Ziarul Bursa pe mobil
 
 
INS:
PIB-ul a crescut cu 5,7% în primul trimestru al acestui an
07.06.2017 - Macroeconomie
A.C.

PIB-ul a crescut cu 5,7% în primul trimestru al acestui an

Institutul Național de Statistică (INS) a transmis că produsul intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an a urcat cu 5,7% față de aceeași perioadă din 2016, pe serie brută, și cu 1,7% față de trimestrul anterior, potrivit unui comunicat de presă.

Astfel, activitatea din sectorul informații și comunicații a crescut cu 15,3% față de primul trimestru din 2016, iar activitățile profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport - categorie care cuprinde cele mai multe servicii - au urcat cu 9,1%.

De asemenea, sectorul comerțului a crescut în primul trimestru cu 7,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce industria - sector-cheie care contribuie cu aproape un sfert la PIB - a avansat cu 6,7%.

Statisticile oficiale arată că, în primul trimestru, două sectoare au fost pe minus: construcțiile au înregistrat un declin de 0,6% față de primul trimestru din 2016, iar sectorul intermedierilor financiare (ce include în special băncile, asigurărire și pensiile private) a scăzut cu 0,7%.

De asemenea, rate mici de creștere față de trimestrul I din 2016 au fost înregistrate în agricultură (+0,9%), tranzacții imobiliare (+2,7%) și administrație publică (+2,9%).

Pe seria brută, valoarea PIB din primul trimestru a fost de 159,67 miliarde lei (circa 35,3 miliarde euro), în timp ce, pe seria ajustată, valoarea PIB este semnificativ mai mare, de 199,89 miliarde lei (44,2 miliarde euro).

Pe partea de utilizare a PIB, economia a fost susținută în primul trimestru în principal de consum, așa cum estimau toți analiștii.

"Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la creșterea PIB; variației stocurilor, cu o contribuție de +1,1%, consecință a creșterii importante a stocurilor din economie", arată comunicatul INS.

În schimb, formarea brută de capital fix, un indicator al investițiilor din economie, a scăzut în primul trimestru cu 0,7% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În primul trimestru, agricultura a continuat să aibă o pondere redusă la formarea PIB-ului României, de doar 1,7%, industria a contribuit cu 23,1%, construcțiile - cu 3,3%, comerțul - cu 19,5%, sectorul de informatică și comunicații - cu 6,2%, trazacțiile imobiliare - cu 9,1%, iar administrația publică și apărarea - cu 13,4%, restul fiind aportul altor sectoare.

Anul trecut, agricultura a ajuns la cea mai scăzută pondere anuală la formarea PIB-ului României din istorie, de doar 3,9%, industria a contribuit cu 23,1%, construcțiile - cu 6%, comerțul - cu 18,1%, sectorul de informatică și comunicații - cu 5,6%, trazacțiile imobiliare - cu 8,2%, iar administrația publică și apărarea - cu 10,2%, restul fiind aportul altor sectoare.

În 2016, economia românească a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm de după 2008. În 2015, economia românească a avansat cu 3,9%.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro