Ziarul Bursa pe mobil
 
 
PENTRU O CREȘTERE ECONOMICĂ SĂNĂTOASĂ ȘI DURABILĂ
Ionescu, ANEIR: "Este vital ca exporturile să redevină locomotiva dezvoltării"
29.05.2017 - Macroeconomie
EMILIA OLESCU

Ionescu, ANEIR: "Este vital ca exporturile să redevină locomotiva dezvoltării"

Pentru ca dezvoltarea economică să fie una sănătoasă și durabilă, este vital ca exporturile să redevină motorul principal al acestei creșteri, este de părere Mihai Ionescu, președintele Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR). Domnia sa a reamintit că exporturile au constituit locomotiva de dezvoltare a țării noastre, în perioada de după criză. "De la începutul anului trecut și în acest an, exporturile au fost detronate de consum", ne-a mai spus domnul Ionescu, menționând că, pentru a ne întoarce la situația din anii trecuți, niciun efort nu trebuie neglijat. Mihai Ionescu ne-a explicat: "Activitatea de comerț exterior a fost plimbată de la un minister la altul, cu lipsuri de management și cu improvizații. La o asemenea manieră de abordare a unui sector atât de important, nu ne putem aștepta la rezultate bune".

Mihai Ionescu: "Exporturile noastre reprezintă doar o treime din PIB, în timp ce exporturile UE au o pondere de 54% din PIB-ul european"

Șeful ANEIR s-a arătat surprins de rezultatele activității de comerț exterior aferente primelor trei luni din acest an.

În legătură cu acestea, Mihai Ionescu ne-a precizat: "Spre surprinderea noastră, față de prognozele Comisiei Naționale de Prognoză care indicau o creștere de 7,3% a exporturilor și de 8,1% a importurilor în primul trimestru, rezultatele anunțate arată creșteri de 11,5% la export și 12,4% la import.

Desigur că aceste cifre ne bucură, dar problema este că deficitul balanței comerciale a crescut cu aproape 400 de milioane de euro.

Importurile continuă să crească într-un ritm mai alert decât exporturile. Mai mult decât atât, chiar dacă exporturile noastre cresc, ele reprezintă doar circa o treime din PIB, în timp ce, la nivel european, exporturile UE au o pondere de 54% din PIB. Încă suntem departe de ceea ce ar trebui să fim".

În acest context, potrivit domnului Mihai Ionescu, exportatorii sunt preocupați în continuare de următoarele aspecte:

"- Înființarea unui institut de comerț exterior care să se ocupe de două probleme majore: în primul rând să facă studii de piață și să vadă pe ce sector au șanse producătorii români să crească la export, iar aceștia să fie sprijiniți și, în al doilea rând, să se ocupe de promovarea exporturilor și de programul nou aprobat, prin OUG 8 din acest an, care vizează internaționalizarea întreprinderilor mici și mijlocii;

- Să fie completată rețeaua externă de consilieri economici ai țării noastre din cadrul ambasadelor, întrucât continuăm să avem circa jumătate din această rețea de consilieri fără personal;

- Eximbank să redevină o bancă ce se ocupă în principal de finanțarea exporturilor, să fie o bancă a exportatorilor, nu să alerge după profit, pentru că a devenit una din cele mai scumpe bănci;

- Să găsim soluții de încurajare a producătorilor autohtoni și să-i susținem să iasă la export, astfel încât să dezvoltăm producția națională la export;

- Fondul suveran de Investiții care urmează să fie înființat, fondurile europene și lichiditatea de care băncile se plâng că nu au în ce să o plaseze să fie orientate către zonele de producție care să acopere actualele importuri. Există bunuri într-o gamă extrem de largă de domenii pe care le importăm și pe care am putea să le producem la noi, doar să fie finanțate firmele care ar putea produce astfel de mărfuri".

Domnul Ionescu ne-a spus, recent, că exportatorii sunt dezamăgiți de anul 2016, pentru că a fost primul în care ritmul de creștere a exporturilor a fost mai mic decât ritmul de creștere a PIB. De asemenea, a fost prima dată când am avut exporturi extra-UE în scădere.

Exportatorii au strategii aprobate de Guvern până în 2020, termen până la care își propun să ajungă cu exporturile la nivelul mediu european, în ceea ce privește ponderea în PIB.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro