Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Incendiul de la depozitul din Dărăști a șters datele de pe site-ul Global Archive Management
31.05.2017 - Miscellanea
E.O.O.

Incendiul de la depozitul din Dărăști a șters datele de pe site-ul Global Archive Management

De cinci zile, pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență București Ilfov nu reușesc să stingă vâlvătaia care mistuie depozitul de documente de lângă comuna Dărăști, județul Ilfov. Reamintim că incendiul izbucnit vineri 26 mai, la ora 18.00, a distrus mai mult de jumătate din suprafața totală a imobilului de 1.800 de metri pătrați, aflat în proprietatea firmei Global Archive Management (GAM).

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov, căpitanul Vasile Daniel, ne-a declarat: "Incendiul nu a fost declarat stins nici până la această oră (n.r. ieri, ora 11 a.m). Există două autospeciale cu apă și spumă și o autoscară la fața locului".

Reprezentantul ISU nu a vrut să precizeze un termen pentru stingerea focului.

"Este o cantitate foarte mare de materiale care a rămas, ca urmare a arderii hârtiei și topirii stivelor metalice ș.a.m.d., dedesubt existând încă jar", a adăugat acesta. Specialiștii în astfel de intervenții nu pot declara incendiul stins, fiindcă stratul gros de materiale arse se poate reaprinde oricând de la o adiere de vânt.

În zonă nu sunt hidranți, iar militarii aduc apă din localitățile învecinate.

Inițial, în zona depozitului incendiat, au fost trimise 15 autospeciale de stingere, trei echipe de descarcerare și mai multe motopompe pentru alimentare din surse fără presiune. În prezent, autoritățile susțin că situația este sub control, la fața locului acționând pompierii și autospecialele de stingere a incendiilor. Inspectorii și pompierii afirmă că au fost salvate din flăcări doar echipamentele electronice aflate în partea din spate a imobilului.

* Speculații și coincidențe

Evenimentul din localitatea ilfoveană Dărăști a dezlănțuit un adevărat tsunami în presa centrală. În lipsa informațiilor despre documentele arhivate, jurnaliștii au speculat faptul că incendiul de la depozitul firmei Global Archive Management nu ar fi fost tocmai o întâmplare. În imobilul parțial distrus de flăcări s-ar fi aflat, pe lângă arhivele unor mari companii și bănci, toată arhiva Astra Asigurări, companie care aparținea miliardarului Dan Grigore Adamescu. Mai precis, jurnaliștii cotidianului România liberă au catalogat incendiul izbucnit la halele GMA ca "ciudat", pentru că survine în momentul în care familia miliardarului decedat se judecă cu statul român și trebuie să depună probele la ICSID - Tribunalul International de Arbitraj de la Washington.

Speculațiile presei au fost alimentate și de comunicatul transmis de KPMG Restructuring SPRL, lichidatorul judiciar al Societății de Asigurare Reasigurare Astra ( companie aflată în faliment), care susține: "Astra nu a avut și nu are încheiat un contract de prestări servicii arhivistice cu Societatea Global Archive Management (GAM). Fondul arhivistic al debitoarei (Astra - n.r.) nu se află depozitat în locația din Dărăști, județul Ilfov, și nu a fost afectată sub nicio formă de evenimentele survenite în data de 26 mai 2017".

Jurnaliștii de la România Liberă susțin, însă, că au intrat în posesia unor documente care dovedesc că directorul de vânzări al Astra ar fi dat directive precise prin care arhiva companiei trebuia predată firmei GAM, indicând și adresa exactă a depozitului din Dărăști. Dar acest lucru nu dovedește că arhiva ar fi fost plasată acolo.

Ciudată este și reacția directorului adjunct al GAM, Ștefan Ecxarcu, care a precizat că firma pe care o reprezintă "a investit 400.000 de euro într-un sistem modern de stingere a incendiilor, cu gaz inert, la două dintre depozitele companiei". Lucrările pentru asigurarea imobilului devastat de incendiul de vineri erau abia la început.

Ecxarcu a mai precizat că, în baza arhivelor electronice pe care le deține pe "servere criptate", GAM urmează să facă o analiză pentru a stabili exact ce documente au ars. Depozitul din Ilfov era asigurat, iar firmele prejudiciate vor fi despăgubite.

* Au dispărut siglele clienților de pe site

Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, firma Global Archive Management SRL este deținută de firma olandeză ROMHOLD B.V., iar printre asociați figurează doi olandezi : Van Gaalen Jan Mattijs Aart și Gijzenberg Gerrit Antoon. Ecxarcu-Harfaș Ștefan are calitatea de împuternicit al firmei și îndeplinește funcția de director general adjunct. Site-ului companiei, GAM, https://archive.ro, menționa că aceasta ar avea peste 150 de clienți, companii private și bănci.

Coincidență sau nu, imediat după izbucnirea incendiului de pe site-ul companiei Global Archive Management, de la secțiunea "Clienți" au dispărut siglele firmelor și băncilor importante ale căror documente sunt în păstrare în depozitele GAM. Este vorba despre Arabesque, Bancpost, BCR Asigurări, BRD Groupe Societe Generale, Leroy Merlin, Omniasig, Pepsico, Piraeus Bank. Până la închiderea ediției de astăzi a ziarului BURSA, reprezentanții firmei Global Archive Management SRL nu au putut fi contactați pentru a-și putea exprima un punct de vedere.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro