Ziarul Bursa pe mobil
 
 
ANGELA CRISTEA, COMISIA EUROPEANĂ:
"România riscă să nu îndeplinească unul dintre criteriile importante de aderare la zona euro"
14.06.2017 - Macroeconomie
A.V.

"România riscă să nu îndeplinească unul dintre criteriile importante de aderare la zona euro"

România trebuie să stabilească o dată țintă pentru aderarea la zona euro, alături de un program de aderare, însă pentru moment există riscul ca țara noastră să nu îndeplinească unul dintre criteriile importante, acela ca deficitul bugetului consolidat să fie sub 3%, a declarat, ieri, Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în țara noastră.

Domnia sa a declarat, în cadrul unei dezbateri:

"Ca să adere la zona euro, România trebuie să îndeplinească criteriile de convergență nominală. Acestea au fost îndeplinite încă din 2015. În momentul de față, însă, la nivelul Comisiei Europene există îngrijorarea că, în cazul unuia dintre aceste criterii, România riscă să meargă înapoi, să nu îl mai îndeplinească.

Este vorba despre deficitul bugetului consolidat, cel care trebuie să fie sub 3%. Calculele făcute de colegii noștri de la Direcția Financiară spun că, după o creștere susținută, cum a fost anul trecut, de 4,6%, respectiv după cea de 5,7% din primul trimestru al acestui an, există riscul ca expansiunea să ducă la un avans al deficitului. Cred că analizele au fost suficient de solide, astfel încât să ducă la decizia de anunțare a procedurii de abatere semnificativă de la deficit".

Conform spuselor oficialului european, este important să se stabilească o dată țintă a aderării la zona euro, în tandem cu un program pe pași care să ducă la respectarea datei respective.

Angela Cristea a mai afirmat că, în prezent, Comisia Europeană este îngrijorată că, în cazul reformelor structurale lansate acum câțiva ani în țara noastră, în unele domenii se fac uneori "pași înapoi" sau "în altă direcție".

Doamna Cristea a spus: "Suntem îngrijorați să credem că în mai multe domenii pașii nu se fac înainte, ci mai degrabă în altă direcție, uneori înapoi, alteori pur și simplu pe o altă viziune. Aceasta, desigur, nu ajută neapărat la consolidarea unei continuități în politicile publice".

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro