Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Agenția Fitch a coborât ratingul Italiei
25.04.2017 - Jurnal de criză
V.R.

Agenția de evaluare financiară Fitch a coborât, la finele săptămânii trecute, ratingul datoriei suverane a Italiei, din cauza creșterii economice lente a țării, a derapajelor fiscale, a guvernului slab, a problemelor din sectorul bancar și a riscului politic înainte de alegerile din 2018.

Conform Fitch, ratingul Italiei a fost redus la "BBB" de la "BBB+", perspectiva asociată acestuia fiind una stabilă.

"Istoricul Italiei în materie de derapaj fiscal, întârzierea consolidării, creșterea economică modestă și eșecul în reducerea nivelului ridicat al datoriei guvernamentale au lăsat țara mai expusă la posibilele șocuri negative. Acest lucru este agravat de creșterea riscului politic și de slăbiciunile din sectorul bancar, care a avut nevoie de intervenții publice în trei bănci, începând cu luna decembrie", a menționat Fitch.

În urma retrogradării, calificativul Italiei este cu numai două trepte peste nivelul "junk" (nerecomandat investițiilor).

În octombrie 2016, Fitch a plasat sub supraveghere ratingul Italiei, cu perspectivă negativă, înaintea referendumului constituțional destinat eficientizării instituțiilor politice, care a fost pierdut de fostul premier Matteo Renzi. Drept urmare, Renzi a demisionat, iar guvernul interimar condus acum de fostul ministru de Externe, Paolo Gentiloni, este considerat de Fitch ca fiind unul slab.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro