indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, care a crescut, în perioada menționată, cu 0,5%, raportat la moneda euro.

În cadrul acestuia, cea mai bună evoluție au avut-o titlurile SIF Moldova (SIF2), ce s-au apreciat cu 5,95%, în intervalul de timp 7-14 iunie.

Miercuri, 14 iunie, acțiunile SIF2 au închis la prețul de 1 leu/unitate, similar cu cel din oferta publică aflată în derulare, prin care societatea își răs¬cumpără 25 de milioane de acțiuni. Numărul de titluri transferate a fost de aproape 2,73 de milioane, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 1,59 milioane de unități.

Ponderea titlurilor SIF2 în indicele societăților de investiții financiare este de 17,07%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componența sa cele mai lichide 25 de acțiuni listate la BVB, a scăzut cu 1,57%, în perioada menționată.

Ca și în cazul indicelui societăților financiare, și în cazul BET-XT, cea mai bună evoluție au avut-o acțiunile SIF2.

Ponderea companiei în indice este de 2,92%.

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate BVB, s-a depreciat cu 2,39%, raportat la moneda euro, în perioada menționată, reprezentând indicele cu cea mai mare scădere, dintre cei analizați.

În cadrul principalului indice al pieței de acțiuni autohtone, cea mai mare creștere au avut-o titlurile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), care au urcat cu 4,35%.

Miercuri, 14 mai, cotația acțiunilor BRD s-a apreciat cu 1,95%, pe fondul unui rulaj de 71.392 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de 357.345 de unități.

Ponderea titlurilor BRD în principalul indice al pieței de acțiuni autohtone este de 11,35%.

Topul fondurilor de investiții, în perioada 6-13 iunie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 1,16%.

Pe locul al doilea în acest clasament s-a situat Fortuna Gold, a cărui creștere a fost de 0,9%, în timp ce poziția a treia a fost ocupată de titlurile fondului Active Dinamic, ce au urcat cu 0,25%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada 7-14 iunie, a fost pentru cele în lei, de 0,06%, la Banc¬post, în timp ce depozitele în euro au avut o rentabilitate de 0,02%.

Cotația aurului s-a depreciat cu 1,35%, iar moneda națională a crescut cu 0,02% față de euro.

Prețul criptovalutei Bitcoin a scăzut, în perioada 7-14 iunie, cu 7,05%.

Ieri, în jurul orei 10.30, prețul monedei digitale se tran¬zacționa în jurul nivelului de 2.400 de dolari (aproximativ 9.860 lei, la cursul de schimb de joi, de 4,1082 lei, pentru un dolar), conform CoinDeskPrice Index (indice ce reprezintă o medie a prețurilor criptomonedei la principalele burse din lume), după ce atinsese un minim de aproximativ 2.298 de dolari.

Conform site-ului "coinmarketcap.com", ieri, capitalizarea de piață a criptomonedei era, de aproximativ 39,74 miliarde de dolari.
* Precizare:

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacțiilor. Piața AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiții.


inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro