Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu țările de pe continentul american, prioritate în strategia CCIB
19.06.2017 - Miscellanea
A.I.

Dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu țările de pe continentul american, prioritate în strategia CCIBProf. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), a avut o înâlnire cu E.S. Eduardo Augusto Ibiapina de Seixas, ambasadorul Republicii Federative Brazilia în țara noastră, care a fost însoțit de Felipe Alexandre Gomes Sequeiros, secretar III în cadrul Ambasadei, precizează un comunicat de presă al CCIB.

La întrevedere a participat, de asemenea, prof. dr. Ion Hohan, președintele Secțiunii Servicii a CCIB, vicepreședinte ale Camerei bucureștene.

În deschiderea întâlnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre sistemul cameral românesc, despre activitatea CCIB, organizație reprezentativă pentru mediul de afaceri al capitalei, cu deschidere și recunoaștere internațională, precum și despre strategia de relații externe a Camerei bucureștene. În acest context, președintele CCIB a subliniat că dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu țările de pe continentul american constituie o prioritate în strategia CCIB.

În ceea ce privește impulsionarea cooperării româno-braziliene, în opinia președintelui CCIB, organizarea, împreună cu Ambasada, a unei "Zile a oportunităților de afaceri" va asigura o promovare eficientă a domeniilor-cheie ale economiei braziliene și a cadrului legal aplicabil comunității de afaceri și investitorilor și va permite identificarea unor companii românești interesate de această piață, companii care ulterior să ia parte la o misiune economică organizată de Camera bucureșteană în Brazilia, spre finalul acestui an.

De asemenea, președintele CCIB a punctat necesitatea unei bune colaborări cu organizațiile similare din țara sud-americană, idee pe deplin împărtășită și de E.S. Eduardo Augusto Ibiapina de Seixas. Mai mult, având în vedere distanța mare dintre cele două țări, existența a 27 unități federative cu un grad ridicat de independență în cadrul Federației Braziliene, precum și diferențele culturale și lingvistice, ambasadorul Braziliei în România consideră că deși dezvoltarea cooperării bilaterale nu este ușoară, primul și cel mai important pas îl constituie cultivarea unor relații strânse cu camerele de comerț din state braziliene cu potențial economic important cum ar fi São Paulo, Rio de Janeiro, Minas Gerais, pentru ca, în funcție de particularitățile celor două piețe, să fie alese cele mai bune modalități de valorificare a oportunităților de afaceri, investiționale și de cooperare, transmite comunicatul.

E.S. Eduardo Augusto Ibiapina de Seixas a apreciat propunerile președintelui Camerei bucureștene și l-a asigurat de întreaga deschidere în proiectele ce vizează majorarea schimburilor comerciale bilaterale, punctând totodată avantajele ce decurg din apartenența țării sale la Piața Comună a Sudului (MERCOSUR) în perspectiva finalizării negocierilor pentru încheierea unui acord de asociere, incluzând dialogul politic, cooperarea și liber schimbul între această organizție internațională și UE.

În 2016 valoarea schimburilor comerciale româno-braziliene s-a cifrat la 504 milioane de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 6 ani, din care exportul românesc a fost de 219 milioane de dolari, iar cel brazilian de 285 milioane de dolari. În primele 4 luni ale anului 2017, se constată o tendință de creștere a schimburilor comerciale bilaterale, comparativ cu perioada similară din 2016 (+33,2%, respectiv 155,7 milioane de dolari), din care exportul s-a majorat cu 29,6%, ajungând la 70,6 milioane de dolari, iar importul cu 36,2%, atingând 85,1 milioane de dolari.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro