Ziarul Bursa pe mobil
 
 
ANGELA CRISTEA, COMISIA EUROPEANĂ
"Avem o creștere economică mare pe termen scurt, dar să vedem cum terminăm anul"
15.06.2017 - Macroeconomie
A.V.

Oficialii de la Bruxelles vor ca toate statele membre ale Uniunii Europene să aibă o creștere economică sustenabilă, să se dezvolte pe termen scurt, mediu și lung, potrivit doamnei Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene la București, care a prezentat, ieri, cele mai importante recomandări de țară ale Executivului comunitar pentru România, în 2017.

Doamna Cristea a amintit că apare întrebarea dacă "creșterea spectaculoasă" pe care o înregistrează în prezent România este sustenabilă, subliniind: "Aș vrea să combat un mit care începe să prindă rădăcini, și anume că ar exista o oarecare «gelozie» pe creșterea din România și că poate de asta unii sunt critici vizavi de ratele acestea de creștere. Nu, asta este tot ce ne dorim de la fiecare stat membru în parte - să crească economic, să aibă o dezvoltare sustenabilă și să crească pe termen scurt, mediu și lung.

În România, pe termen scurt, avem o creștere foarte mare în primul trimestru al acestui an, dar vrem să vedem și cum se va termina anul, și care va fi situația în 2018, 2019, 2020 și așa mai departe".

Doamna Cristea a mai adus în atenție creșterea inclusivă, considerată o preocupare majoră pentru că în UE modelul economic nu este al unei economii de piață "și atât", ci unul al economiei de piață socială, care să aibă în centrul său cetățeanul, care să lucreze pentru cetățean, și nu invers.

"Suntem extrem de preocupați pentru că modelul economic pe care l-am avut până acum a creat bogăție, dar a dus și la sporirea inegalităților sociale", a spus doamna Cristea, adăugând: "Această rată a inegalității este de 1/5 în UE, adică cei mai bogați 20% de oameni din UE câștigă de cinci ori mai mult decât cei mai săraci 20%, iar când vorbim de România, rata crește la 1/8. În aceste condiții, vrem să vedem politici inclusive".

* Isabel Grilo, Comisia Europeană: "Investițiile sunt importante, însă nu cele făcute doar pentru a cheltui"

Isabel Grilo, șef del unitate al Direcției Generale pentru Politici Economice și Financiare a Comisiei Europene, a făcut referire ieri, la același eveniment, la faptul că, din 2010 până acum, creșterea economică din România a fost determinată în special de consum, ceea ce înseamnă că această creștere riscă să nu fie sustenabilă.

De aceea, a spus domnia sa, este nevoie de investiții. "Este drept că România are o rată bună a investițiilor, vedem o evoluție foarte bună a acestora în ultimii ani, dar trebuie ținut cont de faptul că România are de recuperat mult în materie de dezvoltare. România are o problemă mare de infrastructură. Infrastructura are nevoie de multe investiții, întrucât este mult sub media europeană", a atras atenția Isabel Grillo.

În opinia sa, în situația specifică a României, "investițiile sunt importante, însă nu cele făcute doar pentru a cheltui, ci investițiile care aduc ceva pentru potențialul de creștere a țării. Investițiile trebuie să fie bine alese".

Cendrine de Buggenoms, șef de unitate al Direcției Generale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune din partea Comisiei Europene, a adus în atenție, la evenimentul de ieri, nevoia unei reforme profunde în Sănătate și faptul că sistemul de educație nu este corelat cu piața muncii. În plus, domnia sa a punctat nevoia reformării administrației publice, cu accent pe depolitizare și transparență.

"Administrația publică nu e suficient de solidă ca să susțină reformele", a spus Cendrine de Buggenoms.

La rândul său, Cosmin Dobran, director în cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene, a afirmat că există discrepanțe între statele membre și apar probleme noi, precum creșterea inegalităților de venit, "lucru care a dus și la creșterea importanței aspectelor sociale" din regiune.

Cosmin Dobran a subliniat că, în România, este necesară stimularea investițiilor și continuarea reformelor structurale, respectiv asigurarea de politci publice sociale funcționale.

Conform domniei sale, principalul obiectiv al UE este restabilirea și consolidarea creșterii economice, crearea de locuri de muncă și asigurarea unei coeziuni sociale. "Aceste trei elemente însumează ceea ce toate economiile din UE vor să obțină", a menționat domnul Dobran, amintind că, în prezent, toate statele din UE sunt pe creștere economică, rata șomajului a ajuns la nivelul de dinaintea crizei, de circa 8%, iar în ultimii trei ani au fost create șase milioane de locuri de muncă, "ceea ce arată capacitatea economiilor de a se reforma pe mai departe".

Amintim că recomandările specifice de țară pentru România au fost lansate în luna mai, în contextul strategiei Europa 2020 și a guvernanței economice europene.
Isabel Grillo: "România a demarat o consolidare fiscală impresionantă, dar, începând cu 2016 și în primul semestru al lui 2017 au apărut probleme de creștere a deficitului structural. România trebuie să își aleagă priorități clare de investiții publice, pe care să le implementeze în mod transparent și în același timp să pună în aplicare planul privind achizițiile publice".

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro