Ziarul Bursa pe mobil
 
 
MINISTERUL DEZVOLTĂRII REGIONALE, ADMINISTRAȚIEI PUBLICE ȘI FONDURILOR EUROPENE
Peste 20 de milioane de lei, pentru reabilitarea cetății Făgărașului
06.06.2017 - Miscellanea
Cristina Radu

Peste 20 de milioane de lei, pentru reabilitarea cetății Făgărașului

Un nou contract de finanțare cu fonduri europene a fost semnat astăzi de viceprim-ministru Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene (MDRAPFE), pentru restaurarea și valorificarea Cetății Făgărașului, conform unui comunicat de presă trimis de ministerul de resort.

Proiectul va fi implementat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), gestionat de MDRAPFE, Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Programul vizează restaurarea, consolidarea și amenajarea unor spații existente în incinta cetății.

Valoarea totală a investiției este de 21.805.731,57 de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de MDRAPFE - AM POR este de 21.369.616,594 de lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului. Durata de implementare a proiectului este de 49 de luni, potrivit sursei. După intervenția asupra obiectivului, se estimează că numărul vizitatorilor va crește de la 75.540 la 100.711.

Viceprim-ministru Sevil Shhaideh a afirmat: "Proiectul este unul foarte așteptat de autoritățile locale și de turiști, deopotrivă, întrucât Cetatea Făgărașului este una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăți feudale din Europa de Est. Prin semnarea acestui contract, se dovedește încă o dată că fondurile europene pe care România le are la dispoziție reprezintă o sursă de finanțare extrem de prețioasă pentru conservarea patrimoniului cultural și pentru valorificarea acestuia". Aceasta a adăugat că țara și-a propus să ramburseze de la Comisia Europeană 5,2 miliarde de euro până la finalul anului.

În Programul de Guvernare sunt prevăzute, prin intermediul Programului Operațional Regional, 8.25 de miliarde de euro pentru îndeplinirea unor obiective precum sprijinirea a 3.000 de IMM-uri pentru construcția, modernizarea și extinderea spațiului de producție/servicii, dotare cu instalații, echipamente, sisteme IT, utilaje, mașini. 122.000 de elevi și studenți vor beneficia de infrastructura educațională modernizată, iar peste 45 monumente istorice vor fi reabilitate.

280 de ambulatorii și 35 de unități de primiri urgențe vor fi reabilitate sau modernizate, iar 3 noi spitale regionale vor fi construite. 270.000 de persoane vor beneficia de construcția/reabilitarea/modernizarea/dotarea centrelor comunitare integrate socio-medicale. Peste 100.000 gospodării vor fi reabilitate termic. 2.100 km de drumuri județene vor fi modernizate pentru 1 milion de cetățeni, iar peste 5,76 milioane de hectare vor fi cadastrate.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro