Ziarul Bursa pe mobil
 
 
RAPORT EUROPOL:
Arestările legate de "terorismul jihadist" s-au dublat în doi ani în Uniunea Europeană
16.06.2017 - Miscellanea
Mina Irina

Arestările legate de "terorismul jihadist" s-au dublat în doi ani în Uniunea Europeană

Numărul arestărilor legate de "terorismul jihadist" aproape s-a dublat în doi ani în Uniunea Europeană (UE), a anunțat Biroul european al polițiilor Europol, transmite AFP.

În 2016, 718 persoane suspectate de infracțiuni legate de "terorismul jihadist" au fost arestate, față de 395 în 2014, potrivit raportului cu privire la terorism în UE publicat de Europol.

Cele mai multe dintre totalul de 1.002 arestări în legătură cu "activități teroriste" au avut loc în Franța (456), Marea Britanie (149) și Spania (120).

Numărul atacurilor jihadiste a scăzut de la 17 în 2015 la 13 în 2016 - dintre care șase legate de gruparea Statul Islamic.

În ansamblul Uniunii, 142 de persoane au fost ucise în atentate anul trecut, dintre care 135 în atacuri jihadiste.

"Niciodată, anterior, nevoia de împărtășire a informațiilor nu a devenit mai evidentă ca în acești ultimi doi ani", din cauza acestor atacuri teroriste jihadiste în Europa, a declarat Rob Wainwright, directorul Europol, citat într-un comunicat.

Cele 142 de atacuri - inclusiv cele care au eșuat sau au fost dejucate - au fost semnalate de opt state membre UE, dintre care peste jumătate (78) de Marea Britanie, 23 de Franța, 17 de Italia și 10 de Spania.

Marea Britanie a fost însângerată recent de atentatul de la Londra, soldat cu opt morți, pe 3 iunie, dar și de atentatul sinucigaș de pe 22 mai de la Manchester, soldat cu 22 de morți, la ieșirea de la un concert al vedetei americane pop Ariana Grande.

"Victimele erau de numeroase naționalități" pe London Bridge și în cartierul Borough Market, a subliniat comisarul european însărcinat cu Securitatea Julian King, citat în comunicat.

"Teroriștii nu respectă și nu recunosc frontierele", a adăugat el. "În voința noastră de a lupta împotriva lor, este necesar să ne reiterăm hotărârea de a coopera prin împărtășirea informațiilor și expertizei".

Femeile și tinerii adulți, uneori inclusiv copii, joacă un "rol operațional tot mai important în realizarea activităților teroriste în mod independent în UE", remarcă Europol.

Aproape o treime dintre persoanele arestate aveau vârsta de până în 25 de ani, iar una din patru persoane arestate (26%) era o femeie, față de 18% în 2015.

Explozivi au fost utilizați în 40% din atacuri.

Cu toate acestea, precizează Europol, un număr mare de atentate nu a avut legătură cu jihadismul: "Majoritatea atacurilor (99) în care o filiație teroristă a putut să fie identificată erau comise de extremiști naționaliști și separatiști".

Grupări disidente republicane din Irlanda de Nord au fost implicate în 76 dintre aceste atacuri, raportează Europol.

În plus, numărul atacurilor comise de extremiști violenți de stânga este în creștere începând din 2014, cu un total de 27 anul trecut, dintre care 16 în Italia, potrivit raportului.

Centrul european de luptă împotriva terorismului al Europol și-a oferit sprijinul în 127 de anchete efectuate în cadrul luptei împotriva terorismului în 2016, "ceea ce oferă un indiciu clar al creșterii activității jihadiste", subliniază Biroul european al polițiilor, conform sursei citate.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro