Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Lira, în scădere puternică după alegerile din Marea Britanie
12.06.2017 - Jurnal de criză
A.V.

Lira sterlină s-a depreciat semnificativ vineri, după ce, în ziua precedentă, premierul britanic Theresa May a pierdut majoritatea în alegerile legislative anticipate, iar analiștii au avertizat că aceasta ar putea să demisioneze.

Analiștii se tem, totodată, că turbulențele politice din Marea Britanie ar putea întârzia negocierile privind ieșirea țării din Uniunea Europeană (Brexit).

Moneda britanică a scăzut cu 1,6% la finele zilei de vineri, ajungând la 1,2746 dolari. Pe parcursul zilei, moneda Regatului Unit a coborât până la 1,2636 dolari - cel mai redus nivel din ultimele două luni.

Moneda britanică s-a depreciat cu 1,4% față de euro, până la 0,8782 lire.

În urma alegerilor din 8 iunie, Partidul Conservator al premierului May a obținut 318 mandate în Camera Comunelor, sub majoritatea absolută de 326 de mandate. Dar, acesta și-a asigurat sprijinul Partidului Democratic Unionist (DUP), care a obținut zece mandate în noul Legislativ.

Premierul a anunțat, vineri, că va forma un nou guvern în urma alegerilor anticipate, promițând că acesta va asigura stabilitate și va negocia cu Uniunea Europeană astfel încât să obțină un acord de succes privind Brexitul, conform Reuters.

Domnia sa a spus: "Vom continua să lucrăm împreună cu prietenii și aliații noștri din Partidul Democratic Unionist, în special. Cele două partide ale noastre și-au construit o relație puternică de-a lungul anilor și aceasta îmi dă încredere că vom putea lucra împreună în interesul întregului Regat Unit".

Moody's va analiza implicațiile alegerilor din Marea Britanie

Agenția de evaluare financiară Moody's Investors Service va evalua implicațiile alegerilor legislative anticipate care au avut loc joi, în Marea Britanie.

"Moody's monitorizează procesul formării unui nou Guvern în Regatul Unit și va prezenta la momentul potrivit implicațiile asupra ratingului de credit al țării", a declarat Kathrin Muehlbronner, vicepreședinte Moody's, menționând că viitoarea evoluție a ratingului va fi determinată în mare măsură de doi factori: evoluția negocierilor dintre Marea Britanie și UE și implicațiile asupra perspectivelor de creștere a economiei țării.

În al doilea rând, agenția va urmări evoluțiile fiscale, ținând cont de nivelul deficitului și de majorarea datoriei publice, conform afirmațiilor lui Kathrin Muehlbronner.

Moody's a atribuit o perspectivă negativă ratingului "Aa1" acordat Regatului Unit după votul din 23 iunie 2016, pentru Brexit. În noiembrie, agenția a avertizat că există riscul unei noi retrogradări dacă Marea Britanie pierde accesul la piața unică europeană.

Comisia Europeană speră că nu va exista "o întârziere suplimentară" în negocierile pentru Brexit

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, speră că Uniunea Europeană nu va fi confruntată cu o "întârziere suplimentară" în negocierile pentru Brexit din cauza rezultatelor alegerilor legislative din Marea Britanie.

"Sper că nu ne vom confrunta cu o întârziere suplimentară în încheierea acestor negocieri", a declarat Juncker, adăugând: "Sper cu tărie că Marea Britanie va rămâne deschisă negocierilor".

Uniunea Europeană avea programată începerea discuțiilor în 19 iunie, dar eșecul Theresei May în scrutinul de joi a generat incertitudine.

Liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, a declarat că negocierile pentru Brexit trebuie să continue potrivit calendarului stabilit.

Guenther Oettinger, comisarul european pentru buget, a afirmat vineri, la postul de radio Deutschlandfunk, că este neclar dacă negocierile vor putea fi declanșate pe 19 iunie, "în lipsa unui partener puternic de negociere". Oettinger a mai spus că un guvern britanic slab riscă să conducă la negocieri "'proaste" pentru ambele părți.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro