Ziarul Bursa pe mobil
 
 
ANCOM:
Numărul abonaților la servicii de televiziune prin cablu în format digital a crescut cu peste 10% anul trecut
25.05.2017 - Miscellanea
Adi Iacob

Numărul abonaților la servicii de televiziune prin cablu în format digital a crescut cu peste 10% anul trecut

La sfârșitul anului 2016, în România, erau aproape 7,3 milioane de abonați la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, în creștere anuală cu 3%, conform datelor raportate de furnizori către ANCOM.

Potrivit unui comunicat de presă al ANCOM, dintre aceștia, peste 4,7 milioane sunt abonați prin rețele de cablu, 2,4 milioane sunt abonați prin rețele satelit (DTH) și 95 de mii sunt abonați prin tehnologie IP (IPTV). Numărul de abonați care recepționează servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu în format digital a crescut cu mai mult de 10% la sfârșitul anului 2016 față de 2015.

Odată cu creșterea numărului de abonați, a crescut și rata de penetrare la nivel de gospodării a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, care a depășit nivelul de 97%.

Per total abonați, 65% recepționează programele audiovizuale prin intermediul rețelelor de cablu, respectiv 33% prin rețele satelit de tip DTH, însă, în mediul urban, cei mai mulți utilizează rețelele de cablu (81%), iar în mediul rural pe cele de tip DTH (58%). Abonații prin tehnologia IP reprezentau 1,3% din total, această tehnologie fiind utilizată aproape în totalitate în mediul urban (97% dintre abonații prin IP se află în mediul urban), precizează comunicatul.

Urmând tendința ultimilor ani, numărul de abonați la serviciile de retransmisie a programelor media audiovizuale recepționate în format digital continuă să crească, ajungând la valoarea de aproximativ 4,6 milioane, reprezentând 63% din totalul abonaților, în creștere anuală cu aproape 5%.

În funcție de suportul folosit pentru recepționarea în format digital a programelor TV, la finalul anului 2016, 53% (2,4 milioane) dintre abonați utilizau rețele cu transmisie prin satelit (DTH), în timp ce 45% (2,1 milioane) utilizau rețele de cablu, iar 2% (95 mii) prin tehnologia IP (IPTV). În ultimul an, numărul de abonați la servicii furnizate prin rețele de cablu în format digital a crescut cu peste 10%, cel al abonaților prin tehnologie IP (IPTV) a crescut cu peste 14%, în timp ce numărul abonaților la servicii furnizate prin rețele satelit de tip DTH s-a menținut aproape constant, informează sursa citată.

Numărul de abonați prin rețele de cablu a înregistrat o creștere anuală de 4%, în mediul rural creșterea fiind cea mai mare, de 9%, în timp ce in mediul urban a fost de doar 3%. Astfel, rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin rețele de cablu în mediul urban a ajuns la aproape 84%, în timp ce în mediul rural a depășit 37%. Ponderea abonaților la servicii recepționate în format digital în totalul abonaților prin rețelele de cablu a ajuns la 44%, în creștere anuală cu 3 puncte procentuale.

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru anul 2016 este realizat de ANCOM, pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro