Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Relațiile economice dintre Grecia și România, în creștere
13.06.2017 - Macroeconomie
ADELINA TOADER

Relațiile economice dintre Grecia și România, în creștere

Grecia și România au relații de prietenie, legături istorice și culturale de lungă durată, precum și relații politice și economice bilaterale puternice, a declarat domnul Ioannis Markos, Ministrul Plenipotențial pentru Afaceri Economice și Comerciale în cadrul Ambasadei Greciei la București, în cadrul conferinței de deschidere a Festivalului Grecesc.

Konstantina Nikolakou, viceguvernatorul regiunii Peloponeze, a declarat: "Grecia este o țară care încearcă din răsputeri să se mențină, să se țină pe picioare și mă onorează să o reprezint. Este foarte important pentru o țară să facă un efort de dezvoltare de acest gen".

Potrivit datelor prezentate de oficiali, companiile grecești au investit peste 4 miliarde de euro în România și își continuă extinderea activității în țară, în sectoare cheie precum telecomunicații, infrastructură, bancar, industria alimentară și a băuturilor și materialelor de construcții, creând astfel 25.000 de noi locuri de muncă.

Potrivit datelor Elstat, comerțul bilateral a crescut în anul 2016 cu 4,8% și există multe oportunități pentru dezvoltarea acestuia în continuare.

În 2016, valoarea exporturilor din Grecia în țara noastră a ajuns la 765,30 milioane euro, iar importurile în Grecia din România au fost de 766,85 milioane euro. Principalele produse care ajung pe piața românească din Grecia sunt fructe - măsline, portocale, căpșuni, cabluri de cupru, jucării, produse din aluminiu, plastic, cauciuc, bare de fier, îngrășăminte, mașinării, echipamente electrice.

Grecii importă de la noi, în principal, combustibili, metale, mașinării și aparate, brănzeturi, porumb, grâu, carne, tutun.

Turismul rămâne un alt factor semnificativ de intensificare a cooperării bilaterale în multe domenii, potrivit oficialilor. Grecia rămâne o destinație de vară pentru mai mult de 1 milion de turiști români. În cursul anului 2016 a avut loc o creștere importantă, de 46%, în transportul aerian din România către Grecia, conform datelor oficiale.

Potrivit doamnei Konstantina Nikolakou, viceguvernatorul regiunii Peloponeze, efortul mare pe care îl face Grecia are ca centru regiunea Peloponezului - insulă care a avut un prim rol în orice moment al istoriei Greciei.

Viceguvernatorul regiunii ne-a precizat că în Peloponez se află prima capitală a statului modern grec - Nafplio, unde a fost întocmită și votată prima constituție a Greciei libere și a și funcționat primul parlament al Greciei moderne. În această regiune se află Olympia și aici încep jocurile olimpice. Tot în această regiune se află și Sparta care este un punct de referință atunci când vorbim despre vitejie și despre valori. Regiunea are foarte mulți km de plajă și poate oferi toate tipurile de turism - de la luxury, până la turism sportiv și sporturi extreme. Peloponezul dispune de foarte multe puncte arheologice.

"Marea noastră armă este cultura, civilizația și istoria noastră", a afirmat viceguvernatorul regiunii.

Domnia sa a mai adăugat că speră ca de anul viitor să fie introduse și curse aeriene directe București - Kalamata.

Konstantina Nikolakou a subliniat faptul că este important ca statele care sunt din Balcani, dar și din Europa în general să fie solidare unul față de celălalt: "Trebuie să înțelegem odată și pentru totdeauna că țările din Balcani, atunci când sunt unite, au o putere foarte mare și să luptăm împreună ca Europa să devină într-adevăr o regiune care se ocupă de poporul său, de prosperitatea acestuia și o regiune în care să prospere și pacea".

Totodată, Konstantina Nikolakou consideră că între poporul român și cel grecesc există foarte multe valori comune, dar mai ales crezuri comune în aceleași idealuri și valori.

Domnia sa a adăugat: "Poate Germania este o putere financiară mare, dar Grecia rămâne regiunea din care a provenit democrația, cultura, idealurile și civilizația în general. Noi grecii credem într-adevăr că trebuie ca toate popoarele să facă acest efort în comun și vreau în acest efort pe care îl face țara noastră să fie alături de ea și România".

"Greek Festival", menit să evidențieze gastronomia, cultura și tradițiile Peloponezului, se desfășoară între 12-18 iunie și este găzduit de hotelul Pullman.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro