Ziarul Bursa pe mobil
 
 
REGRETE LA ÎNCHIDEREA SIBEX
Teodor Ancuța: "Simt ce simte un părinte când îi moare un copil"
19.06.2017 - Piaţa de Capital
ADINA ARDELEANU

Teodor Ancuța: "Simt ce simte  un părinte când îi moare un copil"

Piața derivatelor și piața reglementată de la Sibiu se închid, de astăzi, Sibex, fiind în proces de fuziune cu Bursa de Valori București.

Teodor Ancuța, fondator al pieței de la Sibiu și fost președinte al SIBEX, ne-a spus că, în acest moment, simte ce simte un părinte când îi moare un copil.

Conform proiectului de fuziune între cele două burse, valoarea de piață pentru Sibex este de 0,43 lei/acțiune, iar pentru BVB, de 35,7 lei, astfel că raportul de schimb este de 83 la 1.

Teodor Ancuța consideră că fuziunea putea fi făcută în condiții mult mai bune, în 2009-2010.

Domnia sa ne-a declarat: "Problemele au început în 2011, când la conducere a venit Cristian Sima.

Eu stabilisem să îl aducem la conducere pe Patrick Young, un specialist cu 20 de ani de experiență pe Bursa de la Londra.

Atunci, erau 12 milioane de euro în conturi.

Sima mi-a propus să iau eu un milion de euro pe casa în care funcționa Bursa și pe acțiuni, dar am refuzat și mă bucur că nu am trădat acționarii Sibex.

Sima a reușit, atunci, cu ajutorul SIF-urilor, nu gratuit, desigur, să mă schimbe de la conducere.

Ulterior, s-au întrerupt proiectele mele. Voiam să aduc în acționariat Bursa din Dubai, cu un pachet de 5%, Bursa din Varșovia era deja în acționariat, piața mergea bine.

Venirea lui Sima a distrus bursa. Conducerile ulterioare au mâncat 7 milioane de euro".

Teodor Ancuța amintește că Sibex a fost o realizare de la zero și că a fost prima bursă autorizată de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare.

Domnul Ancuța prevedea moartea Sibex, într-un interviu acordat ziarului BURSA, în iunie 2013. Domnia sa spunea, atunci, că "trebuie convocate AGA la toate cele 3 societăți din Grupul Sibex pentru desființarea lor, returnarea capitalului social de la Depozitar și Casă către Sibex, desființarea lor și restituirea banilor care mai sunt către acționari".

Sibex a înregistrat pierderi începând cu 2011, după profituri în 2009 și 2010.

"În loc să realizeze fuziunea imediat, au așteptat să piardă 7 milioane de euro", a precizat Teodor Ancuța, adăugând: "Numai Depozitarul Sibex avea 4 milioane de euro, Casa de Compensație avea 3,5 milioane de euro. Au ros un milion de euro/an. De la 43 de societăți de brokeraj au scăzut la 5, într-un an, apoi au coborât la 3".

Potrivit fostul președinte al Sibex, în 2009, rata de schimb, în cazul unei fuziuni este de 6 titluri Sibex la una BVB.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro