Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Mircea Ursache, ASF: "Suntem la același nivel de reglementare ca oricare alt stat din UE"
20.06.2017 - Piaţa de Capital
A.I.

Mircea Ursache, ASF: "Suntem la același nivel de reglementare ca oricare alt stat din UE"

Piața de capital din România se găsește la același nivel de reglementare ca oricare alt stat membru al Uniunii Europene, a declarat, ieri, Mircea Ursache, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul unei conferințe referitoare la MiFID II (Directiva pentru Piețele de Instrumente Financiare II).

"Parcurgem, de vreo patru ani, mutații serioase sub aspect legislativ, apariția a trei legi noi, aproape douăsprezece regulamente, anularea a aproape 40 de dispuneri de măsuri", a spus vicepreședintele ASF, adăugând: "Toate acestea au creat o dinamică din punct de vedere legislativ, astfel încât, astăzi, eu cred că, în piața de capital românească, putem discuta de același nivel de reglemetare ca în oricare alt stat al Uniunii Europene".

De asemenea, Mircea Ursache și-a manifestat speranța ca proiectul de lege privind implementarea directivei europene MiFID II să fie parcurs în sesiunea parlamentară din toamnă. Domnul Ursache a declarat: "Eu nutresc speranța că, indiferent care va fi problematica politică, vom reuși în Parlament, în sesiunea din toamnă, să parcurgem acest act normativ important, astfel încât, intrarea în vigoare a prezentului proiect de lege să se facă în sesiunea parlamentară din toamnă".

Referitor la aplicarea prevederilor MiFID II în România, vicepreședintele ASF a menționat că instituția pe care o reprezintă a elaborat proiectul de lege referitor la piețele de instrumente financiare, ce a fost supus procesului de avizare interministerială și consultării publice de către Ministerul Finanțelor Publice. În acest moment, ASF analizează propunerile primite, proiectul parcurgând toate etapele necesare adoptării.

Mircea Ursache a explicat că MiFID I nu a putut să țină pasul cu dezvoltarea tranzacționării în general, cu tehnologia, cu creșterea inovației produselor financiare, astfel încât, și pe fondul parcurgerii crizei financiare, a fost necesară apariția noii directive MiFID II și a regulamentului MiFIR (Regulamentul privind Piețele de Instrumente Financiare).

De asemenea, vicepreședinetele ASF a arătat că principala problemă este legată de protecția consumatorilor, necesitând cerințe mai stricte privind administrarea portofoliilor.

Directiva MiFID II ar trebui să intre în vigoare începând cu ianuarie 2018.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro