Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Grevă generală și proteste violente în Grecia
18.05.2017 - Jurnal de criză
V.R.

Grevă generală și proteste violente în Grecia

Mii de greci au încetat lucrul, ieri, într-o grevă generală care a afectat transporturile, respectiv activitățile din sectorul public, ca protest față de noile măsuri de austeritate așteptate să fie dezbătute astăzi în Parlamentul elen. Protestele din centrul Atenei au degenerat în violențe, după ce un grup de tineri a aruncat cu pietre și petarde în forțele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene.

Potrivit Reuters, cel puțin 15.000 de persoane, inclusiv pensionari, profesori, medici și avocați au mărșăluit către Parlament. Protestatarii aveau bannere pe care scria "NU austerității, DA reducerii datoriei!" și "Aduceți-ne înapoi drepturile câștigate, pe care ni le-ați furat!".

Greva a fost organizată de sindicatele bugetarilor, dar și de asociațiile ale angajaților din sectorul privat.

Creditorii internaționali i-au cerut Greciei să continue austeritatea după finele anului 2018, în schimbul reluării finanțării țării.

Ca parte a măsurilor de austeritate, Executivul elen a promis că va tăia pensiile în 2019 și va reduce pragul veniturilor neimpozitate, în 2020, ca să poată realiza economii de până la 2% din PIB.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro