Ziarul Bursa pe mobil
 
 
LUDOVIC ORBAN CRITICĂ ETAPIZAREA CREȘTERILOR SALARIALE:
"Nu înțeleg de ce Olguța Vasilescu nu planifică majorarea salariilor pe 100 de ani"
02.06.2017 - Macroeconomie
Gabriel Tănase

"Nu înțeleg de ce Olguța Vasilescu nu planifică majorarea salariilor pe 100 de ani"

Liberalul Ludovic Orban, candidat la șefia PNL, a declarat ieri că legea salarizării unitare este "prost scrisă", afirmând că sunt perpetuate dezechilibre și sunt spuse "povești vânătorești despre cum o să crească salariile precum Făt-Frumos", relatează Agerpres.

Într-o conferință de presă susținută la Iași, Ludovic Orban a spus: "Eu nu înțeleg de ce Olguța Vasilescu nu planifică creșterea salariilor pe 100 de ani. Eu nu am mai văzut nicio lege din altă țară democratică din lume care să etapizezi creșterile salariale. Pe ce criteriu? Pe ce nu există".

În opinia sa, o lege trebuie să se refere "strict la momentul în care intră în vigoare", să stabilească salarizarea diferitelor sectoare în funcție de importanța pe care o au pentru societate domeniile respective, în funcție de gradul de dificultate a activităților din fiecare sector.

Ludovic Orban a arătat: "Trebuie să creeze un sistem care să permită recompensarea acelor funcționari care își fac bine treaba, care au rezultate în activitatea lor și care servesc cetățeanul cu conștiinciozitate și dedicare. Nu văd așa ceva. În actuala lege sunt perpetuate dezechilibre, sunt spuse povești vânătorești despre cum o să crească salariile precum Făt-Frumos".

El a criticat și faptul că în legea salarizării unitare nu se vorbește despre sursele de finanțare, nu există nicio corelare între dezvoltarea economică, creșterea economică și nivelul acestor salarii.

Orban a susținut: "Vă mai spun un lucru - în structurarea bugetului trebuie să existe un echilibru între banii pe care îi plătești, cheltuielile curente între care intră și salariile și banii pe care îi folosești pentru dezvoltare, care înseamnă banii de investiții. După cum arată legea asta nu o să mai rămână niciun leu pentru investiții, nu o să mai rămână niciun leu pentru cofinanțări pentru fonduri europene, nu o să mai rămână niciun leu pentru susținerea unor proiecte serioase, cum sunt de exemplu îndeplinirea obligațiilor pe care le are România ca stat NATO de a asigura 2% din PIB pentru înzestrarea militară. O să ajungem să plătim taxe și impozite numai ca să dăm salarii, or lucrul ăsta nu este de acceptat".

Potrivit acestuia, întotdeauna trebuie să existe un echilibru între dezvoltare și plățile curente.

"Eu cochetez cu ideea de a plafona la un procent din încasările bugetare nivelul salariilor, al plăților, cheltuielilor de personal de maxim 40% pentru ca să-ți rămână resurse financiare pentru dezvoltare", a conchis Orban.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro