Ziarul Bursa pe mobil
 
 
SORIN GRINDEANU:
"Exploatarea zăcământului de la Caragele ar asigura independența energetică a țării pentru doi, trei ani"
15.05.2017 - Materii Prime
A.I.

"Exploatarea zăcământului de la Caragele ar asigura independența energetică a țării pentru doi, trei ani"

Exploatarea zăcământului onshore (terestru) de gaze naturale de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare descoperit de statul român în ultimii 30 de ani, estimată la valori situate între 25 - 27 miliarde metri cubi de gaz, ar putea asigura independența energetică a României pentru o pe¬rioadă de doi, trei ani, a spus, vineri, premierul Sorin Grindeanu.

Domnia sa a declarat: "Am ținut azi (n.r. vineri) să vin și cu alți colegi din guvern la Caragele, la această nouă exploatare. Este foarte importantă, una care se va dezvolta în anii următori, undeva între 25 și 27 de miliarde de metri cubi de gaz. Este cea mai importantă descoperire din anii de după Revoluție. Dacă ar fi să discutăm doar din acest punct de vedere, ar asigura, doar ea, independența energetică a țării noastre pentru doi, trei ani".

De asemenea, Sorin Grindeanu a precizat că prin astfel de proiecte se dorește încurajarea independenței energetice a țării, exprimându-și dorința ca România să devină un centru energetic regional. Domnia sa a adăugat: "Sigur că îmi doresc să încurajăm astfel de proiecte, vorbim aici și de o companie sută la sută românească, Romgaz, nu că ar avea neapărat importanță asta, dar încurajăm astfel de acțiuni din două perspective. În primul rând pentru a asigura independența energetică a țării, un lucru extrem de important. În al doilea rând ne dorim, prin dezvoltarea altor proiecte energetice, ca România să devină un hub (n.r. centru) energetic regional".

Premierul a mai subliniat că Româ¬nia este o țară bogată din punctul de vedere al resurselor naturale, dar că, până acum, nu a știut să le valorifice în folosul cetățenilor.

Toma Petcu, ministrul Energiei: "Valoarea minimă a depozitului este de patru miliarde de dolari"

Și ministrul Energiei, Toma Petcu, a arătat că România are posibilitatea să devină un jucător important al indus¬triei gazelor, precizând că valoarea minimă estimată a depozitului, ce a trecut deja în faza de exploatare, este de patru miliarde de dolari.

Domnia sa a declarat: "Un depozit evaluat la un preț minim, undeva la patru miliarde de dolari. Este o descoperire foarte importantă, care a trecut deja în faza de exploatare și la ora actuală livrăm în sistem. Chiar azi, aproape de 100.000 de metri cubi vor fi trimiși în sistemul național de gaze. O descoperire care dă un potențial foarte mare, nu doar economiei românești, așa cum ne dorim de fiecare dată, ca prin domeniul energiei să dezvoltăm foarte mult și economia, dar, în primul rând, dă posibilitatea ca România să devină un hub pe zona gazelor, un jucător important în regiune și nu numai".

Ministrul Energiei a mai precizat că investițiile totale pentru finalizarea proiectului se situează la aproximativ 1,2 miliarde de lei. Pentru descoperirea depozitului au fost cheltuite 222 de milioane lei, investițiile prevăzute pentru acest an situându-se la circa 350 de milioane lei.

Toma Petcu a mai arătat că, pentru ca România să devină un jucător independent pe piața gazelor, proiect asumat în programul de guvernare, a cerut conducerii Romgaz mărirea capacității de depozitare, pentru a putea înmagazina mai mult și la prețuri mai mici.

Domnia sa a adăugat: "La ora actuală, sunt cuprinse în proiect sume pentru aproximativ patru noi depozite, pentru mărirea capacității. Descoperim noi rezerve cum ar fi cele de aici. Pe de altă parte, avem BRUA (n.r. gazoduct ce va lega Bulgaria, România, Ungaria și Austria), pe care-l implementăm prin Ministerul Economiei și prin Transgaz. Important este că pentru a deveni jucător trebuie să ai rezerve, depozite, să înmagazinezi la prețuri mici, fie din producția proprie, fie din producția externă, din import, sau cele din Marea Neagră".

De asemenea, Toma Petcu a mai atras atenția asupra faptului că nu a existat și nu există niciun fel de finațare europeană în vederea dezvoltării rețelelor de furnizare a gazelor în localități, subliniind că acestea s-au realizat doar acolo unde piața a cerut acest lucru, iar un distribuitor și-a asumat dezvoltarea rețelei. În rest, primăriile sărace nu pot face astfel de investiții.

Mihai Tudose, ministrul Economiei: "România va deveni exportator de gaze"

Țara noastră va deveni exportator de gaze, a declarat ministrul Economiei, Mihai Tudose, subliniind, la rândul său, că dacă România "își va juca cartea cum trebuie", va reprezenta un hub energetic important în zona Balcanilor.

"Vorbim de două componente: una de siguranță energetică națională, dacă astăzi avem producție internă care este aproape similară cantității consumate, iar cu această nouă descoperire începem să vorbim despre o supraproducție, cu ghilimele de rigoare. Am ajuns și în această situație care va avea cel puțin două efecte: începem să jucăm pe export și începe să se echilibreze piața, pentru că nu mai joacă niciun agent economic în disperare de a găsi gaze. Teoretic, este un imbold foarte bun pentru zona de competitivitate (...) Cu cât va avea mai mult (n.r. gaz) compania Romgaz în rețeaua națională, cu cât va începe să intre în magis¬tralele operate de Transgaz și ceea ce înseamnă exploatările offshore (n.r. marine), România va deveni un exportator și, dacă ne jucăm cartea cum trebuie, va deveni un hub energetic important în zona Balcanilor", a precizat ministrul Economie.

De asemenea, domnia sa și-a exprimat speranța ca prin această abundență de energie din piață, să atragă și prezența unor actori importanți din petrochimie, pentru a nu mai fi o țară care "arde gazul", atât la propriu cât și la figurat.

În iunie 2016, compania Romgaz a anunțat o descoperiere importantă de hidrocarburi în Perimetrul RG.06 Muntenia Nord-Est, situată în sectorul nord-estic al Platformei Moesice, în cadrul complexului structural Caragele, lung de circa 35 de kilometri, explorat pentru obiectivele geologice aflate la adâncimi între 1500 și 5000 de metri.

Conform companiei, testele de producție finalizate la două sonde de explorare, 55 Damianca și 77 Rosetti, au confirmat o importantă acumulare de hidrocarburi în rezervoare calcaroase Jurasice pe un interval de aproximativ 120 de metri, aflat la o adâncime de peste 4000 de metri. Rezultatele obținute în urma testelor, prefigurează producții zilnice între 1400 și 2200 boe(baril echivalent petrol)/sondă. Resursa contingentă, evaluată pe baza datelor obținute din foraje, care include geofizica ca sondă, carote mecanice și fluide extrase la teste, dar și din dimensionarea capcanei pe date seismice 3D, este estimată între 150 și 170 milioane boe.

În 2017, Romgaz intenționează să foreze șase sonde în acest zăcământ, dintre care trei sunt deja în funcțiune, investițiile ajungând la suma de 40 milioane de euro. Punerea în producție a acestui zăcământ va presupune investiții de circa 140 de milioane de euro, destinate, printre altele, și lucrărilor de foraj de sonde pentru confirmarea creșterii potențiale a volumelor disponibile în acest perimetru. Zăcământul urmează să fie pus în producție de către Romgaz în anul 2019. În același an ar urma să fie pus în funcțiune și gazoductul BRUA, se arată într-un comunicat transmis vineri de Guvern.
Grindeanu: "Legea redevențelor ar urma să fie gata în acest trimestru"

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, la Buzău, că se lucrează la Legea redevențelor și ar urma să fie gata în acest trimestru. Întrebat dacă suprataxa care există la producția internă de gaze rămâne în vigoare, el a spus că se discută în Parlament și se iau în calcul "toate taxele posibile care pot să calibreze veniturile pe care statul să le câștige din exploatarea acestor resurse naturale", conform News.ro.

Întrebat când va fi finalizată Legea redevențelor, Sorin Grindeanu a răspuns că există un grup de lucru cu reprezentanți ai minis¬terelor Energiei, Economiei și Finanțelor care se ocupă de aceas¬ta: "Se lucrează. E un grup de lucru în care mai mai multe minis¬tere lucrează - Ministerul Energiei, Economiei, Ministerul de Finanțe, bineînteles. Se lucrează, ceea ce s-a cristalizat până acum, dar nu vreau să spun mai mult, e un fel de împărțire a acestor redevențe, pe de-o parte cele onshore, adică pe pământ, și cele offshore, adică alt tip de redevență, pentru că și tipul de exploatare în largul mării e diferit de cel de pe pământ".

De asemenea, întrebat dacă este în continuare luată în calcul ideea unei taxe de 20 la sută pentru resurse exploatate în străinătate, premierul a răspuns: "Sunt diverse variante pe care le luăm în lucru, nefiind cristalizat acest punct de vedere de către ministere și de către agențiile care sunt parte a aces¬tui grup interministerial...când ajungem la o concluzie vă vom informa".

Întrebat și dacă suprataxa care există la producția internă de gaze rămâne în vigoare, Grindeanu a spus că acest lucru se dis¬cută în Parlament.

"S-a discutat și se discută și în Parlament, au fost discuții în comisiile de specialitate, nu vreau să intru peste dreptul Parlamentului de a legifera. Ce vă spuneam e că acest grup interministerial, pe lângă această împărțire a redevențelor onshore - offshore, are în calcul toate taxele posibile care pot să calibreze veniturile pe care statul să le câștige din exploatarea aces¬tor resurse naturale, dar la fel de important e să putem să ajungem la un preț competitiv odată ce sunt exploatate aces¬te viitoare zăcaminte pe care le avem, fie că vorbim de Marea Neagră, fie de cele de aici, de unde ne aflăm azi (n.r. - Buzău), să avem un preț competitiv. Vorbim de o piață liberă și vom vorbi și mai mult de o piață liberă în anii viitori", a mai declarat prim-ministrul.


inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro