Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Creșterea salariilor bugetarilor mai așteaptă
07.06.2017 - Macroeconomie

Creșterea salariilor bugetarilor mai așteaptă

* ACTUALIZARE 13:06 Dragnea, despre absența lui Viorel Ștefan la dezbaterile din Cameră pe Legea salarizării: "O ofensă!"

Președintele PSD, Liviu Dragnea, le-a declarat jurnaliștilor că absența ministrului de Finanțe, Viorel Ștefan, de la dezbaterea Legii salarizării în Camera Depjutaților reprezintă "o ofensă". Liderul social-democraților a făcut această declarație după ce în plen și-a cerut scuze pentru absența lui Viorel Ștefan, potrivit unor surse din presă.

"Nu e în regulă, este o ofensă", a spus Liviu Dragnea despre absența lui Viorel Ștefan, transmite News.ro.

De altfel, liderul PSD a declarat că ar fi trebuit să fie prezent întregul Cabinet, conform sursei citate: "M-aș fi bucurat ca azi să fie prezent tot Guvernul. Probabil că au fost evenimente mai importante pe agendă".

(M.I.)

------

* ACTUALIZARE 12:16 Legea salarizării a fost adoptată de către Camera Deputaților

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de Lege a salarizării, cu 188 de voturi "pentru", 28 de voturi "împotrivă" și 47 de abțineri, potrivit unor surse din presă.

Proiectul de lege va merge la președintele României pentru promulgare în cazul în care nu va fi atacat la Curtea Constituțională, însă USR a anunțat de marți seara, după adoptarea raportului în Comisia de muncă a Camerei, că intenționează să sesizeze CCR în privința Legii salarizării unitare, despre care a spus că nici acum nu se cunoaște impactul bugetar, iar membrii Guvernului "improvizează" pentru că nu știu acest lucru, transmite News.ro.

Deputatul USR a declarat la finalul dezbaterilor din Comisia de muncă pe Legea salarizării, conform sursei citate: "Cu siguranță vom face lucrul acesta (strâng semnături - n.r.). Astăzi am și lansat către juriștii noștri în lucru să strângă toate motivele de neconstituționalitate din această lege (...) Noi am avut o dezbatere publică cu sindicatele, chiar raportat la prima formă a legii și deja de atunci și noi și sindicatele am spus această lege este neconstituțională din mai multe motive. Unul, principal este că dacă ne uităm chiar și acum în forma legii, acolo scrie nu are impact bugetar pe anul curent iar pentru următorii patru ani la impact bugetar nu este completat nimic. Guvernul habar nu are de fapt și improvizează raportat la impactul bugetar al acestei legi".

(A.C.)

------

* ACTUALIZARE 11:50 Dragnea, despre Legea salarizării: "Voința Guvernului de a duce lucrurile până la capăt nu a fost destul de puternică"

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, astăzi, la dezbaterile din plenul Camerei privind Legea salarizării unitare, că voința Guvernului de a duce lucrurile la capăt în această chestiune nu a fost "suficient de puternică", efortul Parlamentului contând cel mai mult, potrivit surselor din presă.

Liviu Dragnea, citat de News.ro: "Elaborarea acestei legi nu a fost un lucru foarte simplu. Din păcate, la un moment, dat voința politică a Guvernului de a duce lucrurile până la capăt nu a fost suficient de puternică. Cred că efortul Parlamentului, al tuturor parlamentarilor, a contat cel mai mult și sunt convins că adoptarea acestei legi va spori prestigiul legislativ chiar dacă astăzi poate unii dintre noi nu ne dăm seama. Dincolo de dezbaterile și criticile publice absolut necesare, ne-am confruntat cu mișcări, unele coordonate, care au încercat să împiedice adoptarea acestei legi. Mă bucur că am reușit să depășim aceste obstacole și la final Parlamentul să reușească să adopte o lege atât de importantă".

Președintele PSD a apreciat Legea salarizării unitare ca "o lege a demnității românilor" care va face ca aceștia să nu mai plece să muncească în străinătate, iar cei deja plecați să se întoarcă în țară. În plus, va duce la un grad mai mare de calificare a forței de muncă, potrivit sursei citate.

Președintele Camerei Deputaților a transmis: "Legea salarizării unitare face ordine într-un sistem în care a dominat haosul, bunul plac și discriminarea. Va fi o ordine bazată pe criterii obiective, cum ar fi valoarea socială a muncii. Decalajul dintre cele mai mari și cele mai mici salarii care a crescut deopotrivă sărăcia și nemunca pentru că creat și fenomenul salariilor nedrepte mari a fost redus la o dimensiune rațională care măsoară importanța socială a muncii. În același timp lege aduce o creștere substanțială a salariilor mici. Legea are câteva principii simple care vor fi aplicate de sus până jos. La muncă egală salarii egale, personalul de conducere are salarii mai mari decât cel de execuție, cei cu studii superioare au salarii mai mari decât cei cu studii medii".

Dragnea a negat aserțiunile potrivit cărora Legea salarizării ar duce la scăderi ale veniturilor în mai multe domenii arătând că aceste afirmații se bazează pe calcule eronate.

"Legea salarizării unitare este un pas însemnat spre modernizare, eficiență și demnitate. este o lege responsabilă, Parlamentul României înfătuiește un act de civilizație oferind românilor această lege", a conchis Liviu Dragnea.

Conform sursei, membrii Comisiei de muncă a Camerei Deputaților au adoptat, marți, raportul privind Legea salarizării cu 15 voturi favorabile, două împotrivă și patru abțineri. Legea a intrat miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, care este for decizional.

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a declarat, marți, la Parlament, că ultima variantă a Legii salarizării agreată cu Ministerul Finantelor prevede că abia de la 1 ianuarie 2018 toți bugetarii vor avea o creștere a salariului brut cu 25%, iar de la 1 martie profesorii și medicii vor primi în plus diferența de bani promisă. Inițial, primele majorări salariale erau programate pentru 1 iulie 2017, conform sursei citate.

Ministrul Muncii a declarat: "Am avut patru variante pe care le- am discutat de dimineață. Este vorba de varianta finală acum asupra căreia am convenit cu secretarii de stat inițial de la MFP și acum telefonic chiar și cu domnul ministru de Finanțe în care ar urma să facem majorări salariale la absolut toți bugetarii cu 25% creșteri pe salariul brut începând cu data de 1 ianuarie 2018, după care, începând cu data de 1 martie, o majorare de încă 20% la salariile pentru educație, care, cumulat cu cei 25% înseamnă per total o creștere de 50% cum am promis și cu grila până în 2022 pentru medici și asistente tot de la 1 martie. Aceasta ar fi varianta cu care noi intrăm în comisie".

Ministrul Muncii a explicat: "Noi am avut o înțelegere cu MFP încă de la început. Acum avem o anvelopă de 68 de miliarde care a fost crescută anul acesta și chiar și luna trecută au fost majorate cu 20% salariile de la OPC, de la IMM-uri, de la Gărzile de mediu, în fine toate autoritățile de mediu, la fel soldele soldaților s-au dublat pornind acum de la salariul minim pe economie, adică toate aceste lucruri au avut un impact bugetar deja pe anvelopa de anul acesta pe care noi o aveam prognozată. La acestea s-au adăugat cele 80 de amendamente de la Senat și aproximativ 100 de amendamente de la Camera Deputaților. (...) S-au mai făcut majorări salariale, au mai fost creșteri de sporuri, coeficienți crescuți la anumite categorii de bugetari și normal că a trebuit să regândim tot ceea ce înseamnă anvelopa ca să ne încadrăm în 75 de miliarde, cât ne-au dat Finanțele că este posibil pentru anul viitor".

În cadrul dezbaterilor de marți, Comisia de muncă a Camerei Deputaților a decis să modifice și articolul 25 al Legii salarizării astfel încât angajații din sistemele sanitare, de apărare, ordine publică și securitate să primească sporuri în limita a maxim 30% din suma salariilor de bază și a soldelor ordonatorului principal de credite, spre deosebire de ceilalți bugetari la care cuantumul de 30% este calculat pentru fiecare ordonator de credite, se mai arată în sursă.

Inițial, deputații din Comisia de muncă au modificat articolul 25 al Legii salarizării prevăzând că procentajul de 30% se calculează la masa salarială a fiecărui ordonator de credite, nu pentru ordonatorii principali. Modificarea a generat proteste vehemente din partea lui Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Polițiștilor și Personalului Contractual, care a afirmat că modificarea va face ca sporurile din cele două sectoare să fie foarte mici, fără să reflecte orele suplimentare și activitățile specifice ale salariaților. Coarnă chiar a spus în timpul lucrărilor că Legea salarizării este una "de rahat".

În urma unei pauze de circa o oră, membrii comisiei au revenit la articolul 25 și au decis să adauge un alineat 2 care excepta angajații din cele două domenii de activitate de la raportarea pragului de 30% la masa salarială de care dispun ordonatorii de credite, prevăzând în schimb raportarea la masa salarială a ordonatorilor principali de credite.

Pe de altă parte, a fost eliminat sporul de 40% pentru personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor care trebuie să asigure în afara orelor de program, de la domiciliu, intervenția în mediul rural, la apelurile de urgență, cercetări criminalistice, evadări, revolte sau cutremure.

Deputații Comisiei de muncă au adoptat și amendamentul care prevede un spor de 50% pentru funcționarii care gestionează fonduri europene, indiferent de numărul proiectelor. În forma venită de la Senat, sporul era de 25%. În schimb, primarii care se ocupă de fonduri europene rămân cu sporul de 25%. "Primarii nu pot face parte din unitățile de management ale fondurilor europene", a explicat președintele comisiei, Adrian Solomon (PSD).

Un alt amendament, adus articolului 26, prevede ca angajații din sectorul public să beneficieze de indemnizații de vacanță, de la 1 decembrie 2018, în cuantumul unui salariu minim brut. Sunt exceptați cei care ocupă funcții de demnitate publică, alese sau numite. Demnitarii vor fi exceptați și de la acordarea indemnizației de hrană.

În sursă se mai precizează, de asemenea, din articolul 41 a fost eliminată răspunderea penală pentru cei care încalcă prevederile articolului 25, cel referitor la sporuri. Astfel, cei vinovați vor fi sancționați disciplinar și patrimonial riscând o amendă între 5.000 și 20.000 de lei și să plătească prejudiciile create. Contestarea contravenției și aplicarea amenzii se va face de către Curtea de Conturi a României.

(A.C.)

-------

* ACTUALIZARE 10:12 Florin Cîțu despre Legea Salarizării: "După ce a retras declarația cu TVA 0% (eu i-am zis de la început că nu se poate), îi anunță oficial, din vârful buzelor, pe medici că i-a mințit. Și pe asta am anticipat-o".

Florin Cîțu, senator, a declarat că a anticipat că salariile medicilor nu vor crește anul acesta și a adăugat că până și pe "Olguța au năucit-o într-un final cifrele din economia reală", potrivit unei postări de pe pagina sa de Facebook.

Florin Cîțu a declarat: "Cu câteva săptămâni în urmă două declarații năucitoare, pe persoană fizică, răscoleau România. Astăzi însă, stupoare. Nimic din ce a promis nu mai stă în piciore. După ce a retras declarația cu TVA 0% (eu i-am zis de la început că nu se poate), îi anunță oficial, din vârful buzelor, pe medici că i-a mințit. Și pe asta am anticipat-o. Vă aduceți aminte?"

Cîțu a adăugat: "Mai mult, am anticipat că anvelopa salarială o să fie depășită în 2017 și 2018. Atât ca procent din PIB dar și ca valoare absolută. Până și pe aroganta Olguța au năucit-o într-un final cifrele din economia reală".

Impactul fiscal a fost motivul principal pentru care Florin Cîțu a cerut în plenul Parlamentului ca legea să fie respinsă și pentru care a ieșit din sală, potrivit sursei citate.

Senatorul a precizat: "Acum, întrebarea pe buzele tuturor este: cum va reuși cârmaciul Liviu să-i anunțe pe medici de țeapa pe care le-a pregătit-o? Impozit 0% pe venit - ADIO. Salarii până la 4000 euro de la 1 Ianuarie 2018- PA! Nu că l-ar interesa prea tare. Oricum va spune că medicii i-au zis să nu le mărească salariile și să nu le scadă impozitele. Exact ca la TVA 0%. Nu v-ați obișnuit deja?".

Senatorul Cîțu susține că "pas cu pas minciunile din programul de guvernare Liviu Dragnea ies la suprafață", se mai arată în sursă.

Florin Cîțu a mai transmis: "Îmi mențin punctul de vedere că această lege, în forma actuală, trebuie respinsă. Nu numai pentru că minte anumite categorii de angajați dar și pentru că aprobarea ei introduce dezechilibre majore în economie. Aici nu mai este vorba de politică ci de cinismul iresponsabil al unui singur om care distruge România".

Conform sursei, senatorul consideră că toți românii trebuie să înțeleagă că votul de la alegerile parlamentare a adus la putere "un partid care asemenea comuniștilor, condus într-un stil dictatorial" și care "face (partidul, n.r.) ce vrea".

Cîțu concluzionează spunând că urmează modificarea pragului pentru abuzul în serviciu în Parlament pentru a-l scapă pe lider, adăugând că asta se întâmplă într-o Românie în care din păcate opoziția nu contează și singura șansă reală rămâne "strada", conform sursei citate.

(A.C.)

--------

Bugetarii nu vor primi majorările salariale după calendarul avansat până acum, a declarat, ieri, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, în condițiile în care, potrivit variantei inițiale a Ministerului Muncii, primele majorări trebuiau aplicate de la 1 iulie 2017.

"Impactul legii salarizării unitare va fi de 8,6% din PIB în 2018, mi-aș fi dorit să fie mai spre 8%, dar un procent cuprins între 8% și 9% este sustenabil", a declarat, ieri, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu.

Potrivit unor surse politice, guvernanții au ajuns la concluzia că nu există resurse bugetare pentru susținerea tuturor prevederilor existente în varianta actuală a legii salarizării.

Consilierul prezidențial pe probleme economice, Cosmin Marinescu, a făcut, la începutul lunii mai, o analiză pe Legea salarizării unitare, atrăgând atenția asupra faptului că, în raport cu anvelopa salarială actuală de 7,8% din PIB, spațiul bugetar ar fi de doar 0,5-0,7 puncte procentuale din PIB: "În legătură cu mult așteptata «lege a salarizării unitare», probabil că cel mai important aspect, pe lângă rezolvarea inechităților, este cel al spațiului bugetar de care România poate dispune, astfel încât creșterea salarizării bugetare să fie sustenabilă și să rezolve niște probleme, nu să creeze mai degrabă altele, în viitor. De aceea, pentru a nu pune carul înaintea boilor - vorba aceea, se impune evaluarea anvelopei bugetare în care să se încadreze creșterea salarială. (...) Dacă salarizarea bugetară în România ar fi împinsă către vârful ierarhiei europene, aceasta s-ar traduce printr-o pondere a salarizării bugetare cash de circa 26-27% din total venituri. În această ipoteză ambițioasă, «pragul de corespondență salarială» ca procent în PIB ar coincide unei anvelope salariale de circa 8,3-8,5% din PIB (atât ar reprezenta ponderea de 26-27% cheltuieli salariale cash într-un total al veniturilor bugetare de circa 32% din PIB). Ca atare, în raport cu anvelopa salarială actuală de 7,8% din PIB, spațiul bugetar ar fi de doar 0,5-0,7 puncte procentuale din PIB. Cu alte cuvinte, în ciuda angajamentelor, posibilitățile sunt limitate - cel puțin dacă vrem să ne păstrăm în zona «echilibrelor europene», atât bugetare, cât și salariale".

Ministrul finanțelor Viorel Ștefan a explicat ieri: "Am avut o ședință la care a participat inclusiv Olguța Vasilescu (n.r. ministrul muncii). De la 1 ianuarie 2018 operăm o creștere salarială de 25% pentru toată lumea, iar de la 1 martie 2018 ne atingem obiectivul de a asigura creșterea integrală pentru sănătate și 50% pentru învățământ. Efectul este o anvelopă salarială de 75 miliarde lei, ceea ce ne situează ca pondere în PIB la 8,6%. Este ținta pe care am urmărit-o. Mi-aș fi dorit să fie mai spre 8% dar între 8 - 9% este sustenabil".

Viorel Ștefan a precizat că în 2017 aceste cheltuieli se ridică la 66 de miliarde de lei: "Față de 66 miliarde lei în 2017, sumă care nu include tichetele de masă, de vacanță, ne ducem la 76 miliarde lei pe impact brut".

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat, ieri, că toate salariile bugetarilor vor crește cu 25% de la 1 ianuarie 2018, aceasta fiind ultima variantă a legii salarizării unitare asupra căreia s-a căzut de acord, ieri, cu Ministerul Finanțelor. Doamna Vasilescu a declarat: "Am avut patru variante pe care le-am discutat de dimineață (marți - n.r.). Este vorba de varianta finală acum asupra căreia am convenit cu secretarii de stat inițial de la MFP (Ministerul Finanțelor, n.r.) și acum telefonic chiar și cu domnul ministru de Finanțe, în care ar urma să facem majorări salariale la absolut toți bugetarii cu 25% creșteri pe salariul brut începând cu data de 1 ianuarie 2018, după care, începând cu data de 1 martie (2018 - n.r.), o majorare de încă 20% pentru educație, care, cumulat cu cei 25%, înseamnă per total o creștere de 50%, deci exact cum am promis, și de asemenea, cu grila până în 2022, pentru medici și asistente tot de la 1 martie. Practic, aceasta ar fi varianta cu care noi intrăm în comisie".

La începutul lunii aprilie, ministrul Muncii anunța majorări salariale de 50% pentru Educație și Sănătate începând din ianuarie 2018.

Lia Olguța Vasilescu preciza în aprilie, potrivit Agerpres: "La data de 1 iulie 2017 se acordă următoarele creșteri salariale: soldele de funcție ale personalului militar se majorează cu 20% față de nivelul acordat pentru martie 2017, salariile de funcție ale polițiștilor cresc cu 5% față de nivelul acordat pentru martie 2017. Salariile de bază de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice din instituțiile și autoritățile publice ale administrației locale intră în plată începând cu 1 ianuarie 2018. De la 1 ianuarie sunt următoarele creșteri salariale: medici și asistente, ce intră cu toată creșterea (...) salariile de bază pentru personalul didactic din învățământ se majorează cu 50% față de decembrie 2017, salariile de bază, solde de funcție, salariile de funcție, indemnizațiile de încadrare ale personalului salariat se majorează cu 25% față de nivelul acordat în decembrie 2017".

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro