Ziarul Bursa pe mobil
 
 
REFERENDUM ÎN OCTOMBRIE
Regiunile italiene Lombardia și Veneto vor autonomie sporită
21.04.2017 - Jurnal de criză

Regiunile italiene Lombardia și Veneto, aflate în nordul țării și controlate de Liga Nordului, formațiune de dreapta, vor organiza referendumuri în luna octombrie pentru obținerea unei autonomii sporite față de Guvernul central, a anunțat, ieri, președintele regiunii Lombardia, citat de Reuters, informează News.ro.

Rezultatul scrutinelor nu va avea caracter obligatoriu, însă o victorie ar putea consolida Liga Nordului și ar putea să îl aducă în lumina reflectoarelor pe guvernatorul de Veneto, Luza Zaia, considerat un posibil viitor lider al centru-dreptei italiene.

Curtea Constituțională a Italiei a respins planul inițial al lui Zaia, de a întreba alegătorii, dacă vor ca Veneto să se desprindă de Italia sau să păstreze 80% din veniturile din taxe din regiune. În aceste condiții, întrebarea de pe buletinul de vot din Veneto va fi: "Vreți ca Veneto să primească noi forme și condiții specifice de autonomie?".

Întrebarea pentru Lombardia nu a fost dată publicității deocamdată.

Principala miză a dezbaterilor o reprezintă taxele. Lombardia și capitala sa, Milano, reprezintă principalul centru comercial al Italiei și asigură aproximativ o cincime din Produsul Intern Brut al țării, în timp ce Veneto asigură aproape 10% din PIB.

Mulți locuitori ai regiunii sunt nemulțumiți că o mare parte din taxele lor sunt folosite pentru finanțarea serviciilor în regiunile mai sărace, din sudul țării.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro