Ziarul Bursa pe mobil
 
 
INS: Tendință de creștere a activității în toate sectoarele economice
30.05.2017 - Macroeconomie
R.R.

Tendințele în evoluția activității economice, din perioada mai - iulie 2017, sunt marcate de creștere, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).

Conform INS, în toate sectoarele economice se remarcă o tendință de creștere a activității, iar numărul salariaților din construcții, precum și al celor din sectoarele serviciilor și al comerțului cu amănuntul va crește moderat. De asemenea, INS remarcă o stabilitate a prețurilor în servicii.

"Managerii companiilor care activează în industria prelucrătoare de la noi din țară, preconizează, pentru următoarele trei luni, o creștere a volumului producției: +18% sold conjunctural (soldul conjuctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii valorii unui indicator statistic)", conform INS, care arată că, totodată, managerii de companii preconizează o tendință de creștere accentuată și pentru activitatea de fabricare a băuturilor (sold conjunctural +56%).

De asemenea, pentru prețurile produselor industriale este prognozată o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%), iar referitor la numărul de salariați se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pentru totalul industriei prelucrătoare.

În sectorul construcțiilor, potrivit estimărilor din luna mai 2017, în următoarele trei luni va fi înregistrată o creștere a volumului producției (sold conjunctural +33%), iar managerii estimează și o creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +15%).

Potrivit INS, prețurile lucrărilor de construcții sunt așteptate să aibă o creștere moderată (sold conjunctural +13%).

Managerii din sectorul comerț cu amănuntul au estimat, pentru următoarele trei luni, o tendință de creștere a activității economice (sold conjunctural +33%), iar volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra, de asemenea, un curs pozitiv (sold conjunctural +19%).

Totodată, angajatorii din acest sector prognozează, tot pentru următoarele trei luni, o creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +7%), iar, pentru următoarea perioadă, managerii societăților comerciale estimează o creștere moderată a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +12%), se mai specifică în comunicat.

Conform estimărilor din luna mai 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște, la rândul său, o creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +24%), în sectorul de servicii fiind estimată o creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +6%).

Conform opiniei managerilor, din sectorul serviciilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea o tendință de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%), mai arată comunicatul INS.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro