Ziarul Bursa pe mobil
 
 
UE vrea să facă o "ofertă de nerefuzat" pentru extinderea zonei euro
25.05.2017 - Jurnal de criză

Comisia Europeană vrea să facă adoptarea monedei euro mai atractivă pentru statele membre ale Uniunii Europene care în prezent sunt în afara zonei euro, în ideea de a realiza o uniune economică și monetară mai strânsă după Brexit, a declarat, recent, comisarul european pentru afaceri economice, francezul Pierre Moscovici, transmite Reuters.

Propunerile urmează să fie dezvăluite săptămâna viitoare într-un document cadru privind viitorul zonei euro, care face parte dintr-un plan mai amplu al Executivului comunitar privind modernizarea UE după Brexit, pe fondul creșterii sentimentului eurosceptic.

"Vom încerca să oferim un cadru care este suficient de atractiv, sau cum se spune în filme, o ofertă de nerefuzat", a declarat Pierre Mos¬covici, citat de Agerpres.

Statele membre UE, exceptând Marea Britanie și Danemarca, sunt obligate să adopte moneda euro, dar nu există un termen limită până la care trebuie să facă această trecere.

Moscovici a precizat că statele membre ar trebui să facă treptat tranziția la moneda euro dar a subliniat că Executivul comunitar nu are puterea și nici nu vrea să forțeze statele membre să adopte moneda unică până la o anumită dată.

În multe state membre UE din afara zonei euro, opinia publică se opune aderării la moneda unică. Potrivit rezultatelor Eurobarometrului din luna decembrie 2016, 57% dintre polonezi se opun aderării la euro. De asemenea, există o opoziție puternică în Marea Britanie, Cehia, Suedia, Danemarca și Bulgaria. În schimb, ungurii, croații și românii sunt cei mai favorabili la ideea aderării la moneda unică.

Pierre Moscovici a apreciat că după Brexit zona euro va domina economia UE, ceea ce oferă un stimulent suplimentar pentru țările membre să adopte moneda unică.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro