Ziarul Bursa pe mobil
 
 
PSD ȘI ALDE I-AU RETRAS SPRIJINUL POLITIC PREMIERULUI GRINDEANU
Dragnea: "Toți miniștrii PSD și-au depus demisiile; alături de ALDE vom forma un nou Guvern" / Grindeanu: "Nu îmi dau demisia"
14.06.2017 - Politică
Mina Irina

Dragnea: "Toți miniștrii PSD și-au depus demisiile; alături de ALDE vom forma un nou Guvern" / Grindeanu: "Nu îmi dau demisia"

* ACTUALIZARE 24:00 Sorin Grindeanu: "Acum, PSD dă decizia (de numire a premierului, n.r.) lui Iohannis. Eu nu vreau să se întâmple asta. Eu nu vreau să am semne de întrebare dacă va fi sau nu premier de la PSD. Eu nu vreau să risc. (...) Am demisia scrisă, o înaintez când se anunță noul premier de la PSD".

----------

* ACTUALIZARE 23:58 Sorin Grindeanu: "Nu mă simt folosit de Liviu Dragnea. Am încercat în aceste șase luni să fac ce pot mai bine. Dar se pare că soarta noastră fusese scrisă în urmă cu șase luni. (...) Sunt anumite lucruri pe care nu le-aș mai face".

----------

* ACTUALIZARE 23:55 Sorin Grindeanu: Da, aș mai accepta funcția de premier.(...) Da, am făcut erori, nu e un Guvern perfect, dar am încercat cu deschidere să fac bine. E o poziție onorantă. Dar aș accepta în cu totul alte condiții. De exemplu, toată echipa a fost nominalizată și făcută de domnul Dragnea. N-aș mai accepta așa ceva".

---------

* ACTUALIZARE 23:53 Sorin Grindeanu: "Mi s-a propus funcția de vicepremier în schimbul demisiei"

---------

* ACTUALIZARE 23:50 Sorin Grindeanu: "Aș fi făcut câteva schimbări (în Cabinet, n.r.), dar în niciun caz nu aș fi făcut lucrurile în forma desfășurată în ultimele săptămâni. Aș fi avut discuții cu cei vizați și-i anunțam eu. Știți de ce? Toată această presiune pe care au creat-o, punând-o pe umerii miniștrilor, a dus întreaga structura administrativă la un anumit blocaj administrativ. De aceea deciziile nu se fac la TV. Decizia se ia și o anunți".

----------

* ACTUALIZARE 23:47 Sorin Grindeanu: "Nu am știut că punem guvern din șase în șase luni. Probabil că doamna Lia Olguța Vasilescu avea informațiile și știa că după cinci luni va veni un raport de evaluare făcut de domnul Vâlcov.

---------

* ACTUALIZARE 23:45 Sorin Grindeanu: "Nu văd motivele statutare să fiu exclus. Dincolo de deciziile a 60 de oameni există un statut după care ne ghidăm. Articolul 20 al statului spune că «validarea premierului se face în Congres»".

---------

* ACTUALIZARE 23:44 Sorin Grindeanu: "Nu am primit nici o demisie până acum. O să iau deciziile mâine. Acum nu există nimic oficial".

----------

* ACTUALIZARE 23:41 Sorin Grindeanu: "Voi rămâne premier până când Iohannis va desemna un alt candidat din partea PSD. Eu vreau ca PSD să rămână la guvernare".

----------

* ACTUALIZARE 23:40 Sorin Grindeanu: "Mai cred că azi PNL, USR, președintele Iohannis sunt foarte invidioși pe serviciul făcut de PSD lor, pe modul în care CEx al PSD a făcut un cadou PNL, USR și președintelui Iohannis. S-a inventat o opoziție la guvern în interiorul PSD.(...) Voi rămâne în PSD. Sunt membru de 21 de ani. Forța PSD nu e dată de CEx și de 60 de oameni".

----------

* ACTUALIZARE 23:37 Sorin Grindeanu: "Promovarea procesului de extindere a țărilor din Balcanii de Vest e trecută tot la nerealizare, în condițiile în care acum câteva zile m-am întors din Croația. În concluzie: a trebuit să se dea motivul să se arate că acest guvern nu și-a făcut treaba și trebuie să plece acasă. Sincer, e păcat pentru membrii PSD și pentru români. Cred că merităm mai mult respect".

----------

* ACTUALIZARE 23:36 Sorin Grindeanu: "La fiscalite-buget, 18 măsuri neîndeplinite au termen în 2018, alte cinci măsuri nu au termene. Toate au fost trecute la nerealizările lui Grindeanu și Viorel Ștefan. La educație mi se reproșează că nu am făcut programe de dezvoltare a tuturor copiilor de la naștere până la majorat. La politică externă, printre nerealizări e trecută dezvoltarea relațiilor cu Rusia. Îmi asum".

----------

* ACTUALIZARE 23:34 Sorin Grindeanu: "Revin la acel ceaslov prezentat de Vâlcov: rar mi-a fost dat să văd așa ceva. Iată câteva exemple: la nerealizări sunt incluse două măsuri la care însuși Dragnea a anunțat că se renunță: TVA zero la locuințe și la publicitate. Chiar nu am răspuns la așa ceva".

----------

* ACTUALIZARE 23:32 Sorin Grindeanu: "Am tot auzit pe surse de o evaluare a guvernului, a miniștrilor și a mea. Am participat la întâlniri cu președintele partidului, cu colegi. Eu, ca premier, am văzut pentru prima dată această evaluare în această seară. Dacă vi se pare că e o metodă corectă - mie nu. Cred că această evaluare trebuia să fie făcută prin dialog cu mine, ca premier, și cu fiecare ministru, ca să fie una reală. Marea majoritate a miniștrilor nu au participat la întâlniri de acest tip și pentru ei a fost o premieră făcută de domnul Darius Vâlcov, care, din câte știu, nu mai e membru PSD. Această comisie celebră din partid care analizează activitatea guvernului - nu am aflat nici azi cine mai e în ea în afară de Vâlcov. Nu știe nimeni din cine e formată. Cred că ce s-a întâmplat azi de fapt era o justificare pentru a mi se spune «trebuie să pleci, să-ți dai demisia»".

----------

* ACTUALIZARE 23:28 Sorin Grindeanu: "Pe 19 mai, acum o luna, domnul Dragnea spunea așa: «Mă mulțumesc toate ministerele ca cetățean și președinte de partid». Repet: acum o lună. Ce s-a schimbat între timp? Chiar nu am reușit să aflu în ședința CEx. Nu mi-am dorit deloc să ajungem la acest moment foarte greu pentru PSD și România. Înainte de ședință am încercat să înțeleg de ce există această furie de a schimba propriul guvern după doar șase luni, un guvern care a performat și are rezultate. Am vrut să înțeleg de ce timp de o lună domnul Dragnea și alții au vorbit desre remanieri, analize și demisii. Mi-e foarte greu să înțeleg de unde aceste lucruri. De ce trebuie să pui presiune pe proprii tăi miniștri, puși de tine acolo? Nu am găsit un răspuns, decât unul singur, poate: dorința unui singur om de a avea toată puterea".

-----------

* ACTUALIZARE 23:25 Sorin Grindeanu: "Revin la celebrele măsuri din programul de guvernare. Am văzut vreo 390 de măsuri care trebuiau făcute în primul semestru al anului. Dar totodată sunt de vină că nu sunt îndeplinite măsuri cu termen de finalizare 2018. Vă rog să studiați. Vă citesc o măsură care, în analiza domnului Vâlcov, e nerealizată: dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă. Eu știu că suntem încă țară membră UE și trebuie să respectăm sancțiunile UE. Poate că domnul Vaclov și ceilalți știu altceva. Și de-asta trebuie să plec, probabil".

-----------

* ACTUALIZARE 23:20 Sorin Grindeanu: "I-am propus președintelui Dragnea să ne asumăm amândoi responsabilitatea și să ne dăm demisiile. Nu am văzut ce s-a întâmplat, sau poate mi-a scăpat în declarațiile de după".

-----------

* ACTUALIZARE 23:19 Sorin Grindeanu: "Nu mă agăț de scaunul de premier, sper ca această criză să se încheie cât mai rapid".

------------

* ACTUALIZARE 23:17 Sorin Grindeanu: "Mi s-a propus șefia mai multor instituții ale statului doar ca să demisionez.(...) Nu îmi dau demisia. Acest Guvern este al României, nu al Comitetului Executiv. Îmi dau demisia doar după ce Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. Lucrul acesta l-am anunțat în Comitetul Executiv".

------------

* ACTUALIZARE 23:11 Sorin Grindeanu: "Le mulțumesc românilor pentru susținere.(...) Sunt în acest partid de 21 de ani. Colegii mei care mă cunosc foarte bine știu că de multe ori le spuneam că PSD nu este partidul nimănui, nici al lui Dragnea, al lui Stănescu, Bădălău și alții. Forța acestui partid a stat și stă în sutele de mii de membri care ne-au dus spre victorie".

-----------

* ACTUALIZARE 23:11 Sorin Grindeanu: "Le mulțumesc românilor pentru susținere".

----------

* ACTUALIZARE 23:00 Dragnea: "Grindeanu nu a fost exclus din partid. Eu și mai mulți colegi i-am făcut mai multe propuneri. Prima a fost ca împreună să stabilim care sunt cele mai bune măsuri și calea de urmat, fără să plecăm de la început de la ideea că nu va mai fi premier, noi având de gând ca, în partea a doua a ședinței Comitetului Executiv, să începem să reconstruim. N-am mai avut cu cine".

---------

* ACTUALIZARE 22:58 Dragnea: "Nu am spus că Sorin Grindeanu va fi exclus din partid. Au fost propuneri azi în acest sens, dar am solicitat să nu fim de acord cu așa ceva. Un premier e legitim cât timp are sprijiul politic al formațiunii care l-a votat. PSD și ALDE i-au retras, la acest moment, sprijinul politic lui Grindeanu".

----------

* ACTUALIZARE 22:52 Dragnea: "Am redactat o adresa oficială către președintele României. Îl vom informa oficial despre deciziile luate și propunerile ulterioare".

----------

* ACTUALIZARE 22:50 Dragnea: "Refuzul demisiei, o abordare necinstită din partea lui Sorin Grindeanu"

----------

* ACTUALIZARE 22:47 Dragnea: "Mâine, la Comitetul Executiv, vom discuta o propunere de nou premier. Sper ca Sorin Grindeanu să nu se agațe de funcție, nu sunt sigur că el va demisiona. Grindeanu mi-a cerut demisia, pentru că am numit miniștrii".

---------

* ACTUALIZARE 22:42 Dragnea: "Nu mai putem vorbi în acest moment de un Guvern, deoarece toți miniștrii și-au dat demisia. Sper ca Grindeanu să ia act de deciziile adoptate de forurile statutare care i-au dat această funcție politică".

---------

* ACTUALIZARE 22:38 Tăriceanu: "Aștept un gest de onoare din partea lui Grindeanu. Fără sprijin, Guvernul nu poate funcționa. (...) Nu se poate în felul ăsta. Cel care-și asumă rolul de premier trebuie să aibă anvergura necesară".

----------

* ACTUALIZARE 22:31 Dragnea: "Am decis să spunem adevărul, oricât ar fi de crud. Un procent foarte mare de măsuri din program nu sunt puse în practică".

----------

* ACTUALIZARE 22:29 Tăriceanu: "Actualul Guvern a avut o performanță slabă".

-----------

* ACTUALIZARE 22:25 Dragnea: "Am luat act de anunțul prim-ministrului că își va da demisia. Toți membrii PSD din Guvern și-au depus demisiile. Alături de ALDE vom forma un nou Guvern".

-----------

* ACTUALIZARE 22:22 Dragnea: "Premierul nici măcar nu a așteptat votul din Comitetul Executiv. Nu căutam neapărat demisia sau demiterea premierului".

-----------

* ACTUALIZARE 22:17 Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu fac declarații, după ședința coaliției de guvernare PSD-ALDE

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 22:12 Protest de susținere pentru premierul Sorin Grindeanu în Piața Victoriei

Un număr de 50 de oameni protestează, în această seară, în Piața Victoriei, pentru susținerea premierului Sorin Grindeanu.

Protestatarii au început să se strângă în fața Guvernului, începând cu ora 19.00, relatează News.ro. Ei au afișat pancarte cu "#rezist #insist", "PSD, ciuma roșie" și au păpuși îmbrăcate în zeghe cu fețele lui Ion Iliescu, Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu și Liviu Dragnea.

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 22:03 Surse: Dragnea i-a propus lui Sorin Grindeanu șefia ASF sau pe cea a Curții de Conturi în schimbul demisiei

Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a propus lui Sorin Grindeanu să demisioneze din funcția de prim-ministru, urmând să primească în schimb funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), vacantă în momentul de față, au declarat pentru News.ro surse participante la ședința Comitetului Executiv Național.

Sorin Grindeanu a refuzat oferta lui Liviu Dragnea, situație în care liderul PSD i-a promis postul de președinte al Curții de Conturi, după ce Nicolae Văcăroiu își va încheia mandatul, sau chiar menținerea în Guvern ca vicepremier.

Și aceste propuneri au fost refuzate de către premier. Mai mult, acesta i-a spus lui Dragnea că va renunța la postul de premier doar dacă Liviu Dragnea convoacă un Congres extraordinar al partidului, iar președintele Iohannis oferă garanții că viitorul premier va fi desemnat tot din rândurile PSD.

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 21:48

Comitetul Executiv al PSD a decis, astăzi, după cinci ore și jumătate de dezbateri, să retragă sprijinul politic al partidului pentru guvernul Grindeanu, cu 68 de voturi favorabile, informează News.ro.

Votul pentru retragerea sprijinului politic a fost unanim. Totodată, s-a decis ca cei care refuză să plece din Guvern să fie excluși din partid, mai anunță sursa citată.

(S.A.)

------------

* ACTUALIZARE 21:13 Surse: Grindeanu i-a cerut demisia lui Dragnea și a spus că demisionează doar dacă Iohannis anunță că numește premier tot de la PSD

Premierul Sorin Grindeanu i-a cerut demisia liderului PSD, Liviu Dragnea, și a spus că el demisionează din fruntea Guvernului doar dacă președintele Klaus Iohannis anunță că desemnează un premier tot de la PSD, au declarat pentru News.ro surse din partid.

Conform surselor citate, Grindeanu i-a cerut demisia lui Dragnea, spunându-i liderului PSD că el a numit miniștrii și, prin urmare, eșecul miniștrilor este și eșecul lui.

Sorin Grindeanu a mai spus în ședința Comitetului Executiv că va demisiona de la conducerea Executivului doar dacă șeful statului anunță că desemnează un premier tot de la PSD, pentru că nu vrea să cedeze guvernarea opoziției.

La această oră, premierul a ajuns la Guvern, unde urmează să facă declarații în această seară.

(S.A.)

------------

* ACTUALIZARE 21:01 Sorin Grindeanu a plecat de la ședința conducerii PSD

Premierul Sorin Grindeanu a plecat de la ședința Comitetului Executiv al PSD în jurul orei 20.50, transmit televiziunile de știri.

Sorin Grindeanu s-a limitat să spună că "nu a fost niciun vot" în ședința Comitetului Executiv și că va face declarații la Palatul Victoria.

"Mă duc la Guvern, aștept decizia partidului", a spus Sorin Grindeanu, la ieșirea de la ședința conducerii partidului.

(S.A.)

------------

* ACTUALIZARE 20:55 PSD îi reproșează lui Grindeanu neînțelegerea programului de guvernare și lipsa măsurilor "revoluționare"

Evaluarea Guvernului Grindeanu, prezentată astăzi în ședința Comitetului Executiv (Cex), arată că au fost îndeplinite doar 50 de măsuri, dintr-un total de aproape 400, concluziile raportului indicând că Executivul nu a înțeles "viziunea" programului de guvernare, nu a strâns sprijin popular, nu a comunicat suficient și, printre altele, nu a venit cu un program de sărbătorire a Marii Uniri în 2018, scrie News.ro.

Portivit raportului de evaluare, printre neîmplinirile imputate Guvernului se numără realizarea codului economic, reducerea TVA de la 20% la 18%, maximum 50 de taxe, informatizarea și interoperabilitatea instituțiilor care percep taxe, îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru angajații statului, credite fără dobândă pentru tineri, impozite 0% pentru venituri mai mici de 2.000 de lei pe lună pentru salariați, redevențe, impozit pe venit de 10%, reducerea contribuțiilor, plan de raționalizare a cheltuielilor publice, lista neagră a firmelor care nu respectă contractele cu statul, transferul ELCEN în patrimoniul Capitalei.

Unele dintre aceste măsuri aveau termen de implementare ianuarie 2018, precum reducerea TVA de la 20%, la 18%, notează agenția citată.

Concluziile raportului arată deficiențe în mai multe capitole, precum lipsa coordonării între ministere / ministere-prim-ministru, neînțelegerea viziunii programului, ritm de implementare precar a măsurilor prezentate în programul de guvernare, lipsa unui control strict, zilnic, al implementării măsurilor din partea persoanei desemnate de către coaliție să conducă echipa ministerală, nereușită în asigurarea suportului din partea aparatului de specialitate pentru adoptarea unor măsuri noi / revoluționare, abandonarea în totalitate a aplicării principalelor măsuri de reformă, întârzieri majore în implementarea calendarului de investiții, adoptarea unor măsuri contrare celor din programul de guvernare, senzația de abandonare a luptei cu marea evaziune, comunicarea incompletă a motivelor pentru care s-au luat unele măsuri, dar și a țintelor urmărite, inexistența unei strategii de dezvoltare a principalelor sectoare / motoare economice, opacitatea în derularea actului guvernamental, neprezentarea la timp a unui program vizând sărbătorirea Marii Uniri, incapacitatea atragerii suportului societății pentru sprijinirea proiectelor majore ale coaliției, neprezentarea publică a situației existente la preluarea mandatului, potrivit sursei citate.

(S.A.)

------------

* ACTUALIZARE 19:59 USR: Dragnea pedepsește Guvernul Grindeanu pentru eșecul planului de subminare a Justiției

Președintele PSD, Liviu Dragnea, folosește programul de guvernare pe post de paravan în fața românilor pentru a justifica demiterea premierului Sorin Grindeanu și a ministrului Tudorel Toader care nu au dat curs planurilor sale de subminare a Justiției din țara noastră, susține Uniunea Salvați România (USR), într-un comunicat trimis Redacției.

Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR, a declarat: "Domnul Liviu Dragnea înțelege prin guvernarea României lupta împotriva Justiției, iar oricine din Guvern se opune acestei ideii de a albi activitatea liderului PSD în raport cu justiția are de suferit. După fostul ministru al Justiției, întregul Guvern este tras la răspundere. De altfel, un Guvern incompetent și nociv pentru Români chiar în propria evaluare a PSD. Doar trei membri din acest Guvern, întâmplător chiar oamenii de casă ai domnului Dragnea, au fost socotiți satisfăcători. Această luptă din cadrul majorității este o luptă toxică pentru România și ne arată că avem de ales între o persoană condamnată penal și un Guvern incompetent".

USR anunță că nu va susține Guvernul Grindeanu în cazul unei eventuale moțiuni de cenzură, deoarece consideră că este "un guvern toxic" pentru țara noastră.

În conferința săptămânală de presă, Dan Barna a afirmat: "A apărut pe surse informația că USR ar susține Guvernul Grindeanu în situația unei eventuale moțiuni de cenzură pe care PSD ar face-o. Este o știre complet falsă. În niciun caz Uniunea Salvați România nu va susține un guvern despre care am spus în întreaga perioadă că este un guvern incompetent și un guvern toxic pentru România. Asta ca să fie o dezmințire oficială a acelei știri care înțeleg că circulă în spațiul virtual".

Partidul Uniunea Salvați România atrage atenția că în spatele scandalului iscat de conflictul între Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu se ascunde, de fapt, realitatea că până în prezent coaliția PSD - ALDE nu a reușit să îndeplinească programul de guvernare, potrivit comunicatului.

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 19:40 Lia Olguța Vasilescu a cerut demisia lui Grindeanu: "Trebuie să fie clar că nu ne putem agăța de scaun"

În ședința Comitetului Executiv al PSD, Olguța Vasilescu a spus, potrivit site-ului Comisarul.ro: "Trebuie să se termine scandalul ăsta cât mai repede. Spunea Sorin că ne-a căutat prin ministere, dar vă reamintesc și că am discutat faptul că unii se duc și vorbesc pe la colțuri despre programul de guvernare. Sunt șocată de declarațiile dumneavoastră din cursul zilei, că dacă PSD nu vă vrea mai sunt și alții (partide politice, n.r). Cred că trebuie să fie clar că nu ne putem agăța de scaun. Partidul ne numește, el ne retrage. Pentru că vă respect atât de mult, aș vrea să nu vă văd în rolul lui Zgonea".

În replică, Sorin Grindeanu a spus că nu va demisiona, precizează sursa citată.

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 19:30 Surse: Grindeanu a anunțat în CEx că nu se retrage: "În 20 de ani nu am avut campanie atât de agresivă ca în ultima lună"

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat, în ședința Comitetului Executiv Național (CEx) al PSD, că nu se retrage din funcția de prim-ministru și a afirmat că, în 20 de ani de politică, nu a avut campanie atât de agresivă ca aceasta din ultima lună, din partea unor colegi de partid, au relatat pentru News.ro surse social-democrate.

Conform surselor citate, Grindeanu a aflat chiar în ședința CEx concluziile evaluării partidului asupra activității guvernamentale, iar când a luat cuvântul a întrebat cine a făcut raportul, precizând că el îl vede acum în premieră.

Grindeanu a susținut că, dintr-un număr de 97 de măsuri prevăzute în programul de guvernare pentru primele două trimestre, doar nouă nu sunt realizate, au precizat sursele citate.

"În 20 de ani nu am avut campanie atât de agresivă cum am avut în ultima lună din partea unor colegi", le-a mai spus premierul membrilor CEx.

Sorin Grindeanu i-a anunțat pe aceștia că nu se retrage din funcția de premier, au precizat sursele citate.

Acesta este cel de-al patrulea refuz din ultimele zile al premierului Grindeanu de a demisiona.

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 19:15 Surse: Grindeanu, în Comitetul Executiv: "L-am trezit pe Klaus Iohannis cu OUG 13. Acum îi dați Guvernul. De ce?"

Premierul Sorin Grindeanu le-a spus social-democraților reuniți în ședința Comitetului Executiv Național că l-au "trezit" pe președintele Klaus Iohannis cu Ordonanța de Urgență (OUG) 13, reproșându-le că acum vor să îi dea Guvernul, au declarat pentru News.ro surse din partid.

Potrivit surselor, Sorin Grindeanu a spus în ședința din această seară: "A fost OUG 13 și nu ați făcut nimic, erați aceiași în Comitetul Executiv. L-am trezit pe Klaus Iohannis cu ordonanța de urgență. Acum îi dați Guvernul. De ce?".

Conform acelorași surse, la rândul său, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, i-a spus lui Liviu Dragnea: "Vă rog să înțelegeți situația reală, nu ce vă prezintă Darius Vâlcov".

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 19:05 Surse: Președintele nu vrea să-i primească pe Dragnea și Tăriceanu la "negocieri" pe tema Grindeanu

Surse din PSD au declarat că președintele Klaus Iohannis a respins orice discuție cu Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu pe tema înlocuirii premierului Grindeanu și nu a acceptat să-i primescă pe cei doi lideri pentru a dezbate acest subiect, scrie Comisarul.ro.

Potrivit surselor, Dragnea și Tăriceanu au vrut să meargă la Cotroceni pentru a-i explica președintelui care sunt argumentele schimbării premierului Grindeanu.

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 18:43 Tăriceanu: ALDE i-a retras sprijinul politic premierului Grindeanu

Liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat că partidul pe care îl conduce a votat retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu și a precizat că miniștrii ALDE și-au pregătit demisiile.

Tăriceanu a afirmat: "Noi am votat astăzi retragerea sprijinului politic pentru Guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu. De asemenea, colegii mei care sunt membri în Executiv m-au înștiințat că sunt cu demisiile la purtător, dar mi le-au înaintat mie în a-mi arăta că sunt solidari cu această decizie a Biroului Politic Central (n.r. - al ALDE) de retragere a sprijinului politic și, ca atare, nu știu ce se va întâmpla la PSD, nu vreau acum să anticipez, chit că aș putea".

El a precizat că majoritatea măsurilor din programul de guvernare, precum înființarea Fondului Suveran de Investiții, nu au fost realizate de Cabinetul Grindeanu: "Cantitativ vorbind sunt, dintr-un total de peste 390 de măsuri, 260 care nu sunt implementate, nu sunt abordate. Deci, cantitativ nu stăm bine, dar mult mai importantă e latura calitativă. Sunt proiecte importante care ar fi trebuit demarate și care nu au fost pornite, cum ar fi, de exemplu, înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare, titlurile de stat pentru cetățeni, în așa fel încât statul să nu se mai împrumute de pe piață, de la bănci, ci să aibă posibilitatea să se împrumute la costuri cât mai mici. (...) Noi am trecut prin Parlament legea salarizării unitare, dar acest lucru ar fi trebuit corelat cu o reformă importantă a principalelor servicii publice, fie că vorbim de învățământ, fie că vorbim de sănătate, de administrație, de ordine publică".

Tăriceanu a mai spus că, după ce se va încheia Comitetul Executiv al PSD, va avea loc și o ședință a coaliției.

El a mai susținut că aceeași configurație politică (PSD+ALDE) trebuie să propună viitorul premier.

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 18:36 Surse: ALDE a votat retragerea sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu, potrivit Hotnews.ro.

Miniștrii ALDE urmează să-și dea demisia mâine la Guvern, în ideea că vor fi numiți în viitorul Cabinet, adaugă site-ul citat.

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 18:30 Darius Vâlcov a terminat de citit raportul de evaluare. În acest moment, a început să vorbească premierul Grindeanu, potrivit HotNews.ro.

(C.R.)

-----------

* ACTUALIZARE 18:25 ALDE a decis retragerea sprijinului premierului Sorin Grindeanu

ALDE a decis, în ședința de miercuri, retragerea sprijinului politic acordat premierului Sorin Grindeanu, au declarat pentru News.ro surse din partid.

Conform surselor citate, în cazul în care Grindeanu refuză să plece din fruntea Guvernului, miniștrii ALDE sunt dispuși să demisioneze.

În același timp, în vederea formării noului Cabinet, ALDE vrea păstrarea actualei structuri a Guvernului, numărul miniștrilor ALDE și este împotriva cooptării altor partide în Guvern, au declarat aceleași surse.

(C.R.)

-----------

* ACTUALIZARE 18:09 Surse: Ministrul Apărării, Ministrul Culturii, Ministrul Finanțelor, Ministrul Justiției, Ministrul pentru IMM-uri și Ministrul Comunicațiilor nu au demisionat, potrivit Hotnews.ro

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 18:04 Gabriel Leș - ministrul Apărării, Tudorel Toader - ministrul Justiției și Augustin Jianu - ministrul Comunicațiilor nu vor demisiona decât la cererea lui Sorin Grindeanu, care la rândul său refuză să demisioneze, anunță Comisarul.ro.

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 17:52 Raportul de evaluare a Guvernului este prezentat, în ședința Comitetului Executiv al PSD, de Darius Vâlcov, autorul acestuia, potrivit Comisarul.ro.

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 17:22 PSD a publicat raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu: Programul de guvernare a fost realizat în proporție de 13%

PSD a publicat raportul de evaluare a miniștrilor Guvernului Grindeanu. Dintr-un număr de 393 de măsuri promise în programul de guvernare al PSD, raportul arată că au fost îndeplinite doar 50 (13%), iar 107 (27%) au fost îndeplinite parțial, informează România TV.

Potrivit raportului, un număr de 236 de măsuri sunt neîndeplinite.

Astfel, la capitolul Economie, nicio măsură nu a fost îndeplinită, două au fost realizate parțial și 17 sunt neîndeplinite.

La capitolul Politici macroeconomice, fiscalitate și buget, sunt 17 măsuri îndeplinite, patru realizate parțial și 40 neîndeplinite.

La Fonduri europene, o măsură este îndeplinită și șapte măsuri sunt neîndeplinite.

La capitolul Turism, o măsură este îndeplinită, adică înființarea ministerului Turismului, trei sunt realizate parțial și nouă sunt neîndeplinite.

În pivința Politicilor pentru IMM-uri, două măsuri au fost îndeplinite, trei sunt realizate parțial, iar cinci sunt neîndeplinite.

Raportul de evaluare a miniștrilor PSD a fost publicat cu puțin înainte de ora 16.00, oră la care a început ședința Comitetului Executiv al PSD.

Într-o discuție informală cu jurnaliștii acreditați la Palatul Victoria, premierul Sorin Grindeanu a afirmat astăzi că este posibil ca unii dintre membrii Cabinetului său să demisioneze în cursul zilei.

Puteți consulta, atașat, raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu.

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 16:38 Surse: Toți miniștrii PSD au demisionat din Guvern, dar demisiile vor fi activate doar după votul din Comitetul Executiv; Grindeanu nu a demisionat

Toți miniștrii PSD din Cabinetul Grindeanu au demisionat astăzi, la cererea conducerii formațiunii, potrivit unor surse din partid citate de HotNews.ro.

Sursele au precizat că demisiile vor fi activate doar după votul liderilor PSD din Comitetul Executiv al partidului și că premierul Sorin Grindeanu nu a demisionat.

Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, a declarat pentru site-ul citat că nu a demisionat: "Voi demisiona doar dacă mi-o va cere premierul Sorin Grindeanu".

Nici ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, nu a demisionat, el nefiind prezent la întâlnirea dintre miniștrii PSD și conducerea partidului, mai scrie Hotnews.

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 16:33 Firea: "Nu am cerut demiteri, ci schimbarea modului de lucru și a comunicării cu Executivul, în favoarea bucureștenilor"

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat astăzi că ea nu a cerut demiterea cuiva, ci schimbarea modului de lucru și a comunicării între Executiv și autoritățile locale, în favoarea bucureștenilor.

Înaintea ședinței Comitetului Executiv al PSD, Firea a spus, potrivit News.ro: "Eu am cerut schimbarea modului de lucru, nu schimbarea unui ministru sau altuia sau demiterea cuiva. Dacă puteți relua declarațiile mele, veți vedea că eu am dorit în numele bucureștenilor - nu al meu personal - să se schimbe modul de lucru, colaborarea, comunicarea între autoritățile publice locale, deci și Primăria Capitalei și primăriile de sector, cu cetățenii".

(S.A.)

------------

* ACTUALIZARE 16:20 Dragnea: "Eu nu am cerut și nu cer demisiile nimănui"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi, înaintea ședinței Comitetului Executiv Național al formațiunii, că nu a cerut demisia nimănui.

"Eu nu am cerut și nu cer demisiile nimănui", a susținut Liviu Dragnea, care a recunoscut că "nu suntem într-o situație foarte confortabilă și nici nu putem lăsa ca lucrurile să evolueze ca până acum".

Întrebat în continuare despre demisiile miniștrilor și a premierului, Dragnea a răspuns: "Dar de ce trebuie să discutăm neapărat de asta?".

Dragnea a mai susținut că nu este certat cu premierul Sorin Grindeanu: "Nu sunt probleme personale. Între noi este țara".

Liderul PSD a mai spus că ședința Comitetului Executiv Național va analiza raportul de evaluare a aplicării programelor de guvernare, iar "deciziile se vor lua democratic și vor fi făcute publice".

El a precizat, înainte de a intra în sala în care are loc ședința, că 60% din măsurile angajate prin programul de guvernare nu au fost îndeplinite, la care se adaugă un "procent serios de măsuri îndeplinite parțial".

Dragnea a afirmat: "Deciziile se vor lua democratic. Noi nu trebuie să guvernăm pe ascuns, trebuie să fie o guvernare total transparentă. Întârzierile de astăzi trebuie știute de toată lumea și să propunem ulterior care sunt măsurile pentru a recupera rapid aceste întârzieri, pentru a face modificările necesare, care vor reieși în urma acestei discuții. Din păcate, e vorba nu numai de 60% dintre măsurile neîndeplinite, ci și de un procent serios de măsuri îndeplinite parțial (...). Mie, cel puțin, nu mi-a fost ușor să iau decizia de a discuta public despre aceste lucruri, dar nu este guvernul nostru, este guvernul României".

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 16:11 A început ședința Comitetului Executiv al PSD. Liderul PSD, Liviu Dragnea, și premierul Sorin Grindeanu au sosit la Palatul Parlamentului

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 16:07 Mihai Tudose, întrebat dacă demisionează în cazul în care PSD i-o va cere: "Da, fără niciun fel de problemă"

Mihai Tudose, ministrul Economiei, a declarat astăzi, înainte de ședința Comitetului Executiv Național a PSD, că, dacă partidul îi va cere să renunțe la funcție, atunci își va depune demisia "fără niciun fel de problemă".

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 16:02 PSD Iași anunță că îl susține pe premierul Sorin Grindeanu

Organizația Municipală Iași a PSD anunță că îl susține pe Sorin Grindeanu și Guvernul PSD-ALDE pe care acesta îl conduce în vederea punerii în aplicare a programului de guvernare.

PSD Iași a transmis, pe Facebook: "Organizația Municipală Iași a Partidului Social Democrat îl susține pe domnul Sorin Grindeanu și Guvernul PSD-ALDE pe care acesta îl conduce în vederea punerii în aplicare a Programului de Guvernare ales de români în decembrie 2016. Organizația Municipală a PSD Iași consideră că pentru a performa și a obține rezultate, Guvernul trebuie sprijinit politic, în special de către conducerea partidului și parlamentarii PSD, formațiune care a propus actuala formulă guvernamentală. Organizația Municipală Iași a Partidului Social Democrat îl susține pe domnul Sorin Grindeanu și Guvernul PSD-ALDE pe care acesta îl conduce în vederea punerii în aplicare a Programului de Guvernare ales de români în decembrie 2016. Organizația Municipală a PSD Iași consideră că pentru a performa și a obține rezultate, Guvernul trebuie sprijinit politic, în special de către conducerea partidului și parlamentarii PSD, formațiune care a propus actuala formulă guvernamentală".

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 15:53 Ministrul Educației: "Mi-am îndeplinit toate măsurile, dar mă supun deciziei PSD; și Grindeanu face parte din același partid"

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a declarat astăzi că el și-a îndeplinit măsurile prevăzute în programul de guvernare, precizând că i se pare normal să se supună deciziei pe care partidul o va lua cu privire la o posibilă remaniere.

Înainte de ședința Comitetului Executiv Național, Pavel Năstase a afirmat, citat de News.ro: "Eu cred că am îndeplinit măsurile care au fost prevăzute în programul de guvernare, suntem la zi. Eu am fost numit în această funcție, nu am dat concurs, deci partidul va decide, conducerea partidului va decide ce se va întâmpla și mă supun deciziei respective. Mi se pare normal".

Întrebat ce va face dacă premierul Sorin Grindeanu îi va cere să rămână alături de el în Guvern, ministrul a spus că și prim-ministrul face parte din același partid.

"Și premierul face parte din același partid, tot din PSD și eu cred că azi va fi o întâlnire de analiză, de discuții și de luat decizii", a răspuns el.

Ministrul a susținut că nu își aduce aminte de demisiile în alb pe care și le-au depus membrii Cabinetului la preluarea portofoliilor, în condițiile în care el nu și-a dat o asemenea demisie.

(S.A.)

----------

* ACTUALIZARE 15:22 Surse: Toți miniștrii au decis să-și dea demisiile din Guvern

Toți miniștrii din Cabinetul Grindeanu au decis să-și dea demisiile în bloc, pentru a forța astfel demisia premierului Sorin Grindeanu, potrivit unor surse citate de Antena 3.

(S.A.)

-----------

* ACTUALIZARE 14:42 Victor Ponta îi ia apărarea lui Sorin Grindeanu: "Azi Liviu Dragnea va propune ceva greșit pentru PSD și pentru România"

Fostul premier Victor Ponta a publicat astăzi o scrisoare adresată membrilor Comitetului Executiv Național al PSD în care susține că "Liviu Dragnea va propune ceva profund greșit pentru PSD și pentru România" și a anunțat că, dacă se va ajunge la o moțiune de cenzură, va iniția un grup de parlamentari PSD care să se opună unei astfel de greșeli.

Victor Ponta a scris, pe pagina sa de Facebook: "Scrisoare deschisă către membrii CEX al PSD - vă rog azi să îl convingeți pe Liviu Dragnea să pună pe primul loc interesele PSD și ale României (chiar dacă asta înseamnă să renunțe la orgoliul și nemulțumirile strict personale)! Și mai ales vă rog să nu îl lăsați pe Liviu Dragnea să greșească din nou!

1. Conducerea unui partid care își execută public Prim-Ministrul și Guvernul la mai puțin de 6 luni de la alegeri, fără absolut niciun motiv obiectiv care să fie explicat votanților săi și opiniei publice, este o Conducere care greșește!

2. Conducerea unui partid care, fără niciun motiv obiectiv și nicio criză sau presiune politică, pune la dispoziția Președintelui țării mandatul de Prim-Ministru pe care îl deține - este o Conducere care greșește!

3. Conducerea unui partid care își sancționează Miniștrii (numiți cu mari laude și complimente tot de către aceeași Conducere în urmă cu câteva luni) pe baza unei așa zise "Analize" făcute în mod secret de persoane care în mod evident nu se pricep chiar la toate domeniile și nu își asumă public concluziile, fără a explica public care sunt greșelile și fără a da ocazia respectivilor miniștri măcar de a fi ascultați - este o Conducere care greșește!

Nu puteți ignora faptul că echipa guvernamentală nu a fost făcută de Sorin Grindeanu, ci de către Liviu Dragnea - dacă sunt miniștri slabi e de vină cine i-a propus! Nu puteți ignora că Președintele PSD, "singurul care știe Programul din scoarță în scoarță", și-a asumat monitorizarea acestuia și numirea tuturor secretarilor de stat, șefi de agenții și directori regionali! Nu puteți ignora că până acum o săptămâna toate "trompetele" Conducerii proclamau faptul că Programul este îndeplinit "la virgulă", ca acum să aflăm de la aceleași "trompete" că totul e un dezastru!

4. Conducerea unui partid care cere și acceptă demisii în alb de la reprezentanții săi în Guvern nu doar că încalcă legea, justifică bănuielile și acuzațiile de șantaj, dar mai ales dă un mesaj profund de neîncredere tocmai în cei pe care i-a desemnat ca cei mai competenți și eficienți reprezentanți ai săi în cele mai importante funcții publice! Am fost ministru și nici Adrian Năstase, nici Mircea Geoană nu mi-au cerut mie sau altcuiva demisii în alb / am fost Președintele PSD și nu am cerut nimănui o demisie în alb! Conducerea care a procedat astfel a greșit profund.

5. Conducerea unui Partid ( la Putere sau în Opoziție chiar) care solicită demisia unui Guvern fără a spune public și clar cu cine dorește să înlocuiască acel Guvern este o Conducere care greșește / cine va acredita autoritățile de management pentru fondurile europene? Cine va face rectificarea bugetară? Cine va asigura examenele școlare și începutul noului an școlar? Cine se ocupă de criza nesoluționată a medicamentelor?

6. Conducerea unui Partid care consideră că obediența față de Președintele său este condiția necesară și suficientă pentru a fi Prim-Ministru sau Ministru (ignorând competența, viziunea, onestitatea și caracterul) este o Conducere care greșește!

7. Conducerea unui Partid care folosește abuziv un document abstract și cu multiple imperfecțiuni - "Programul de Guvernare" - ca pe o Biblie sau Coran pe baza căruia se stabilesc "credincioșii și ereticii" și se decid "excomunicările" este o Conducere care greșește!

Numai Partidele Comuniste foloseau în răfuielile interne abaterile de la "Programul Partidului" sau de la "Învățăturile lui Marx și Engels" - pe care oricum nu le citise nimeni.

Conducerea unui partid care se complace în minciuna că alegerile au fost câștigate cu Programul Fabulos de Guvernare greșește ( victoria în alegerile din 2016 unde PSD a luat cele 3 milioane de voturi ale sale într-o prezență catastrofală de sub 40% s-a bazat pe realizările PSD în 2012-2015, pe dezastrul funcțional și de comunicare al Guvernului Tehnocrat și mai ales pe greșelile uriașe făcute de PNL, Klaus Iohannis și Dacian Cioloș care i-au "ținut acasă" pe alegătorii lor).

Atenție mare - Liviu Dragnea nu a luat PSD de la 20% și l-a dus la 40% / dar invers, de la 40 la 20 sunt toate premisele să reușească!

8. Conducerea unui Partid ai cărui membrii vorbesc în șoaptă sau pe la colțuri că "Șeful chiar greșește, dar ce putem să facem", după care ridică mâna și votează în unanimitate deciziile pe care și ei le consideră eronate este o Conducere greșită / Partidul Democrat s-a supus orbește voinței "Șefului" și a dispărut de pe scena politică - PNȚCD și-a dat jos propriul Guvern și a dispărut - chiar nu vreau ca PSD să urmeze aceste exemple.

9. Conducerea unui Partid care nu studiează prevederile Constituției, ale legilor sau chiar ale propriului Statut privind încetarea mandatului de Prim-Ministru sau de ministru greșește! Vă rog să îmi arătați articolul din Constituție, din lege sau chiar din Statutul PSD care prevede că votul CEX duce la demiterea Primul-Ministrului.

10. Conducerea unui partid care încearcă să se folosească de alte partide pentru răfuieli interne greșește! Norocul nostru că nici ALDE și nici UDMR nu au căzut în această capcană și au răspuns cu inteligență și demnitate (cum este să vrei sprijinul UDMR contra propriului Premier când pregătim frumosul, dar dificilul an centenar 2018?!?!)

11. Conducerea unui partid care își dă afară un Premier Grindeanu care are peste 40% încredere publică la solicitarea unui lider Dragnea care are sub 20% greșește!

12. Conducerea unui partid care ignoră semnificația și consecințele profunde pe termen lung pentru România ale Noului Parteneriat cu SUA (confirmate prin vizita la Washington a președintelui Iohannis) este o conducere care greșește!

13. Conducerea unui partid care așteaptă de la parlamentarii săi să voteze liniștiți o Moțiune de cenzură contra propriului guvern este o Conducere care greșește! Dacă se ajunge prin absurd la așa ceva (Doamne Ferește), eu voi iniția un Grup de Parlamentari PSD care să se opună prin vot unei asemenea greșeli.

14. Conducerea unui Partid care își bate joc de membrii săi loiali și serioși este o Conducere care greșește profund! Sorin Grindeanu a făcut politică DOAR în PSD - a fost alături de Partid și la putere și în opoziție - a câștigat alegeri în Timiș, acolo unde știm cât de greu este pentru PSD - nu a cerut să fie Prim-Ministru, ci a acceptat funcția ca o soluție la criză din decembrie ( când eu am zis că nu l-aș fi numit încă Prim-Ministru toată Camarila a sărit pe mine că nu îl susțin)! O conducere care își da afară fără explicații și fără motive obiective asemenea oameni este o Conducere care greșește!

Stimați colegi,

- am făcut politică DOAR în PSD începând cu anul 2001 - am fost lider al PSD, vicepreședinte și președinte PSD, deputat, ministru și Prim-Ministru susținut de PSD - această activitate îmi dă dreptul să vă adresez solicitări oficiale pe care nu le puteți ignora ( aș fi făcut acest lucru în mod direct la ședința de azi dacă aș fi fost măcar invitat - Statutul PSD care prevedea că foștii președinți sunt membri ai CEX a fost modificat în 2016 în așa fel încât Iliescu, Năstase, Geoană sau Ponta să nu poată fi prezenți)!

Mă adresez dvs. deoarece nu am posibilitatea unei comunicări directe cu Liviu Dragnea (cel care mă numea "prietenul" său și spunea că mă iubește la fel de mult ca și pe Sorin Grindeanu sau pe Valeriu Zgonea)!

Nu este un secret pentru absolut nimeni că în CEX se validează formal ceea ce decide în mod absolut și exclusiv Liviu Dragnea - procedurile ipocrite în care iau cuvântul "tovarășii" de la Olt sau Giurgiu, iar Liviu chiar iese din sală "să nu influențeze" nu fac decât să crească ridicolul showului și să definească o lipsă de curaj în a-și asuma deciziile care de fapt îi aparțin în totalitate!

Azi însă Liviu Dragnea va propune ceva profund greșit pentru PSD și pentru România - iar dvs. aveți măcar datoria să încercați să îl răzgândiți!

Trăiesc azi în PSD senzația pe care am avut-o în 14 Martie 2006 când la Hotelul "Confort" de la Otopeni tot un CEX a decis în mod greșit "execuția" lui Adrian Năstase și cedarea funcției de Președinte al Camerei Deputaților (pe care reușisem să o apărăm cu succes timp de un an)! Atunci însă măcar votul a fost 37-14 - unanimitățile de azi sunt cu atât mai condamnabile! Uitați-vă în jur și vedeți câți dintre cei 37 se mai află azi alături de dvs.! Și îi puteți întreba dacă atunci au făcut bine?

Până la ora 16 încă se mai poate găsi o soluție - după aceea va fi prea târziu și cei care au provocat criza vor fi responsabili!"

(S.A.)

----------

* ACTUALIZARE 14:19 Dragnea i-a convocat la o discuție pe toți miniștrii cu o oră înainte de Comitetul Executiv care va discuta soarta Guvernului Grindeanu

Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a convocat astăzi pe toți miniștrii partidului din Cabinetul Grindeanu la o întâlnire la sediul grupului din Camera Deputaților, potrivit unor surse din partid citate de Hotnews.ro.

Convocarea a fost făcută pentru ora 15.00, cu o oră înainte de începerea ședinței Comitetului Executiv al PSD în care va fi discutată soarta Guvernului Sorin Grindeanu, mai scrie site-ul citat, care precizează că, la acest moment, Dragnea se află într-o întâlnire cu Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE.

(S.A.)

----------

* ACTUALIZARE 14:05 Surse: Grindeanu va cere un congres extraordinar al PSD

Premierul Sorin Grindeanu intenționează să ceară astăzi, la Comitetul Executiv al PSD, organizarea unui congres extraordinar al partidului la care să se decidă soarta sa politică și a Guvernului, potrivit unor surse din partid citate de Hotnews.ro.

Grindeanu a spus, de altfel, într-o discuție informală cu ziariști relatată de News.ro, că "Guvernul nu este al Comitextului Executiv al PSD, ci al României", indicând că acest organism de conducere al partidului nu are puterea de a-l da jos din funcția de premier.

(S.A.)

----------

* ACTUALIZARE 13:55 Grindeanu, amenintat cu excluderea din PSD; Dragnea i-ar fi oferit conducerea ASF dacă demisionează din funcția de premier

Premierul Sorin Grindeanu este amenințat cu excluderea din PSD în cadrul ședinței Comitetului Exectutiv programată în această după-amiză, au declarat pentru Hotnews.ro surse din partid.

Potrivit acestora, amenințările cu excluderea vin dupa ce Liviu Dragnea i-ar fi oferit ieri premierului Grindeanu conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), un post bine plătit, dacă va renunța la funcția de șef al Guvernului, precizează sursa citată.

(A.I.)

---

* ACTUALIZARE 13:38 Grindeanu, întâlniri la Palatul Victoria cu liderii PSD din teritoriu înaintea Comitetului Executiv Național

Premierul Sorin Grindeanu are, miercuri, la această oră, la Palatul Victoria, înainte de ședința Comitetului Executiv al partidului, întâlniri cu liderii unor organizații județene social-democrate, printre care președintele PSD Neamț, Ionel Arsene, cel de la Caraș Severin, Ion Mocioalcă, dar și secretarul general al PSD, Marian Neacșu, au declarat pentru News.ro surse politice.

Potrivit surselor citate, premierul Sorin Grindeanu are întâlniri cu lideri social-democrați din teritoriu, printre care președintele PSD Neamț, Ionel Arsene, liderul de la Caraș Severin, Ion Mocioalcă, precum și cu secretarul general al PSD, Marian Neacșu.

De asemenea, la Palatul Victoria au mai fost miniștrii Dezvoltării, Sevil Shaidehh, Internelor, Carmen Dan, și Justiției, Tudorel Toader, transmite agenția de presă.

(A.I.)

---

* ACTUALIZARE 13:22 Florin Iordache vrea demisia lui Grindeanu

Fostul ministru al Justiției Florin Iordache a lansat miercuri, la Antena 3, un atac la adresa premierului Sorin Grindeanu pe care îl vede "responsabil" pentru minusurile anumitor miniștri sau pentru neîndeplinirea unor măsuri din programul de guvernare și că formula firească pentru o remaniere este demisia, transmite Stiripesurse.ro.

Florin Iordache a afirmat: "Din punctul meu de vedere, lucrurile ar trebui să se desfășoare într-un cadru normal. Fiecare dintre miniștri a fost evaluat, fiecare știe ce s-a făcut, ce nu s-a făcut. Așa cum au fost numiți printr-un vot al CEX-ului, așa pot fi demiși. Nu este un capăt de țara dacă anumiți miniștri sau chiar întreg guvernul este demis".

Potrivit sursei citate, atunci când a fost întrebat dacă s-ar putea ajunge la o moțiune de cenzură, având în vedere că premierul a spus că nu demisionează, Iordache a răspuns: "Ar fi culmea. dar atât timp cât constatăm în urmă evaluării că întreg guvernul nu și-a făcut treaba, formula firească ar fi demisia".

Fostul ministru a declarat: "Nu credeți că principalul realizator al celor care nu au fost îndeplinite sau al minusurilor care sunt în acest moment este premierul? Nu este premierul repsonsabil pe problemele anumitor miniștri? PSD a câștigat alegerile împreună cu ALDE avem o coaliție și ceea ce e foarte important înaintea unui nume este programul de guveranre dacă constatăm că are minusuri în punerea în aplicarea cea mai bună soluție este remanierea".

(A.I.)

---

* ACTUALIZARE 12:48 Boc: "Nu aș vrea să fiu în locul lui Grindeanu; și PDL a trecut prin momente de criză, dar noi le-am discutat în familie"

Fostul premier Emil Boc a comentat, miercuri, situația din PSD, afirmând că nu ar vrea să fie în locul lui Sorin Grindeanu și că are o senzație de "deja vu", pentru că și în timpul guvernării PDL au fost momente de criză, însă ele au fost discutate "mai mult în familie", transmite News.ro.

Emil Boc a afirmat: "Nu aș vrea să fiu în locul lui (Grindeanu - n.r.), ăsta e primul lucru pe care... Privesc mai detașat și cu un fel de deja vu. (...) În toate guvernele apar momente de criză. Credeți că nu am trecut și noi prin momente de criză? Noi le-am dezbătut mai mult în familie decât în fața presei și în dezbateri publice".

Fostul lider PDL a spus că și lui i s-a cerut demisia ca premier și a trebuit să treacă prin "10-11 moțiuni de cenzură", precizează sursa citată.

Fostul premier a declarat: "Nu aș vrea să fiu în locul domnului Grindeanu, care are o situație grea de gestionat, dar sunt convins că PSD are resursele politice să găsească o soluție în primul rând pentu stabilitatea României. Care va fi, vom vedea".

(A.I.)

---

* ACTUALIZARE 11:55 Sorin Grindeanu: "Nu mi-a fost cerută direct demisia"

Premierul Sorin Grindeanu le-a declarat, miercuri dimineață, jurnaliștilor că nu i-a fost cerută demisia, cel puțin nu în mod direct, potrivit surselor din presă.

Sorin Grindeanu a mai spus că se așteaptă ca mai mulți miniștri să-și dea demisia dacă li se va cere acest lucru de la partid, transmite Digi24.ro.

El a vorbit cu jurnaliștii în fața Guvernului, într-o discuție aparent degajată, și a spus că nu își va da demisia, precizează sursa citată.

(A.I.)

---

*  ACTUALIZARE 10:34 Grindeanu și-a anulat programul oficial de miercuri, urmând să participe doar la Comitetul Executiv Național al PSD

Premierul Sorin Grindeanu și-a anulat, ieri, participarea la reuniunea Consiliului național pentru pregătirea preluării de către România a președinției Consiliului UE, eveniment care are loc la Palatul Victoria începând cu ora 12.15, urmând să meargă doar la Comitetul Executiv Național al PSD care se va reuni de la ora 16.00, la Parlament, au declarat, pentru News.ro, surse guvernamentale.

Și ieri, premierul ar fi trebuit să participe la Conferința "Jump to Smart 1.0", biroul de presă al Guvernului anunțând, însă, că Sorin Grindeanu și-a anulat prezența la eveniment.

* ACTUALIZARE 10:24 Raluca Turcan: "Refuzul lui Grindeanu de a demisiona la ordinul lui Dragnea pune în evidență ridicolul în care a ajuns PSD"

Refuzul premierului Grindeanu de a demisiona la ordinul lui Dragnea, deocamdată neoficial, nu face decât să pună în evidență ridicolul în care a ajuns PSD, a declarat Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Raluca Turcan a scris: "Refuzul premierului Grindeanu de a demisiona la ordinul lui Dragnea, deocamdată neoficial, nu face decât să pună în evidență ridicolul în care a ajuns PSD. După o jumătate de an în care reprezentanții PSD au intoxicat opinia publică cu ideea că actuala guvernare ar fi fost una de un succes nemaiîntâlnit, astăzi, PSD nu reușește să producă un argument rațional și coerent pentru care dorește demisia Guvernului. Practic, Grindeanu reușește să aducă PSD într-un moment istoric, unic pentru ridicol în întreaga perioadă post-decembristă, adică acela de a iniția o moțiune de cenzură pentru demiterea propriului guvern".

Ea spune că Guvernul Grindeanu trebuia să-și depună mandatul încă de la momentul OUG 13, în luna februarie, iar conflictul curent este rezultatul ambițiilor lui Liviu Dragnea, conform sursei citate.

(M.I.)

--------

Liderii PSD se reunesc azi, la Palatul Parlamentului, în ședința Comitetului Executiv Național pentru a stabili ce decizie iau cu privire la retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, în condițiile în care președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut prim-ministrului să demisioneze, acesta refuzând în două rânduri să facă un asemenea gest, după cum au precizat surse politice, transmit surse din presă.

Soarta guvernului urmează să fie tranșată de liderii social-democraților, în contextul în care mai mulți membri ai partidului sunt nemulțumiți de activitatea Executivului și de întârzierea aplicării unor măsuri din programul de guvernare. Surse politice au declarat, pentru News.ro, că doar miniștrii Agriculturii, Muncii și Internelor ar fi trecut evaluarea făcută de liderii PSD, procesul de evaluare fiind finalizat în cursul zilei de luni.

Membrii Comitetului Executiv Național al PSD se vor reuni, de la ora 16, la Parlament, pentru a decide care este calea de urmat în condițiile refuzului lui Sorin Grindeanu de a demisiona din funcția de prim-ministru. În consecință, trebuie să se decidă drumul de urmat: fie Grindeanu rămâne premier în fruntea unui cabinet remaniat, fie se încearcă forțarea plecării sale prin retragerea sprijinului politic sau prin moțiune de cenzură, conform sursei citate.

[ document atașat " Raportul de evaluare a miniștrilor Cabinetului Grindeanu" - click aici ]   


inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro