Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Firmele mici și mijlocii din Europa nu cred în povestea redresării economice
31.05.2017 - Macroeconomie
CĂLIN RECHEA

În februarie 2011, Uniunea Europeană a adoptat Directiva 2011/7/EU, al cărei scop a fost soluționarea problemei restanțelor pentru plățile către IMM-uri. "În fiecare an, mii de IMM-uri europene intră în faliment din cauza facturilor neplătite sau plătite cu întârziere", se arată pe site-ul Comisiei Europene.

După mai bine de șase ani, această chestiune de viață și de moarte pentru firmele mici și mijlocii este încă departe de a fi rezolvată, iar printre cei mai "vrednici" semnatari ai condamnărilor se află nimeni altele decât autoritățile centrale sau locale ale statelor europene.

Bloomberg a scris recent că "un număr tot mai mare de firme mici din Europa se plâng de întârzierile mari la plata facturilor" și prezintă datele ultimului raport privind comportamentul de plată publicat de compania suedeză Intrum Justitia AB (n.a. vezi articolul "Payment Delays Soar as EU's Small Businesses Offer Reality Check").

Din cele 10.468 de firme cuprinse în sondaj, 61% au precizat că li s-a cerut amânarea plăților de către clienți, în condițiile în care doar 46% au avut astfel de cereri în 2016.

"Sondajul arată că Europa este departe de atingerea obiectivului de a proteja firmele mici în fața problemelor de lichiditate", mai scrie Bloomberg, care subliniază problema răilor platnici din sectorul public.

Conform datelor preluate de la Intrum Justitia AB, durata medie de plată a facturilor de către instituțiile din sectorul public a crescut până la 41 de zile în 2017, de la 36 de zile în anul precedent, în condițiile în care durata medie din Grecia este de 103 zile, iar în Portugalia și Italia de 98 de zile.

Directiva europeană din 2011 trebuia să corecteze această problemă, în condițiile în care sunt precizate termenele maxime de plată, atât pentru instituțiile și companiile din sectorul public cât și pentru companiile private.

Astfel, autoritățile publice trebuie să plătească bunurile și serviciile achiziționate în termen de 30 de zile de la emiterea facturii, iar companiile în 60 de zile. Autoritățile publice au nevoie de "circumstanțe excepționale" pentru a face plățile la 60 de zile.

Sondajul anual realizat de firma suedeză mai scoate la iveală și ineficiența politicii monetare a BCE, în condițiile în care "doar 13% dintre firme au declarat că dobânzile scăzute le-au determinat să crească investițiile". Datele preluate de Bloomberg arată că 81% dintre firme au raportat un nivel neschimbat al investițiilor, iar 5% o scădere a acestora.

"Această evoluție reprezintă un motiv serios de îngrijorare", a declarat Mikael Ericson, directorul executiv al companiei suedeze, pentru Bloomberg, deoarece "afectează atât creșterea cât și investițiile companiilor europene".

Ericson a mai declarat că "asigurarea unor fluxuri stabile de numerar este acum mai importantă decât investiția pentru creștere". În aceste condiții, crearea noilor locuri de muncă este, bineînțeles, exclusă.

Mario Draghi, președintele BCE, a declarat recent în fața europarlamentarilor că politica monetară ultrarelaxată, inclusiv relaxarea cantitativă, trebuie menținută, chiar dacă există numeroase semnale privind redresarea economiei europene.

Cea mai mare parte a firmelor mici și mijlocii din Europa are nevoie, din păcate, și de plata la timp a facturilor pentru a supraviețui.

Poveștile lui Mario Draghi nu mai sunt de ajuns.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro