Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Bursa din Hong Kong pregătește o platformă pentru companiile din "noua economie"
19.06.2017 - Piaţa de Capital
A.V.

Bursa din Hong Kong (Hong Kong Exchanges & Clearing - HKEX) a dezvăluit, vineri, mult așteptatul plan de creare a unei noi platforme, începând de anul viitor, destinată companiilor din "noua economie", adică din sectoare precum internetul și biotehnologia, anunță presa internațională.

Conform planului, companiile acceptate la listare (IPO) vor fi start-up-uri și firme tehnologice cu o structură duală de listare. Noua platformă nu va accepta companii tradiționale sau care activează "în economia veche". Astfel, aceasta va fi prima piață din lume care restricționează tipurile de companii acceptate la listare.

Piața din Hong Kong are o platformă principală, care are ca cerință, pentru acceptarea la listare a companiei, realizarea unui profit combinat de 50 de milioane de dolari HK (6,42 milioane de dolari SUA) în cei trei ani anteriori listării. O a doua platformă, Growth Enterprise Market (GEM), nu solicită realizarea de profit, însă companiile care vor să se listeze trebuie să aibă un cash flow anual de 20 de milioane de dolari HK. Pe niciuna dintre aceste platforme nu sunt listate multe companii tehnologice.

Anul trecut, ofertele publice inițiale lansate la Bursa din Hong Kong au atras 19,4 miliarde de dolari HK, iar 69% din această sumă a fost generată de societăți financiare și numai 3% de cele tehnologice. Acesta din urmă procent este cu mult sub cel consemnat la New York Stock Exchange, Nasdaq și ChiNext (Shenzhen).

În capitalizarea totală de piață a companiilor listate la Hong Kong, societățile financiare și cele imobiliare reprezintă 44%, iar cele din "economia nouă" - numai 3%, față de 59% la Nasdaq și 44% la NYSE.

Noul plan îi va permite HKEX să creeze o platformă pentru listări secundare pentru companii chineze precum "Alibaba Group" și "Baidu", care au ales piața americană datorită cerințelor flexibile privind guvernanța corporativă.

HKEX a informat că noua platformă este necesară pentru diversificarea sectoarelor economice tradiționale, precum cel financiar și cel imobiliar, și a avertizat că bursa riscă să stagneze dacă nu își creștea expunerea pe sectoare noi, cu creșteri ridicate.

"Deschiderea pieței noastre către listările secundare ale companiilor chineze reprezintă o mare parte din planul nostru", a declarat Charles Li, directorul executiv al HKEX, adăugând: "Nu există niciun motiv pentru care Hong Kong-ul să nu poată să devină o piață pentru listări secundare pentru companiile americane majore".

Potrivit conducerii HKEX, companiile din "noua economie", care sunt deja listate în SUA sau pe alte piețe, vor lua în considerare o listare secundară la Hong Kong.

La noua platformă va exista un segment "pro", destintat start-up- urilor ale căror înregistrări financiare vor fi publice doar pentru investitorii profesioniști, și un segment "premium" pentru companiile cunoscute, accesibile tuturor investitorilor, potrivit HKEX.

Piața din Hong Kong și-a propus ca platforma sa de bază să-și majoreze capitalizarea de piață minimă de la 200 de milioan dolari HK la 500 de milioane. În cazul GEM, capitalizarea de piață a firmelor va fi crescută de la 100 de milioane de dolari HK la 150 de milioane.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro