Ziarul Bursa pe mobil
 
 
SIBEX
"19 ani, 11 luni și 6 zile"
19.06.2017 - Piaţa de Capital
DECEBAL N. TODĂRIȚĂ

19 ani, 11 luni și 6 zile. Sună a nume de film. De altfel, e inspirat dintr-unul, al cărui titlu ne-am permis să-l parafrazăm (4 luni, 3 săptămâni și 2 zile - Cristian Mungiu). Așadar, ce înseamnă acest titlu? Nimic mai simplu: este povestea pieței de instrumente financiare derivate din România. Începută la Bursa din Sibiu în data de 11 iulie 1997, când aceasta a devenit prima bursă la termen din România, schimbându-și obiectul de activitate dintr-o bursă de mărfuri (înființată în decembrie 1994), într-o bursă futures. Un domeniu de o noutate absolută în peisajul pieței de capital autohtone. Istoria acestor ani este greu de povestit doar în câteva rânduri. E o poveste care trece de la romantismul tranzacțiilor prin strigare în ring, la platforme de tranzacționare online, trece prin produse lansate în premieră, prin hățișuri legislative, suișuri și coborâșuri. Și mai este ceva. O poveste despre oameni. Oameni care au adus "viitorul" în piața de capital din Româ¬nia. De la fondatorul bursei, Teodor Ancuța, continuând cu mentorul care a adus know-how-ul derivatelor pe model american, Thomas Curtean, și cu toți ceilalți din echipă, entuziaști și tineri, care au făcut dintr-un vis o realitate funcțională. Lista e prea lungă pentru a o reda aici. Dar fiecare dintre cei implicați a contribuit la "producția" acestui film: peste 70.000 de contracte futures în primul an de existență. Apoi, creștere treptată, până la apogeul din anii 2006-2011, când statistica ne arată cifre de ordinul milioanelor de contracte (4,3 milioane în 2006). Dar un film bun e făcut de regizori și actori. Iar schimbarea de distribuție a micșorat rapid audiențele. Din 2012. Epigoni. O altă poveste, cu altfel de oameni. Se vor recunoaște printre rânduri. Spațiul din ziar e prețios. Epigonii nu merită mai multe idei.

Și iată-ne aici. În prezent. 16 iunie 2017. Ultima zi de tranzacționare pe piața Sibex. Cu 205 poziții futures închise pe Dow Jones și un preț de cotare de 21.371 de puncte. Și atât. Bursa sibiană fuzionează prin absorbție cu BVB. Rămâne speranța că, acolo, va renaște o piață de instrumente financiare derivate funcțională. Fără epigoni. Cu o distribuție corectă.

"19 ani, 11 luni și 6 zile". Un film care a început ca unul romantic, a devenit pe parcurs unul de acțiune și apoi s-a transformat într-o dramă. Din păcate fără happy-end.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro