Ziarul Bursa pe mobil
 
 
AURELIAN DOCHIA, ANALIST ECONOMIC:
"Producția națională nu ține pasul cu ritmul de creștere a consumului"
07.06.2017 - Macroeconomie
RAMONA RADU

"Producția națională nu ține pasul cu ritmul de creștere a consumului"

Producția națională nu a putut ține pasul cu ritmul de creștere a consumului în ultima perioadă, iar țara noastră a fost nevoită să recurgă la importuri, ne-a declarat, ieri, analistul economic Aurelian Dochia. Domnia sa a adăugat: "Avem nevoie de investiții în sistemul național de producție, pentru ca cererea să fie acoperită din producția națională, și nu din importuri".

Potrivit domnului Dochia, dinamica comerțului cu amănuntul, pe care o vedem de doi ani de zile, este datorată, în mod clar, măririlor salariale din sectorul bugetar, și creșterii salariului minim, precum și reducerilor taxelor.

În urma acestor măsuri, au crescut veniturile de la nivelul gospodăriilor, iar o parte dintre aceste venituri s-au îndreptat și către sectorul comerțului cu amănuntul, ne-a mai explicat Aurelian Dochia, care a menționat: "În perioada 2005-2008, am avut parte de o dinamică foarte mare a creditului, dar de data aceasta consumul s-a bazat pe creșterea veniturilor și, implicit, a crescut și comerțul cu amănuntul".

Domnia sa consideră că este dificil de prezis dacă această creștere este sustenabilă, susținând că ritmurile mari de expansiune economică, din ultimii doi ani, nu pot fi extinse pe o perioadă lungă de timp, de 10 ani, spre exemplu.

"Ritmurile de creștere trebuie să se potolească. Veniturile nu vor mai crește și în 2018 ca până acum, așadar ritmul de creștere se va domoli. Va rămâne pozitiv, dar nu va mai fi de două cifre, ca până acum", a mai adăugat analistul economic.

Totodată, domnia sa ne-a spus că investițiile în infrastructură au fost, la rândul lor, lăsate în urmă și că "suntem deficitari și la acest capitol".

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, este de părere că sporirea comerțului cu amănuntul contribuie, în mod cert, la creșterea PIB. "Consumul reprezintă cea mai mare parte a PIB, iar comerțul cu amănuntul face parte din consum", ne-a declarat, ieri, domnul Dumitru, adăugând: "Creșterea consumului este unul dintre principalii factori ai expansiunii economice, iar PIB-ul a crescut cu 4,8% anul trecut".

De asemenea, președintele Consiliului Fiscal este de părere că această creștere a consumului, și implicit, a comerțului cu amănuntul, este stimulată de reducerea taxelor, în special a TVA, precum și de creșterea salariilor.

Această creștere, însă, nu este sustenabilă, deoarece nu se beazează pe investiții, care au scăzut în ultima perioadă, spune domnul Dumitru.

Potrivit domniei sale, investițiile din industria prelucrătoare, adică din sectorul de producție, precum și cele din infrastructură sunt neapărat necesare, un impediment major în calea unei dezvoltări durabile fiind reprezentat de lipsa investițiilor din infrastructură.

Aceste declarații vin în contextul în care un raport al Oficiului European de Statistică (Eurostat) arată că țara noastră se situează între primele cinci state din UE care au înregistrat, în luna aprilie, un avans semnificativ al comerțului cu amănuntul, alături de Luxemburg, Slovenia, Irlanda și Slovacia.

Conform raportului, citat de Agerpres, comerțul cu amănuntul a crescut cu 3% în Uniunea Europeană, în aprilie, în ritm anual, iar în zona euro - cu 2,5%.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro