Ziarul Bursa pe mobil
 
 
EUROPARLAMENTARUL SIEGFRIED MUREȘAN:
"Principalele priorități ale bugetului UE pentru 2018: creșterea economică și siguranța cetățeanului"
18.06.2017 - Macroeconomie
Andrei Stan

"Principalele priorități ale bugetului UE pentru 2018: creșterea economică și siguranța cetățeanului"

Prioritățile bugetului Uniunii Europene (UE) pentru anul 2018 trebuie să fie în primul rând creșterea economică și crearea de locuri de muncă, iar în al doilea rând siguranța cetățeanului, acestea fiind așteptările cetățenilor europeni în perioada de față, a declarat, vineri, deputatul european Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE din anul 2018.

Siegfried Mureșan a spus, citat de Agerpres: "Vreau ca principalele priorități ale bugetului pentru anul 2018 să fie în primul rând creștere economică și locuri de muncă și în al doilea rând siguranța cetățeanului, fiindcă asta mi se pare că așteaptă cetățenii să livreze Europa în perioada de față: locuri de muncă și siguranța cetățeanului. Și cum văd atingându-ne aceste obiective: pentru creștere economică și locuri de muncă esențială mi se pare întărirea economiei, sporirea competitivității, iar instrumentele, în opinia mea, trebuie să fie cercetare/inovare, infrastructură, sprijin pentru întreprinderi mici și mijlocii. De aceea, în luna februarie am spus că Programul Orizont 2020, care este programul mare de cercetare/dezvoltare, trebuie prioritizat în bugetul Uniunii Europene de anul următor".

Acesta susține că o importanță deosebită trebuie acordată Facilității de Conectare Europeană, pentru că, dacă UE va investi în inovare, atunci și infrastructura va fi mai bună, iar economia mai competitivă și atrăgătoare pentru investitorii privați.

În ceea ce privește securitatea, Mureșan a afirmat că va sprijini inițiativele Comisiei Europene privind cooperarea mai intensă în materie de securitate și apărare la nivel european.

El a precizat: "Armata Statelor Unite are 30 de tipuri de armament, armatele statelor membre ale Uniunii Europene au în total 170 de tipuri de arme. Deci, nu suntem performanți. De multe ori cheltuim banii de 28 de ori la nivelul a 28 de state pentru a atinge același rezultat sau rezultate similare. Este evident că e mult mai bine să cheltuim banii o singură dată, să împărțim beneficiile și, de altfel, chiar NATO spune că sporirea cooperării între statele membre ale Uniunii Europene la acest lucru este un lucru bun, nici vorbă de a fi în contra obiectivelor Alianței Transatlantice".

Proiectul de buget pentru anul 2018, prezentat de Comisia Europeană în 30 mai 2017, este în valoare de 160,6 miliarde de euro, în creștere cu 2,2 miliarde de euro față de anul acesta. Bugetul anual al Uniunii Europene a fost în anul 2017 de 158 de miliarde de euro, iar în 2016 de 155 de miliarde de euro.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro