Ziarul Bursa pe mobil
 
 
BUGETUL UE PENTRU ANUL 2018:
Comisia Europeană propune un buget cu accent pe locuri de muncă, investiții, migrație și securitate
31.05.2017 - Macroeconomie
ADI IACOB

Comisia Europeană propune un buget cu accent pe locuri de muncă, investiții, migrație și securitate

Comisia Europeană a propus un proiect de buget pentru anul 2018, de 160,6 miliarde de euro pentru angajamente, în creștere cu 1,4% față de anul curent, și de 145 miliarde de euro pentru plăți, în creștere cu 8,1% față de 2017.

Comisarul european Gunther Oettinger, responsabil cu bugetul și resursele umane, a afirmat: "Prin acest buget dorim să găsim echilibrul corect între menținerea angajamentelor noastre anterioare cu privire la programele majore ale UE și abordarea noilor provocări, îmbunătățind în același timp valoarea adăugată la nivelul UE. Încercăm să ne asigurăm că mai mulți tineri europeni vor putea găsi locuri de muncă și că mai multe investiții cheie vor fi făcute pe teren."

Bugetul blocului comunitar european pentru anul viitor își propune să continue să se ocupe de provocările legate de migrație, atât în interiorul cât și în afara UE.

Bugetul propus funcționează în limitele stabilite de Parlamentul European și de statele membre în cadrul financiar multianual.

Fondul european pentru investiții strategice (EFSI), nucleul planului Juncker, este susținut de o garanție a bugetului UE, completată de o alocare a capitalului propriu al Băncii Europene de Investiții. Scopul său este de a sprijini locurile de muncă și de a stimula creșterea prin utilizarea mai inteligentă a resurselor financiare noi și existente pentru a valorifica investițiile private. În 2018, Comisia propune creșterea fondului de garantare al EFSI cu două miliarde de euro.

Fondurile structurale și de investiții rămân principalele instrumente de investiții ale UE, care sprijină IMM-urile și acțiunile, în principal în domeniile cercetării și inovării, transporturilor, mediului și dezvoltării rurale.

Bugetul UE va aloca 55,4 miliarde de euro pentru fondurile structurale și de investiții pentru regiuni și state membre și aproape 59,6 miliarde de euro pentru agricultori și pentru dezvoltarea rurală.

După un început lent în primii ani, este de așteptat ca programele structurale și de investiții ale UE 2014-2020 să atingă o viteză de croazieră în 2018, conform angajamentelor convenite de statele membre și de Parlamentul European. Aceasta explică creșterea cu 8,1% a plăților globale, în comparație cu bugetul pentru anul 2017.

Programul Erasmus + vizează punerea în aplicare a obiectivelor politice ale UE în domeniul educației, formării, tineretului și sportului, prin îmbunătățirea competențelor prin promovarea îmbunătățirii calității educației, a formării și a instituțiilor/organizațiilor de tineret și prin promovarea dezvoltării politicilor. Proiectul de buget din 2018 alocă în acest scop 2,3 miliarde de euro - o creștere de 9,5% față de bugetul pentru anul 2017.

Până la sfârșitul anului 2016, aproximativ 1,6 milioane de tineri au beneficiat de acțiuni susținute de inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. Această inițiativă a contribuit la scăderea ratei șomajului în rândul tinerilor în majoritatea statelor membre. Cu toate acestea, deoarece ratele șomajului rămân în continuare peste nivelurile de criză financiară, sunt necesare eforturi continue și sprijin la nivelul UE. În acest scop, Comisia Europeană consideră că ar trebui să se acorde o sumă suplimentară de 1,2 miliarde de euro inițiativei în perioada 2017-2020, din care 233 de milioane de euro sunt incluse în proiectul de buget pentru 2018, iar 500 de milioane de euro într-o rectificare a bugetului pentru 2017.

O altă oportunitate pentru tineri este Corpul Solidarității Europene, care oferă stagii de voluntariat, stagii și oferte de muncă pentru 2-12 luni, favorizând solidaritatea în comunitățile din Europa. Comisia a propus un buget propriu și o bază juridică pentru Corpul Solidarității Europene, care să permită participarea la acest proiect a 100.000 de europeni până în 2020. Acțiunile legate de Corpul Solidarității Europene pentru perioada 2018-2020 vor ajunge la un total de 342 de milioane de euro, din care, 89 milioane sunt alocate în bugetul pentru anul viitor.

Deoarece migrația și securitatea continuă să fie priorități, Comisia intenționează să continue să finanțeze o gamă largă de acțiuni conexe în cadrul UE, cum ar fi furnizarea de asistență umanitară, consolidarea gestionării frontierelor externe și sprijinirea celor mai afectate state membre.

Suma de 4,1 miliarde de euro prevăzută în proiectul de buget pentru 2018 în domeniul migrației și securității aduce un total de finanțare UE pentru migrație și securitate la un nivel fără precedent de 22 de miliarde de euro în perioada 2015-2018.

De asemenea, vor fi disponibile fonduri suplimentare pentru a aborda cauzele principale ale migrației externe, în special prin acordarea de asistență țărilor din afara UE care se ocupă de fluxuri mari de migrație, cum ar fi Libanul și Iordania.

Proiectul de buget include, de asemenea, angajamentele pentru această regiune realizate la conferința de la Bruxelles privind susținerea viitorului Siriei în luna aprilie, care totalizează 560 de milioane de euro.

În domeniul securității, finanțarea UE se va concentra pe măsuri de prevenire, în special în domeniul criminalității grave și organizate, inclusiv consolidarea coordonării și cooperării dintre autoritățile naționale de aplicare a legii, creșterea securității frontierelor externe ale UE și sprijinirea statelor membre în lupta împotriva terorismului și criminalității informatice.

Mai mult, Comisia a lansat în 2017 o așa-numită acțiune pregătitoare pentru cercetarea în domeniul apărării finanțată de UE. În total, 90 de milioane de euro sunt înscrise în buget pentru perioada 2017-2019 pentru a finanța cercetarea colaborativă în domeniul tehnologiilor și produselor inovatoare în domeniul apărării.

După prezentarea proiectului de buget de către Comisia Europeană, Siegfried Mureșan, negociator-șef pentru bugetul anual al UE a declarat: "Este bine că prioritățile pe care le-am solicitat în calitate de negociator-șef al Parlamentului European au fost incluse de Comisia Europeană în proiectul de buget al Uniunii Europene pentru 2018. Soluția la întărirea competitivității economice a Uniunii Europene o reprezintă investițiile în infrastructură, cercetare, inovare, educație și întreprinderile mici și mijlocii (IMM). De aceea, este o decizie corectă creșterea cu 7,3% a alocărilor pentru Programul de cercetare «Orizont 2020», cu 9,5% a alocărilor pentru Programul de mobilitate universitară «Erasmus+», și cu 8,7% a alocărilor pentru Mecanismul «Conectarea Europei». De asemenea, salut propunerea Comisiei de a crește alocările financiare pentru toate fondurile structurale. Sunt mărite cu 25% plățile pentru fondurile de coeziune. În felul acesta, ne asigurăm că sunt suficienți bani în bugetul de anul viitor pentru ca facturile cu fondurile de coeziune să fie plătite imediat. Acum, Guvernul României trebuie să se aigure că absoarbe aceste fonduri europene. De asemenea, avem o creștere de 46 de milioane de euro a alocărilor pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova".

Întrebat cum va fi afectat bugetul UE de ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, Siegfried Mureșan a explicat: "Impactul ieșirii Marii Britanii din UE asupra bugetului Uniunii Europene pentru anul 2018, în mod normal, ar trebui să fie zero, fiindcă în anul 2018 Marea Britanie va continua să fie membru al UE cu drepturi depline și cu responsabilități depline, însă vedem că se întâmplă următorul lucru. Noi avem un exercițiu, un cadru financiar multianual 2014-2020 pe care l-am stabilit pe baza priorităților din anul 2013. Însă, prioritățile anului 2018 diferă, în parte, de prioritățile anului 2013, nu am anticipat atunci necesitatea de a combate terorismul în această formă, securitate-criza refugiaților. Și de aceea este nevoie de o revizuire a bugetului multianual al UE. Revizuire căreia, noi, în Parlament i-am dat undă verde, Consiliul ar fi și el pregătit să dea undă verde, doar că Marea Britanie blochează, încă, această revizuire. De aceea noi, Parlamentul, dar și comisarul (Gunther Ottinger) astăzi (n.r. ieri), au spus foarte clar, revizuirea trebuie făcută, solicităm Marii Britanii să ridice această blocadă, să dea undă verde acestei revizuiri tocami pentru a putea construi un buget al UE pentru anul 2018, care să corespundă priorităților anului 2018. Este remarcabil faptul că în proiectul de buget Comisia Europeană a inclus, deja, această revizuire, deci crește presiunea asupra Consiliului ca ei să adopte această revizuire".

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro