Ziarul Bursa pe mobil
 
 
GRINDEANU:
"Descoperirea zăcământului de la Caragele este încă un pas pe drumul României spre asigurarea independenței energetice"
12.05.2017 - Materii Prime
A.C.

 "Descoperirea zăcământului de la Caragele este încă un pas pe drumul României spre asigurarea independenței energetice"

Premierul Sorin Grindeanu, ministrul Energiei, Toma Petcu, și ministrul Economiei, Mihai Tudose, au participat astăzi, la prezentarea celui mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani, la Caragele, în județul Buzău, potrivit unui comunicat de presă.

În cadrul vizitei, premierul Grindeanu a avut o întâlnire tehnică de lucru cu conducerea Ministerului Energiei și a companiei Romgaz Mediaș, pe tema perspectivelor de dezvoltare ale zăcământului descoperit în zona Caragele.

De asemenea, delegația guvernamentală condusă de premierul Sorin Grindeanu a vizitat obiectivul Grupul 4 Caragele al Romgaz Mediaș, format din grupul de colectare a gazelor produse de sondele 4, 5, 6 Caragele, stație de uscare gaze și stație de măsură gaze.

În comunicat se arată: "Discuțiile s-au axat pe importanța deosebită a acestei descoperiri ce contribuie la independența energetică a țării noastre și cu potențial pentru existența unor noi de zăcăminte de același tip".

Grindeanu a afirmat: "România este una dintre țările din regiune cu cea mai redusă dependență de sursele externe de gaze. Descoperirea zăcământului de la Caragele este încă un pas pe drumul României spre asigurarea independenței energetice și spre consolidarea statutului de factor de stabilitate în UE. Totodată, este un moment important ce contribuie la atingerea obiectivului nostru de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie".

În comunicat se mai precizează: "În 2017, Romgaz intenționează să foreze șase sonde în acest zăcământ, dintre care 3 sunt deja în funcțiune, investițiile ajungând la suma de 40 de milioane de euro. Punerea în producție a acestui zăcământ va presupune investiții de circa 140 de milioane de euro, destinate, printre altele, și lucrărilor de foraj de sonde pentru confirmarea creșterii potențiale a volumelor disponibile în acest perimetru".

Zăcământul urmează să fie pus în producție de către Romgaz în anul 2019. În același an ar urma să fie pus în funcțiune și gazoductul BRUA.

Ca urmare a proiectelor de explorare și a testelor de producție derulate în anii 2011 - 2016, în iunie 2016 Romgaz a descoperit în complexul structural Caragele (între Buzău și Brăila), lung de circa 35 de kilometri, o importantă acumulare de gaze naturale la adâncimi între 1.500 și 4.000 de metri. Acumulările de gaze au valori de circa 25 - 27 miliarde metri cubi, cu potențial de creștere în urma evoluției explorării, putând asigura consumul întregii țări pe o perioada de doi-trei ani.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro