Ziarul Bursa pe mobil
 
 
SIEGFRIED MUREȘAN, DESPRE BUGETUL UE 2018:
"Avem scăderi bugetare în foarte puține domenii"
19.06.2017 - Macroeconomie
ADI IACOB

Europarlamentarul Siegfried Mureșan susține că bugetul UE pentru anul viitor va fi puțin afectat de scăderi în câteva domenii, printre care bugetul pentru relocarea refugiaților, care va suferi o reducere de 18%.

Potrivit europarlamentarului, programul de realocare a refugiaților merge mai încet decât a fost estimat, însă suma necesară va fi cunoscută abia la sfârșitul verii.

Siegfried Mureșan a afirmat vineri, în cadrul unei dezbateri privind prioritățile bugetului UE pentru anul 2018: "Cominia Europeană trebuie să vină și cu niște reduceri, una dintre ele fiind relocarea refugiaților, care merge mai încet decât am estimat, iar fondurile alocate în momentul acesta sunt suficiente. Se prevedere o reducere de 18%. Comisia a spus că se concentrează pe prevenire".

Pe partea majorărilor bugetare, europarlamentarul a precizat că programul care finanțează proiecte de cercetare și inovare "Orizont 2020" beneficiază de o creștere de 7,3%. De asemenea, suma alocată pentru programul de mobilitate universitară "Erasmus+" va fi majorat cu 9,5%, iar Mecanismul "Conectarea Europei" - cu 8,7%.

Comisia Europeană mai alocă 8,5% în plus pentru vecinătatea estică.

Siegfried Mureșan a adăugat că în vecinătatea sudică lucrurile nu sunt clare, deoarece UE are un acord cu Turcia pentru 2016-2017 în momentul acesta. Domnia sa a spus: "Avem o rezervă de 232 de milioane de euro, bani pe care îi putem aloca pentru Turcia, dacă se ia decizia politică de a continua acest acord".

Europarlamentarul a mai precizat că bugetul UE pentru anul 2018 prevede o creștere de 1% pentru agricultură, pe lângă un fond de rezervă pentru situații de criză în valoare de 719 milioane de dolari.

Raluca Zamfirescu, director în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, a afirmat: "Suntem și noi foarte mulțumiți de creșterea bugetului UE pentru că prevede niște majorări importante pentru niște politici importante pentru noi, cum este politica de coeziune și politica agricolă comună".

De asemenea, Raluca Zamfirescu a subliniat că țara noastră este unul dintre beneficiarii neți ai bugetului UE, adăugând că România a ieșit pe plus în fiecare an în relația cu blocul comunitar european.

Mureșan a anunțat că va sprijini inițiativele Comisiei Europene în privința cooperării în materie de securitate și apărare la nivel european.

Domnia sa a precizat că de cele mai multe ori banii sunt cheltuiți "de 28 de ori, la nivelul a 28 de state" pentru a atinge aceleași rezultate în materie de securitate.

Siegfried Mureșan a declarat: "Este evident că e mult mai bine să cheltuim banii o singură dată, să împărțim beneficiile și, de altfel, chiar NATO spune că sporirea cooperării între statele membre ale Uniunii Europene este un lucru bun, care nu contravine nicidecum obiectivelor Alianței Transatlantice".

Proiectul de buget pentru anul 2018, prezentat de Comisia Europeană la Bruxelles pe 30 mai, este în valoare de 160,6 miliarde de euro, mai mare cu 2,2 miliarde de euro față de anul curent.

În 2017, bugetul anual al Uniunii Europene a fost de 158 de miliarde de euro, iar în 2016 - de 155 de miliarde de euro.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro